της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Δεν φτάνει που 200.000 κάτοικοι του βορείου Αιγαίου έχουν υποδεχτεί μέσα στο 2015 περισσότερους από 750.000 πρόσφυγες, δεν φτάνει που στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης έχουν νοσηλευτεί επί σειρά ημερών 5000 μετανάστες το τελευταίο 6μηνο, δεν φτάνει που δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα και γιατροί, έχουν να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της έλλειψης ιατροδικαστικής υπηρεσίας που θα επιληφθεί δύο βασικών εργασιών: Την νεκροψίας-νεκροτομής των σορών των μεταναστών, και της λήψης DNA πριν από την ταφή τους ώστε να υπάρχει «τράπεζα» γενετικής πιστοποίησης των ανθρώπων αυτών.
Όπως αποκάλυψε στο iatropedia η κ. Καλογήρου, ο ένας και μοναδικός επικουρικός ιατροδικαστής που καλύπτει τα νησιά της Λέσβου και της Σάμου (άλλος ένας επικουρικός υπάρχει στην Χίο) καλείται μερικές ημέρες να δει εκατοντάδες πτώματα ώστε να πιστοποιήσει την αιτία θανάτου (συνηθέστερα πνιγμό ή υποθερμία) και να λάβει γενετικό υλικό ώστε αν τους ανθρώπους αυτούς τους αναζητούν αργότερα συγγενείς τους, να μπορεί αν πιστοποιηθεί ότι πέθαναν και που ετάφησαν. Ο ιατροδικαστής αυτός δουλεύει ακατάπαυστα με ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης -όταν αυτό καθίσταται δυνατό- και η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι για πολύ καιρό ακόμα…
Η κ. Καλογήρου έστειλε προ ημερών δραματική έκκληση βοήθειας προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ώστε να ιδρυθεί ιατροδικαστική υπηρεσία στο νησί της Λέσβου και να αποσταλούν μόνοιμοι ιατροδικαστές που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση όπως εξελίσσεται στο ανατολικό Αιγαίο γενικά.
Να θυμίσουμε ότι έκκληση για περισσότερους ιατροδικαστές στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου έχει κάνει και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρεία η οποία καταγγέλλει την ύπαρξη μόνο 3 ιατροδικαστών στο ανατολικό Αιγαίο στα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Ρόδου.