Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι 60 μικροί καλλιτέχνες που τα έργα τους διακρίθηκαν στον διαγωνισμό, όλοι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού, μαζί με τους γονείς τους, και πολλούς δασκάλους τους, οι οποίοι ήρθαν στην Αθήνα από διάφορες γωνιές της όμορφης πατρίδας μας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη, η Εύβοια, η Ρόδος, η Αμφιλοχία, το Κιλκίς, η Λάρισα, η Ανδραβίδα, οι Λειψοί, η Ξάνθη, η Πάτρα, το Άργος, η Κόρινθος, κ.ά. καθώς και από διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Νέο Ηράκλειο, το Μαρούσι, το Πέραμα, τα Σπάτα, ο Πειραιάς, κ.ά.
Ο διαγωνισμός με θέμα «Τα παιδιά ονειρεύονται το μέλλον τους» ήταν αφιερωμένος στην επέτειο των 20 χρόνων δράσης του «Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» και συνολικά στον διαγωνισμό πήραν μέρος πάνω από 1300 παιδιά 6-12 χρονών απ’ όλη την Ελλάδα.
Επίτιμος καλεσμένος της εκδήλωσης και μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού ήταν ο μεγάλος Έλληνας καλλιτέχνης και καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κύριος Μιχάλης Αρφαράς.
Η πρόεδρος του Ιδρύματος, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, υποδέχτηκε τα παιδιά με ανοιχτή αγκαλιά και συγκινημένη είπε μεταξύ άλλων: «Δεχτήκαμε εκατοντάδες πανέμορφα έργα, μικρά αριστουργήματα, από κάθε γωνιά της Ελλάδος! Έργα που αντανακλούν τον κόσμο που ονειρεύονται τα παιδιά και μας τον παρουσιάζουν μέσα από τη δική τους καθαρή και αθώα ματιά!
Και ομολογουμένως η Κριτική Επιτροπή μας είχε μεγάλη δυσκολία να διαλέξει τα 60 πρώτα έργα. Στην καρδιά μας όλοι οι μαθητές είναι νικητές, γιατί αυτό που μετρά περισσότερο είναι η προσπάθεια, ο χρόνος που αφιέρωσαν και η χαρά της συμμετοχής τους…». Και απευθυνόμενη στους γονείς η κυρία Βαρδινογιάννη πρόσθεσε: «Η οικογένειά μου πάντα ήταν προτεραιότητα στη ζωή μου και εσείς να έχετε ως προτεραιότητα τα παιδιά σας γιατί όπως περνούν τα χρόνια και μεγαλώνουν τα παιδιά μας πάντα γυρίζει σ’ εμάς η αγάπη που τους δείχνουμε…
Και η παιδεία που τους προσφέρουμε θα είναι για πάντα εφόδιο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ζωής όταν μεγαλώσουν. Η παιδεία και η αγάπη μετρούν περισσότερο απ’ όλα για τα παιδιά… Όταν δίνετε αγάπη στα παιδιά σας θα την μεταδώσουν και στα δικά τους παιδιά. Βέβαια χρειάζεται κάποιες φορές η αυστηρότητα για να τους διδάξουμε το σωστό δρόμο, αλλά η αγάπη είναι το πιο σημαντικό στη ζωή!».
Εν συνεχεία η εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος, κυρία Αικατερίνη Λέγγου, παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε την κυρία Βαρδινογιάννη που αγκάλιασε με τόση αγάπη αυτόν τον διαγωνισμό αναδεικνύοντάς τον σε θεσμό, και πρόσθεσε:
«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που γιορτάζουμε όλοι μαζί τις υπέροχες δημιουργίες των παιδιών οι οποίες φέτος είναι αφιερωμένες με τόσο ενθουσιασμό στο « Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» η πορεία του οποίου σφραγίζεται από την αφοσίωση της κυρίας Βαρδινογιάννη να απλώνει το χέρι σε όσους τη χρειάζονται μεταλαμπαδεύοντας έτσι το μήνυμα της ανθρωπιάς και την αξία της ανιδιοτελούς προσφοράς σε όλα τα Ελληνόπουλα. Αλλά οι θερμότεροι υποστηρικτές της πολυδιάστατης δράσης του Ιδρύματος είναι οι μικροί μας καλλιτέχνες… Να κάνουμε όλοι μια ευχή για τα παιδιά μας: Να γίνουν αρχιτέκτονες του μέλλοντος ώστε να οικοδομήσουν έναν κόσμο ονειρεμένο σαν κι αυτόν που ζωγράφισαν στα έργα τους!».
Ο διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη», κύριος Τάκης Μαυρωτάς, υποστηρικτής και εξαίρετος φίλος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη από τα πρώτα κιόλας χρόνια λειτουργίας του, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο έργο της κυρίας Βαρδινογιάννη, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει, μέσα από τη δράση της, στον πολιτισμό και την τέχνη, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν αποτελούν πολυτέλεια αλλά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών ώστε να γίνουν άξιοι και δημιουργικοί αυριανοί πολίτες. Επίσης ο κύριος Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Καθηγητή Μιχάλη Αρφαρά, και κλείνοντας την ομιλία του συνεχάρη τα παιδιά για τις υπέροχες ζωγραφιές τους και τις κυρίες Βαρδινογιάννη και Λέγγου για το γεγονός ότι καθιέρωσαν τον θεσμό του μαθητικού διαγωνισμού παιδικής ζωγραφικής.
