Σε λειτουργία τέθηκε το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, που σχεδίασε και υλοποιεί η ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας.
Σκοπός του νέου μητρώου είναι η καταγραφή των πασχόντων από τη νόσο, ώστε να τους παρέχονται οι βέλτιστες υπηρεσίες Υγείας. Πρόσβαση στο Μητρώο έχουν οι νευρολόγοι ή οι παιδίατροι, μέσω του portal της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.
Ο πιστοποιημένος γιατρός έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στην καρτέλα του ασθενή και επικαιροποίησης των στοιχείων του. Έχει επίσης τη δυνατότητα εισαγωγής των στοιχείων νέων ασθενών.
«Παραδώσαμε προς χρήση από τους πιστοποιημένους γιατρούς το Μητρώο Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, για την υλοποίηση του οποίου αξιοποιήσαμε την εμπειρία των στελεχών της ΗΔΙΚΑ από την ανάπτυξη αντίστοιχων υπηρεσιών, όπως είναι το Μητρώο για τους ασθενείς με κυστική ίνωση, τα μητρώα καταγραφής ασθενών με Covid-19 και των εμβολιασμένων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού κ.ά.», δήλωσε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα.
Το Μητρώο Ασθενών με Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία διατηρεί στην καρτέλα ασθενούς, στοιχεία για τις εξής ενότητες:
- Δημογραφικά στοιχεία
- Διάγνωση και ιστορικό
- Ιατρικό ιστορικό
- Ιστορικό επισκέψεων
Ποιες πληροφορίες περιέχει
Ο πιστοποιημένος γιατρός μπορεί να δει και να ενημερώσει πληροφορίες που σχετίζονται με:
- Την ICD10 διάγνωση κάθε ασθενούς
- Την ημερομηνία και τον τύπο της διάγνωσης
- Τον γενετικό έλεγχο
- Άλλο διαγνωστικό παρακλινικό έλεγχο
- Ατομικό ιστορικό
- Κληρονομικό ιστορικό
Το Μητρώο διαλειτουργεί με ασφάλεια με:
- Το σύστημα αρχειοθέτησης της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης
- Το σύστημα αρχειοθέτησης του Εθνικού Μητρώου ΑΜΚΑ-ΕΜΑΕΣ
- Το σύστημα αρχειοθέτησης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (ΑΗΦΥ).
Επίσης έχει πρόβλεψη διαλειτουργικότητας μέσω του ΑΡΙ της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με τα ενδεδειγμένα συστήματα αρχειοθέτησης του ΕΟΠΥΥ.
Φωτογραφία: iStock