Απώλεια βάρους: Χάπι της Roche δίνει ενθαρρυντικά αποτελέσματα στις πρώτες δοκιμές

  • Iatropedia newsroom
χάπια για απώλεια βάρους
Ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη θεραπείας σε μορφή χαπιού έχει πάρει φωτιά...

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα έδειξε σε δοκιμή αρχικού σταδίου πειραματικό φάρμακο της Roche για την απώλεια βάρους.

Το πειραματικό χάπι CT-996 της Roche, για λήψη μία φορά την ημέρα, οδήγησε σε μέση απώλεια βάρους 6,1% εντός τεσσάρων εβδομάδων σε παχύσαρκους ασθενείς χωρίς διαβήτη σε δοκιμή Φάσης Ι, ανέφερε η Roche σε ανακοίνωσή της.

Η Roche είναι από τις εταιρείες που διεκδικούν μερίδιο από τη Novo Nordisk και την Eli Lilly, σε μία αγορά που μεγαλώνει συνεχώς, αυτή των φαρμάκων αδυνατίσματος, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει σε πωλήσεις τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2030.

Το πειραματικό χάπι της Roche, το οποίο θα μπορούσε να απευθύνεται σε ασθενείς που δεν θέλουν τις ενέσεις, ήταν καλά ανεκτό με, ως επί το πλείστον, ήπιες ή μέτριες γαστρεντερικές παρενέργειες παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται με άλλα φάρμακα απώλειας βάρους.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο ανταγωνισμός για την ανάπτυξη θεραπείας σε μορφή χαπιού, η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις εβδομαδιαίες ενέσεις που κυριαρχούν στην αγορά αυτήν τη στιγμή, χωρίς όμως συμβιβασμούς στο θέμα της απώλειας βάρους, αυξάνεται όλο και περισσότερο.

Η Structure Therapeutics ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα 6,2% μέση απώλεια βάρους μετά από 12 εβδομάδες για το δικό της πειραματικό χάπι, το οποίο βρίσκεται επίσης σε φάση κλινικών δοκιμών.

Συγκριτικά, το αντίστοιχο χάπι της της Lilly, το orforglipron, είχε δείξει απώλεια βάρους 6% με 7% στον ίδιο χρόνο.

Ακόμη, η Pfizer ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προχωρά με τις δοκιμές του δικού της σκευάσματος (επίσης χάπι), ενώ η Viking Therapeutics τον Μάρτιο ανακοίνωσε πως το πειραματικό της χάπι πέτυχε απώλεια βάρους 3,3% μετά από τέσσερις εβδομάδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το Ozempic μπορεί να συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο άνοιας και χρήσης νικοτίνης

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα δύο μυστικά υλικά που έβαζε στην ομελέτα της ο βασιλικός σεφ