Κεντρικό πρόσωπο στο σκάνδαλο που αποκαλύπτεται και «μάτωσε» τον ΕΟΠΥΥ είναι ένας γιατρός παθολόγος που είχε συνταγογραφήσει το ίδιο φάρμακο 3.679 φορές!
Μάλιστα, είχε εκδώσει συνταγές για το ίδιο σκεύασμα 69 φορές στη μητέρα του με συνολική δαπάνη άνω των 12.000 ευρώ για τον φορέα ασφάλισης υγείας. Ο συγκεκριμένος γιατρός έπρεπε κανονικά να βρίσκεται σε κέντρο υγείας της Βοιωτίας όπου είχε διοριστεί. Εκείνος, όμως, ζούσε και εργαζόταν στην Κύπρο και ταξίδευε στην Ελλάδα μόνο για να εκτελέσει τις εφημερίες που του αναλογούσαν κάθε μήνα.
Παράλληλα, κατηγορείται ότι εξέδιδε πλήθος ψευδών συνταγών, ακόμη και σε μέλη της οικογένειάς του, ή χρησιμοποιώντας ΑΜΚΑ μεταναστών, οι οποίοι είτε είχαν απελαθεί είτε βρίσκονταν σε κέντρα κράτησης. Αυτός ο γιατρός φέρεται να είναι το βασικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης πλαστών συνταγογραφήσεων, που εξάρθρωσε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία.
Σύμφωνα με μέρος της δικογραφίας που αποκαλύπτει η Καθημερινή, ο γενικός γιατρός είχε απασχολήσει στο παρελθόν τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι πρακτικές συνταγογράφησης που ακολουθούσε φαίνονταν ύποπτες.
Ένα φαρμακευτικό σκεύασμα, το οποίο ανήκει στην κατηγορία των αντιψυχωσικών – ψυχοτρόπων φαρμάκων, αποδείχθηκε ότι ήταν και το πιο δημοφιλές στις επιλογές του.
Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα ελέγχου που έγινε από τον ΕΟΠΥΥ, ο συγκεκριμένος γιατρός «υπερδοσολογεί ψυχιατρικά φάρμακα σε διπλάσιες ή πολλαπλάσιες εγκεκριμένες δόσεις από τον ΕΟΦ».
Μεταξύ άλλων φαρμάκων, ο συγκεκριμένος γιατρός φέρεται να προμηθευόταν από την Ελλάδα το Οzempic και να το εξήγε παράνομα στην Κύπρο, όπου το πουλούσε εξασφαλίζοντας κέρδος 50 ευρώ ανά σκεύασμα. Ακόμη διαπιστώθηκε ότι άνω του 90% της δαπάνης των συνταγογραφήσεών του αντιστοιχούσε σε σκευάσματα τριών φαρμακευτικών εταιρειών.
Πως άρχισε να «ξετυλίγεται» η απάτη
Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται έπειτα από καταγγελίες δύο ασφαλισμένων, οι οποίες αντιλήφθηκαν ότι είχε χρησιμοποιηθεί το ΑΜΚΑ τους εν αγνοία τους για την έκδοση συνταγών. Στην πρώτη περίπτωση, η συνταγή εκτελέστηκε την ίδια ημέρα σε φαρμακείο στον Άγιο Παντελεήμονα Αττικής τον Μάιο του 2023 και στη δεύτερη περίπτωση εκδόθηκαν 16 ψευδείς συνταγές, οι οποίες εκτελέστηκαν από άλλο φαρμακείο στα Σεπόλια.
Ένας εκ των συλληφθέντων, γνωστός και με το ψευδώνυμο «Μισέλ», είχε ως ρόλο την εξεύρεση των ΑΜΚΑ με τα οποία τροφοδοτούσε το κύκλωμα των πλαστών συνταγογραφήσεων. Τα ΑΜΚΑ σε κάποιες περιπτώσεις προέρχονταν από γνωστά πρόσωπα των κατηγορουμένων ή ανήκαν σε αλλοδαπούς, οι οποίοι ήταν συνήθως ανασφάλιστοι, δήλωναν ψεύτικες διευθύνσεις κατοικίας ή διέμεναν σε δομές φιλοξενίας, σε προαναχωρησιακά κέντρα ή είχαν εγκαταλείψει τη χώρα και ήταν δυσχερείς ο εντοπισμός τους και η διασταύρωση των στοιχείων τους.
Η απάτη διήρκεσε τουλάχιστον τέσσερα χρόνια και η οικονομική ζημιά του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται πως ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Στις 13 Σεπτεμβρίου, συνελήφθησαν 16 άτομα, μεταξύ των οποίων βρίσκονται τέσσερις γιατροί δημοσίων δομών σε Αττική και Βοιωτία, οκτώ ιδιοκτήτες και υπάλληλοι φαρμακείων στην Αττική, ένας ιατρικός επισκέπτης εταιρείας παραγωγής φαρμάκων και ένα άτομο που είχε ρόλο μεσάζοντος.
Πηγή: Newsit / Φωτογραφία iStock