Iatropedia

Αρχίζει στην Αθήνα το 20ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μυελώματος  

Το πολλαπλούν μυέλωμα προσβάλλει ετησίως 51.000 άτομα στην Ευρώπη και 176.000 σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από 150 ομιλητές και 3.000 σύνεδροι από 60 χώρες του κόσμου θα συμμετάσχουν στο 20ο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Εταιρείας Πολλαπλού Μυελώματος  (IMS 2023), το οποίο θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Το συνέδριο θα καλύψει όλο το φάσμα του πολλαπλού μυελώματος, από τη διάγνωση και τη θεραπεία έως τις επιπλοκές και τη νεότερη κλινική έρευνα.

Στο επίκεντρό του θα βρεθούν οι νεότερες θεραπείες για τη νόσο, που ετησίως διαγιγνώσκεται σε 51.000 άτομα στην Ευρώπη. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην ανοσοθεραπεία με τροποποιημένα λεμφοκύτταρα (CAR-T cells) και με διΐδικά αντισώματα (BiTEs) που, σε συνδυασμό με πολλά καινοτόμα φάρμακα, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μακρά επιβίωση και πιθανώς  για ίαση των ασθενών.

Η Παγκόσμια Εταιρεία Πολλαπλού Μυελώματος (IMS) αποτελεί τον κύριο διεθνή οργανισμό για την έρευνα και αντιμετώπιση της νόσου. Η χώρα μας συμμετέχει ενεργά στην λειτουργία της, μέσω της Μονάδας Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Θάνου Δημόπουλου.

Το συνέδριο αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση για το πολλαπλούν μυέλωμα παγκοσμίως. Θα διεξαχθεί 27-30 Σεπτεμβρίου 2023, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Έρευνα για νέες θεραπείες στην Ελλάδα

Η Ελλάδα κατέχει ιδιαίτερα σημαντική θέση μεταξύ των χωρών που ασχολούνται με την έρευνα και τη θεραπεία της νόσου. Πολλές νέες θεραπείες έχουν λάβει έγκριση σε ΗΠΑ και Ευρώπη έπειτα από κλινικές μελέτες όπου συμμετείχε η Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ.

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετέχουν οι καθηγητές της Κλινικής Θάνος Δημόπουλος, Ευάγγελος Τέρπος και Ευστάθιος Καστρίτης. Συμμετέχει επίσης η κυρία Ειρήνη Κατωδρύτου, διευθύντρια ΕΣΥ στην Αιματολογική Κλινική του Θεαγένειου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Στο συνέδριο έχουν δηλώσει συμμετοχή ιατροί, βιολόγοι, ερευνητές στις βασικές επιστήμες και νοσηλευτές που ασχολούνται με το πολλαπλούν μυέλωμα.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ΕΔΩ

Φωτογραφία: iStock