Αποστολή: Γιάννα Σουλάκη
Οι γιατροί του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ) και του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, με τους οποίους ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και το iatropedia.gr, είχαν την ευκαιρία να βρεθούν στην Ελληνική Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης και να έχουν με τον επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αμερικής, Ελπιδοφόρο, έναν γόνιμο διάλογο για πολλά θέματα.
Η αποστολή που ταξίδεψε στις ΗΠΑ με στόχο τη διάδοση του ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού στην Αμερική, έθεσε στον Αρχιεπίσκοπο μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών ιατρικών σχολών με ακαδημαϊκά ιδρύματα της Αμερικής, αλλά και την επιστημονική πρόοδο που έχει συντελεστεί στα θέματα της γονιμότητας, στα οποία η χώρα μας πρωτοπορεί.
Ο -πάντα κοντά στον άνθρωπο και την επιστήμη- Ιεράρχης, ο οποίος δέχθηκε πολλές επικρίσεις στη Ελλάδα -όταν βάφτισε τα παιδιά που απέκτησε ομόφυλο ζευγάρι μέσω παρένθετης μητέρας- αναγνώρισε μιλώντας με τα μέλη της ελληνικής αποστολής, τη σημασία της αναπαραγωγικής ιατρικής, η οποία βοηθά -όπως είπε- τους ανθρώπους να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους για την απόκτηση ενός παιδιού.
Παράλληλα αναγνώρισε την αξία των Ιατρικών Σχολών και Πανεπιστημίων στη χώρα μας, τα οποία είναι περιζήτητα -όπως είπε- ανάμεσα στους έλληνες της ομογένειας και για τον λόγο αυτό η Αρχιεπισκοπή Αμερικής δίνει υποτροφίες ώστε να δώσει την ευκαιρία να σπουδάσουν τα παιδιά αυτά στην πατρίδα.
Ο Αρχιεπίσκοπος δεσμεύτηκε να βοηθήσει στη διάδοση της ελληνικής επιστημοσύνης στην Αμερική, μέσα από τις 600 ενορίες που διαθέτει η Ορθόδοξη Εκκλησία στις ΗΠΑ.
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Ελπιδοφόρος: Η Ελλάδα θα τα πάει καλά με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ
Η συζήτηση, όμως, επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα. Ερωτώμενος από τον πρόεδρο του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας (ΕΛΙΤΟΥΡ), πρόεδρο του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη και τον αντιπρόεδρο του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, Κωνσταντίνο Πάντο για τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και την εκλογή Ντόναλντ Τράμπ ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν βαθιές ρίζες, τις οποίες κανένας αμερικανός πρόεδρος δεν έχει μέχρι σήμερα διαταράξει.
Δήλωσε, μάλιστα εξαιρετικά αισιόδοξος για τη διατήρηση της σταθερότητας στις στρατηγικές διμερείς σχέσεις, ακόμη και εν μέσω πολιτικών αλλαγών όπως οι προεδρικές εκλογές.
“Εμείς θα τα πάμε καλά και στα εθνικά θέματα. Ειδικά η Ελλάδα έχει χτίσει τόσο στενές στρατηγικές διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ που κανείς πρόεδρος δεν έχει διαταράξει αυτήν την ισορροπία. Αλλά και στις αναμενόμενες αναταράξεις στις σχέσεις μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ -που αναμένεται εκεί μια τριβή να υπάρξει- πάλι η Ελλάδα θα επηρεαστεί λιγότερο από όλο αυτό γιατί έχει διμερείς απευθείας στρατηγικές και οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και νομίζω θα πάμε καλά. Η Τουρκία έχει λόγο να ανησυχεί. Γιατί δεν είναι καθαρό το τοπίο εκεί. Ό,τι καλύτερο λοιπόν ευχόμαστε στην Ελλάδα μας και τον ελληνισμό”, τόνισε ο επικεφαλής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Πρόσθεσε, επίσης, πως ο ρόλος της εκκλησίας πρέπει να είναι ενοποιητικός. “Ποτέ η εκκλησία δεν παίρνει μέρος σε πολιτικές διαμάχες και ούτε υποστηρίζει ένα κόμμα εις βάρος άλλου κόμματος. Η εκκλησία υποστηρίζει την Αμερική. Δρα ενοποιητικά, συμφιλιωτικά. Και τότε είμαστε δυνατοί ως έλληνες, όταν είμαστε χωρισμένοι είναι πρόβλημα”, επισήμανε.
«Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός μας κάνουν παντού περήφανους»
Τέλος, αναφέρθηκε με υπερηφάνεια στην ανακατασκευή του Ιερού Ναού του Νικολάου στο Ground Zero, το σημείο όπου έπεσαν οι δίδυμοι Πύργοι τη μοιραία μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, χαρακτηρίζοντάς τον σύμβολο ελπίδας και η αναγέννηση για τον Ελληνισμό.
“Είναι πολύ δυσάρεστο το συναίσθημα σε αυτό το μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου, το Ground Zero. Όμως, ανεβαίνεις στον Άγιο Νικόλαο και ανοίγει η ψυχή σου. Ο Καλατράβα είναι ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε στο πρότυπο της Αγίας Σοφίας. Καταφέραμε μέσα από όλη αυτή την καταστροφή να κάνουμε έναν πολύ ωραίο ναό. Μας κάνει υπερήφανους όλους τους Έλληνες”, τόνισε και πρόσθεσε πως είναι αισιόδοξος για τον απανταχού ελληνισμό.
“Ο ελληνισμός μας κάνει περήφανους. Είτε είμαστε εδώ, είτε στην Ελλάδα. Και χαιρόμαστε όταν έρχεστε να μας επισκέπτεστε”, κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.