ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Χειμαρρώδης ο Κώστας Λουράντος στη ζωντανή συνέντευξη στο iatropedia.gr
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Eνδιαφέρον παρουσίασε η πρωινή συνέντευξη που παραχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Το πρώτο που τόνισε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ήταν ότι η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί…
Ομάδα εργασίας με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τους νομικούς του συμβούλους για να υπάρξει καλύτερη συνενόηση στο θέμα του ιδιοκτησιακού αλλά και άλλων ζητημάτων που αφορούν τον χώρο του φαρμάκου, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει πριμοδότηση των συνεταιριστικών φαρμακείων, πιο ομάλές και τακτικές πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ ενώ δεν ξεκαθαρίστηκε το θέμα των πληθυσμιακών κριτηρίων, αν θα ισχύουν στη νέα κατάσταση ή όχι.
Συνέντευξη Κ. Λουράντου:
Όπως ανέφερε μιλώντας στο iatropedia.gr ο πρόεδρος του ΠΦΣ, ότι η απόφαση θα καταπέσει καθώς υπάρχουν πολλά νομικά κενά που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή της. Το πληθυσμιακό κριτήριο, ποιος θα έχει την νομική ευθύνη στο φαρμακείο (ο φαρμακοποιός με το 20% ή ο επιχειρηματίας μη φαρμακοποιός με το 80%), τι θα γίνει με την έλευση των αλυσίδων που θα κλείσουν εκ των συνθηκών τα φαρμακεία στα μικρά χωριά;
Στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου φαίνεται ότι το κλίμα θα είναι αγωνιστικό αλλά το πιθανότερο είναι να μην εισηγηθεί το προεδρείο την συνέχιση της απεργίας από Δευτέρα καθώς λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τον παράγοντα «ταλαιπωρία των πολιτών».
Όσο για την ομάδα εργασίας που ζητεί ο υπουργός Υγείας, ο κ. Λουράντος τόνισε ότι δεν τον αφορά το αίτημα αφού οι συνομιλίες γίνονται πριν βγει μία απόφαση και όχι μετά… Θα προσφύγουν όμως οι φαρμακοποιοί και στις 4 βαθμίδες της ευρωπαϊκής δικαιοσύνης ώστε να δικαιωθούν και να ακυρωθεί η απόφαση που καταστρέφει κατά την γνώμη τους το ελληνικό φαρμακείο.
Συμπλήρωσε δε ο κ. Λουράντος ότι ήταν λάθος εκ μέρους της ηγεσίας του υπουργείου να «φωτογραφίσει» τους συνεταιρισμούς των φαρμακοποιών ως μια ομάδα που θα στηριχτεί καθώς την ίδια μεταχείριση επιθυμούν όλοι.
Όσο για τους λόγους που οδηγούν σε αυτού του είδους το «άνοιγμα του επαγγέλματος», ο πρόεδρος του ΠΦΣ είπε ανοιχτά ότι πρόκειται για απαίτηση των δανειστών μόνο προς τις υπερχρεωμένες χώρες που δεν έχει κανένα δημοσιονομικό όφελος αλλά επιβάλεται σχεδόν εκδικητικά.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστα Λουράντου στο Iatropedia.gr: