Επιβεβαίωση από το «Υγεία»
Μετά την έκταση που πήρε το συγκεκριμένο θέμα στα ΜΜΕ, το νοσοκομείο «Υγεία» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Κατόπιν σχετικών αναφορών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιβεβαιώνουμε ότι το απόγευμα της Κυριακής 27/09/2015 μεταφέρθηκε με ιδιωτικό αεροπλάνο και ιδιωτικό ασθενοφόρο συνοδεία ιατρού, στο νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ Ολλανδός υπήκοος 79 ετών προερχόμενος από το Νοσοκομείο της Κω με σοβαρό οξύ διαρροϊκό σύνδρομο.
Από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας του ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδικό χώρο της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα και ειδικά μέτρα προστασίας και βρίσκεται υπό φαρμακευτική αγωγή, σύμφωνα με τις οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού Υγείας και τις προδιαγραφές του οργανισμού Joint Commission International του οποίου την διαπίστευση κατέχει το ΥΓΕΙΑ.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρμοδίως το ΚΕΕΛΠΝΟ και εστάλησαν όπως προβλέπεται καλλιέργειες στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας όπου και αναμένουμε τα οριστικά αποτελέσματα.»
Τι ανακοίνωση έβγαλε νωρίτερα το μεσημέρι το ΚΕΕΛΠΝΟ
Όπως ήταν φυσικό, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) εξέδωσε και αυτό ανακοίνωση σχετικά με το συγκεκριμένο περιστατικό, το οποίο το περιγράφει ως «παρατεταμένη γαστρεντερίτιδα» και συστήνει στο κοινό «την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.»
Η ανακοίνωση:
«Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει για περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω. Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή. Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια υγεία. Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει μεταβεί στη Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.»
Τι προηγήθηκε
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 79χρονος άνδρας άρχισε να εμφανίζει συμπτώματα που παρέπεμπαν σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας στην Κω, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου μετά από τις αρχικές εξετάσεις οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την μεταφορά του στην Αθήνα, όπως και έγινε.»
Ο Ολλανδός τουρίστας νοσηλεύεται από χθες, Τετάρτη στην Αθήνα. Οι ειδικοί περιγράφουν την περίπτωσή του ως “ύποπτο κρούσμα 'ξεχασμένου' λοιμώδους νοσήματος” και γι' αυτόν το λόγο έχει σημάνει συναγερμός.
Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ επιβεβαίωσε το περιστατικό και δήλωσε πως οι γιατροί φοβούνται για ενδεχόμενο χολέρας.
Αύριο αναμένεται να μεταβεί στην Κω κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων, προκειμένου να πραγματοποιήσει όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν και άλλα παρόμοια κρούσματα. Την ίδια στιγμή, υπό διερεύνηση είναι όλα τα δρομολόγια που έκανε ο Ολλανδός τουρίστας από όταν έφτασε στην Ελλάδα.
Τι είναι η χολέρα- Πως μεταδίδεται
Η χολέρα είναι μια βακτηριακή ασθένεια που συνήθως μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού και προκαλεί σοβαρή διάρροια και αφυδάτωση. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να είναι θανατηφόρα μέσα σε λίγες ώρες, ακόμη και σε προηγουμένως υγιή άτομα.
Η σύγχρονη επεξεργασία των λυμάτων και του νερού έχει σχεδόν εξαλείψει την χολέρα στις ανεπτυγμένες χώρες, αλλά εξακολουθεί να είναι παρούσα στην Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αϊτή και κεντρικό Μεξικό. Ο κίνδυνος επιδημίας χολέρας είναι υψηλότερος σε καταστάσεις που αναγκάζουν τους ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού, χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.
Συμπτώματα
Οι περισσότεροι άνθρωποι που εκτίθενται στο βακτήριο της χολέρας (Vibrio cholerae) δεν νοσούν και ποτέ δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν μολυνθεί. Ωστόσο, επειδή αποβάλλουν τα βακτήρια χολέρας μέσω της αφόδευσης για 7-14 ημέρες, μπορεί να εξακολουθούν να μολύνουν άλλα άτομα μέσω μολυσμένου νερού. Οι περισσότερες συμπτωματικές περιπτώσεις χολέρας προκαλεί ήπια ή μέτρια διάρροια που είναι συχνά δύσκολο να διακριθεί από τη διάρροια που προκαλείται από άλλα προβλήματα.
Μόνο περίπου 1 στα 10 άτομα αναπτύσσει μολυσμένα τα κλασικά συμπτώματα της χολέρας, συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τη μόλυνση. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
-Διάρροια. Η διάρροια από χολέρα έρχεται ξαφνικά και μπορεί να προκαλέσει γρήγορα επικίνδυνη απώλεια υγρών (ακόμα και 1 λίτρο σε μία ώρα). Η διάρροια λόγω χολέρας έχει συχνά ένα χλωμή, γαλακτώδη εμφάνιση που μοιάζει με “νερό στο οποίο έχει ξεπλυθεί ρύζι”.
-Ναυτία και έμετος. Συμβαίνουν ειδικά στα πρώτα στάδια της χολέρας. Ο εμετός μπορεί να διαρκέσει για πολλές ώρες κάθε φορά.
-Αφυδάτωση. Αφυδάτωση μπορεί να αναπτυχθεί εντός ωρών μετά την έναρξη των συμπτωμάτων χολέρας. Ανάλογα με το πόσα σωματικά υγρά έχουν χαθεί, η αφυδάτωση μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Μια απώλεια 10% ή περισσότερο του συνολικού σωματικού βάρους υποδεικνύει σοβαρή αφυδάτωση.
Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης από χολέρα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, λήθαργο, βυθισμένα μάτια, ξηροστομία, υπερβολική δίψα, ξηρό και ζαρωμένο δέρμα που αργεί να επανέλθει όταν το τσιμπάτε/ανασηκώνετε, μειωμένη ή καθόλου παραγωγή ούρων, χαμηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή αρρυθμία.
Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία απώλεια των ανόργανων συστατικών στο αίμα σας (ηλεκτρολύτες) που διατηρούν την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Αυτό ονομάζεται ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
Ηλεκτρολυτικές διαταραχές
Μια ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά συμπτώματα όπως:
-Μυϊκές κράμπες. Αυτές προκύπτουν από την ταχεία απώλεια αλάτων, όπως το νάτριο και το χλωριούχο κάλιο.
-Σοκ. Αυτή είναι μία από τις πιο σοβαρές επιπλοκές της αφυδάτωσης. Αυτό συμβαίνει όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση στην πίεση του αίματος και πτώση στην ποσότητα του οξυγόνου στο σώμα σας. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σοβαρή καταπληξία μπορεί να προκαλέσει θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά.
Συμπτώματα της χολέρας στα παιδιά
Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά με χολέρα έχουν τα ίδια συμπτώματα με τους ενήλικες, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία) λόγω της απώλειας υγρών, η οποία μπορεί να προκαλέσει:
-Γενικευμένη αλλαγή συμπεριφοράς (αλλαγμένη κατάσταση συνείδησης)
-Επιληπτικά επεισόδια
-Κώμα
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Ο κίνδυνος της χολέρας είναι μικρή σε ανεπτυγμένες χώρες και ακόμα και σε ενδημικές περιοχές είναι πιθανό να μολυνθείτε αν ακολουθήσετε τις συστάσεις για την ασφαλή κατανάλωση τροφίμων και νερού. Ακόμα και σήμερα, ωστόσο, σποραδικά κρούσματα χολέρας συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Εάν αναπτύξετε σοβαρή διάρροια μετά την επίσκεψη σε μια περιοχή με ενεργή χολέρα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Αν έχετε σοβαρή διάρροια και νομίζετε ότι μπορεί να έχετε εκτεθεί σε χολέρα, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Η σοβαρή αφυδάτωση είναι μια επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση περίθαλψη ανεξάρτητα από την αιτία.