Αμέσως μετά ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κύριος Μιχάλης Αρφαράς, ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού, παίρνοντας τον λόγο είπε:
«Το μόνο που ήξερα όταν παρέλαβα τις ζωγραφιές των παιδιών ήταν η ηλικία τους… Το γεγονός ότι όλα ήταν έργα πηγαία, ότι δεν ήταν αντιγραφές άλλων έργων ούτε κάποιων φωτογραφιών, αλλά ήταν εμπνευσμένα από τη φαντασία των παιδιών, το θεωρώ ιδιαίτερη επιτυχία αυτού του διαγωνισμού… Εύχομαι ό,τι καλύτερο για το μέλλον των παιδιών. Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Βαρδινογιάννη για το τεράστιο έργο που επιτελεί. Μου είναι πολύ γνωστές όλες οι δραστηριότητες που κάνει στο χώρο του πολιτισμού αλλά και γενικότερα στο χώρο της ανθρωπιάς…».
Νικητές του φετινού διαγωνισμού ήταν 9 μαθητές, 3 από την Α΄ και Β΄ Δημοτικού, 3 από την Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και 3 από την Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού.
Στην Πρώτη Κατηγορία, για μαθητές Α’ και Β΄ Δημοτικού οι νικητές ήταν: Η Μαρίγια Καστερούδη, μαθήτρια της Β’ Τάξης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Νέου Ηρακλείου Αττικής, η Κωνσταντίνα Παντελίδου, μαθήτρια Α’ Τάξης του 21ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και η Έλενα-Ραφαηλία Ρουσάκη, μαθήτρια της Β’ Τάξης του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου Ηρακλείου Κρήτης.
Στη Δεύτερη Κατηγορία, για μαθητές Γ’ και Δ’ Δημοτικού, οι νικητές ήταν: Ο Μιχάλης-Μάριος Απτόγλου, μαθητής της Δ’ Τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, η Κορίνα Γκορέγια, μαθήτρια της Γ’ Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ιστιαίας στην Εύβοια και η Μαρία Μάμαλη, μαθήτρια της Γ’ Τάξης της Ελληνογαλλικής Σχολής Jean D’Arc στον Πειραιά.
Στην Τρίτη Κατηγορία, για μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού, οι νικητές ήταν: Ο Ραφαήλ-Εμμανουήλ Σκουλατάκης, μαθητής της Στ’ Τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου Κρήτης, η Ολίβια Ταμπούρη, μαθήτρια της ΣΤ’ Τάξης, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λουτρού Αμφιλοχίας και η Μαρία Χατζημωυσιάδου, μαθήτρια της Ε’ Τάξης, του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.
Ως βραβείο προσφέρθηκε στα παιδιά ένα χαρακτικό του Καθηγητή Μιχάλη Αρφαρά, αριθμημένο και υπογεγραμμένο από τον ίδιο, για να τους θυμίζει για πάντα τη διάκρισή τους στον διαγωνισμό αυτόν και για να τους εμπνέει στα … καλλιτεχνικά τους βήματα.
Το βραβείο μαζί με τα αναμνηστικά διπλώματα του Ιδρύματος απένειμε στους νικητές του διαγωνισμού η κυρία Βαρδινογιάννη, ενώ ο Καθηγητής Μιχάλης Αρφαράς, η κυρία Αικατερίνη Λέγγου, και ο κύριος Τάκης Μαυρωτάς, καθώς και οι νικητές των δυο προηγούμενων διαγωνισμών, ο μαθητής Θανάσης Σωτηρόπουλος από την Αμαλιάδα και η μαθήτρια Χαρά Μπαζιώτη από το Μαρούσι, απένειμαν τα αναμνηστικά διπλώματα σε όλα τα υπόλοιπα παιδιά που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό.
Επίσης σε όλα τα παιδιά και στους γονείς τους προσφέρθηκε ένα ημερολόγιο τοίχου 2018 με τα έργα των παιδιών, που δημιούργησε το Ίδρυμα.
Τέλος στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι το Ίδρυμα σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος θα διοργανώσουν μέσα στο 2018 τον 4ο μαθητικό διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Τα παιδιά ονειρεύονται το μέλλον τους- Ανθρώπινα Δικαιώματα», καθώς το 2018 συμπληρώνονται 70 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πολλές από τις φετινές δράσεις του Ιδρύματός θα είναι αφιερωμένες σ’ αυτό το θέμα. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει ως τα μέσα Απριλίου για να δώσει από νωρίς την ευκαιρία στα σχολεία και το έναυσμα στους μαθητές να εμπνευστούν από τα ανθρώπινα δικαιώματα.