Απογευματινά χειρουργεία: “Πρόσω ολοταχώς” με προβληματισμούς για τη χρέωση των πολιτών και τις αμοιβές των γιατρών
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους παρουσίασαν τις προτάσεις τους αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων και έλαβαν “πράσινο φως” να προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, μένει να προσδιοριστούν με υπουργικές αποφάσεις οι αμοιβές του προσωπικού των απογευματινών χειρουργείων, αλλά και η ιδιωτική δαπάνη που θα βαρύνει τον ασφαλισμένο.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού από την πλευρά της κυβέρνησης μπαίνει η επιβάρυνση των πολιτών με ένα κόστος που -παράλληλα με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις στα καταναλωτικά αγαθά την εποχή αυτή- μοιάζει ιδιαίτερα μεγάλο.
Την ίδια στιγμή, οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ιδιώτες γιατροί, αλλά και εργαζόμενοι στο ΕΣΥ διατυπώνουν επιφυλάξεις συνολικά για το εγχείρημα, καθώς όπως λένε, η λειτουργία των νοσοκομείων πρωί και απόγευμα θα “σκοντάψει” στην κακή οργάνωση και κυρίως στις ελλείψεις προσωπικού.
Οι ελλείψεις αναισθησιολόγων, αλλά και βοηθητικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα χειρουργεία, καθώς και η περίπλοκη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων καθιστούν την 24ωρη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ σχεδόν απαγορευτική, όπως επισημαίνουν.
Απογευματινά χειρουργεία: Προβληματισμός για τη χρέωση του πολίτη
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εκτιμά πως η αρχική σκέψη για τη χρέωση των πολιτών με το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου (ΚΕΝ) όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί τελικά να σημαίνει μια όχι αμελητέα επιβάρυνση στην τσέπη τους.
Να σημειωθεί ότι σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνονται για τις επεμβάσεις με βάση τα ΚΕΝ, δηλαδή, με το 70% του κόστους να καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ και το 30% από τον πολίτη, με αποκλίσεις προς τα πάνω ανάλογα με το κοστολόγιο της εκάστοτε ιδιωτικής κλινικής.
Έτσι, τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ αναμένεται μεν να κοστίζουν λιγότερο από τις επεμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα, όμως, το 30% του ΚΕΝ σε συγκεκριμένες επεμβάσεις μπορεί να αγγίζει ή ακόμη και να ξεπερνάει τα 1.500 ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, ωστόσο, ο πολίτης να μην καταβάλλει περισσότερα από 1.000 ευρώ για επέμβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Στη περίπτωση αυτή αναζητούνται τρόποι ώστε το 70% του κόστους της επέμβασης που σήμερα καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, να αυξηθεί περαιτέρω, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στην τσέπη του έλληνα φορολογούμενου.
Προβληματισμός για τις αμοιβές του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
Ένα άλλο σενάριο που μελετά το υπουργείο Υγείας είναι αυτό που είχε ανακοινώσει το 2022 ο Υπουργό Υγείας Θάνος Πλεύρης.
Συγκεκριμένα, είχε πει πως ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει εξ ολοκλήρου τα νοσήλια των απογευματινών χειρουργείων και οι πολίτες θα καταβάλουν μόνο την αμοιβή του γιατρού.
Οι καλές αμοιβές των γιατρών, όμως, που θα αποτελέσουν δέλεαρ για να επιστρέψει στο ΕΣΥ το ιατρικό προσωπικό, προϋποθέτουν μεγαλύτερη επιβάρυνση για τον πολίτη, ενώ το Υπουργείο Υγείας, έχει αποφασίσει η επιβάρυνση του πολίτη να μην υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ ανά επέμβαση.
Έτσι κι αυτή η εκδοχή “σκοντάφτει” ξανά. Εάν η αμοιβή του γιατρού περιλαμβάνει τις αμοιβές του νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού χειρουργείου, κανένας δεν θα είναι ευχαριστημένος.
