Αποτελεσματικό και το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας

  • Iatropedia newsroom
Αποτελεσματικό και το δεύτερο εμβόλιο κατά της ελονοσίας
Σύμφωνα με τα απολέσματα μεγάλης δοκιμής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, το εμβόλιο μείωσε κατά 75% τα κρούσματα ελονοσίας σε μικρά παιδιά τον πρώτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους

Αποτελεσματικό στο 75% αποδεικνύεται το εμβόλιο κατά της ελονοσίας που ανέπτυξαν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το Serum Institute της Ινδίας.

Σύμφωνα με τα απολέσματα μεγάλης δοκιμής που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου, το εμβόλιο μείωσε κατά 75% τα κρούσματα ελονοσίας σε μικρά παιδιά τον πρώτο χρόνο μετά τον εμβολιασμό τους.

Το εμβόλιο, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για χρήση από τις ρυθμιστικές Αρχές σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι το δεύτερο που θα κυκλοφορήσει φέτος για την ελονοσία.

Το πρώτο εμβόλιο κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα στο Καμερούν και αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία GSK.

Και τα δύο εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά μία αρχαία ασθένεια, που μεταδίδεται από τα κουνούπια που εξακολουθεί να σκοτώνει κάθε χρόνο περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, κυρίως μικρά παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών τελευταίου σταδίου για το εμβόλιο της Οξφόρδης και του Serum, που είναι γνωστό ως R21, δημοσιεύθηκαν στο The Lancet.

Σε δοκιμή που έγινε σε 4.800 παιδιά σε τέσσερις αφρικανικές χώρες, το εμβόλιο απέτρεψε το 75% των κρουσμάτων ελονοσίας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ πέντε και 36 μηνών, σε περιοχές όπου οι πρώτες τρεις δόσεις έγιναν πριν από την περίοδο αιχμής της ελονοσίας. Το ίδιο εμβόλιο μείωσε κατά 68% τα κρούσματα σε περιοχές όπου η μετάδοση γίνεται όλο το χρόνο.

Οι ερευνητές είπαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου διατηρήθηκε με μία αναμνηστική δόση έναν χρόνο μετά, αν και η προστασία φαίνεται να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η δοκιμή βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ο Alassane Dicko, ο οποίος ηγήθηκε της δοκιμής R21 στο Μαλί, ανέφερε ότι τα εμβόλια πρέπει να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να δώσουμε τα εμβόλια στα παιδιά», είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ινσουλίνη σε χάπι ή σοκολάτα χωρίς ζάχαρη θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις ενέσεις για τους διαβητικούς [μελέτη]

Καμπανάκι για γνωστό παυσίπονο: Προσέξτε μην παίρνετε μεγάλες δόσεις

5 τροφές που δεν αντέχουν πάνω από μία μέρα στο ψυγείο