Συγκεκριμένα, οι δύο νοσηλευτές του χειρουργείου αναμένεται να λάβουν ποσοστά επί της αμοιβής του χειρουργού, και ο νοσηλευτής του αναισθησιολογικού από την αμοιβή του αναισθησιολόγου. Υπολείπονται δε και οι αμοιβές των καθαριστριών και των τραυματιοφορέων.
Πηγές αναφέρουν στο iatropedia.gr πως εάν οι αμοιβές δεν είναι αρκετά δελεαστικές, δεν θα αυξηθεί η προσέλευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για ένταξη στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Και χωρίς επαρκές προσωπικό το εγχείρημα θα αποτύχει.
Αν για παράδειγμα το νοσηλευτικό προσωπικό αυξήσει λίγο τις απολαβές του σε σύγκριση με τα 8,2 ευρώ την ώρα που λαμβάνει σήμερα στα απογευματινά ιατρεία, δεν θα μπει σε διαδικασία παράτασης του ωραρίου εργασίας του μετά το μεσημέρι.
Ένα ακόμη εύλογο ερωτηματικό που υπάρχει είναι, πως θα ανταπεξέλθει ο ΕΟΠΥΥ στο επιπλέον κόστος από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), καθώς ήδη υπάρχουν τεράστια συσσωρευμένα χρέη προς τα Νοσοκομεία, από τα ΚΕΝ προηγούμενων χρόνων.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει το νέο μοντέλο κοστολόγησης των υπηρεσιών στο ΕΣΥ, DRG (Diagnosis Related Groups), το οποίο αναμένεται να διαδεχτεί το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ).
Νοσοκομειακοί γιατροί: Το 30% του ΚΕΝ είναι πολλά χρήματα
Τους προβληματισμούς του αναφορικά με τα απογευματινά χειρουργεία παρέθεσε ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και νευροχειρουργός, Πάνος Παπανικολάου, ο οποίος χαρακτήρισε τις αμοιβές που θα καταβάλουν οι πολίτες, ως «νόμιμο φακελάκι».
«Θα πληρώνει ο ασθενής από την τσέπη του νόμιμο κρατικό φακελάκι, γιατί αυτό είναι όσο και να το εξωραΐζουμε. Το 30% του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου είναι πολλά λεφτά. Τουλάχιστον από όσο ξέρω από τη δική μου ειδικότητα. Παράδειγμα, για μια απλή καθημερινή επέμβαση ρουτίνας, π.χ. για μια επέμβαση δισκοκήλης, το ΚΕΝ είναι 1.500 ευρώ. Γιατί να πληρώνει ο ασθενής 1.500 ευρώ από την τσέπη του, που πληρώνει δεκαετίες ασφαλιστικές εισφορές και είναι πολύ σκληρά φορολογούμενος;», επισήμανε μιλώντας στο Action 24.
Προβληματισμένος, όμως, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος επισήμανε πως το ΕΣΥ έχει συσσωρευμένα προβλήματα εδώ και δεκαετίες και πως πριν από την εφαρμογή του θεσμού των απογευματινών χειρουργείων, θα πρέπει να αντιμετωπίσει άλλα πολύ σύνθετα προβλήματα.
«Ένα καλά οργανωμένο σύστημα, δεν θα είχε κανείς αντίρρηση να είχε το απόγευμα μια τέτοια δραστηριότητα. Υπό την προϋπόθεση ότι η πρωινή λειτουργία είναι πλήρης, ορθή και άκρως αποτελεσματική. Η προσπάθεια επίλυσης ενός πολύ σύνθετου προβλήματος με απλά σχετικά μέτρα, δεν βοηθά καθόλου. Και δεν βοηθά καθόλου γιατί είναι τόσο περίπλοκο το πρόβλημα, που είτε τα μέτρα δεν θα αποδώσουν τα αναμενόμενα, είτε το σύστημα δεν θα λειτουργήσει για να ικανοποιήσει τις ανάγκες των πολιτών. Το ΕΣΥ πρέπει να αναταχθεί συνολικά για να αποδώσουν αυτές οι σκέψεις και να αντιμετωπιστεί συνολικά από το Α ως το Ω», κατέληξε.