Αρχίζουν τα θερινά σχολεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

  • Ρούλα Τσουλέα
θερινά σχολεία
Το πρόγραμμα άρχισε το 2022 και απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές Ιατρικής, ιατρούς και άλλους επιστήμονες.

Θερινά σχολεία που συμπεριλαμβάνουν μαθήματα και κλινική εργαστηριακή άσκηση στην αγγλική γλώσσα θα διεξαχθούν εφέτος για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε η Σχολή, τα θερινά σχολεία διοργανώνονται με διπλό στόχο. Αφ’ ενός να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των φοιτητών Ιατρικής από το εξωτερικό που θέλουν να εκπαιδευτούν στην Σχολή το καλοκαίρι. Αφ’ ετέρου, να αναβαθμιστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και ο διεθνής χαρακτήρας της Σχολής.

Τα θερινά σχολεία απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές της Ιατρικής, σε ιατρούς και σε άλλους επαγγελματίες Υγείας και επιστήμονες. Πέρυσι, πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, είχαν διεξαχθεί τρία θερινά σχολεία.

«Στόχος είναι το αναβαθμισμένο Πρόγραμμα Θερινών Σχολείων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης να αποτελέσει σημαντικό εφαλτήριο για την παραπέρα ανάπτυξη των εκπαιδευτικών διαδικασιών της Σχολής σε διεθνές επίπεδο, ιδίως και μετά την έναρξη για πρώτη φορά εφέτος του αγγλόφωνου προγράμματος σπουδών», δήλωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Γεώργιος Κοχιαδάκης, κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Τέσσερα γνωστικά αντικείμενα

Κάθε θερινό σχολείο προσφέρεται ως ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης. Διαρκεί 1-4 εβδομάδες και έχει συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Εφέτος θα διεξαχθούν τέσσερα θερινά σχολεία με τα εξής θέματα:

Dementia for Medical Students (Άνοια για φοιτητές Ιατρικής). Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Ιωάννης Ζαγανάς. Στοχεύει να εκθέσει τους φοιτητές Ιατρικής στις προκλήσεις της ανίχνευσης της γνωστικής δυσλειτουργίας και της φροντίδας ασθενών με νευροεκφυλιστικές διαταραχές που εκδηλώνονται με άνοια.

Applied Respiratory Physiology (Εφαρμοσμένη φυσιολογία του αναπνευστικού). Επιστημονικά υπεύθυνη είναι η κυρία Αικατερίνη Βαπορίδη. Στοχεύει να εμβαθύνει τις γνώσεις των φοιτητών Ιατρικής στην φυσιολογία του αναπνευστικού και τις εφαρμογές της:

  • Στην κατανόηση των νοσημάτων του αναπνευστικού
  • Στην άσκηση
  • Στην αποφρακτική υπνική άπνοια
  • Στον μηχανικό αερισμό

Child and Sport Safety (Ασφάλεια παιδιού και άθληση). Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ. Ιωάννης Γερμανάκης. Παρουσιάζει τον καρδιολογικό και γενικότερο έλεγχο υγείας στο  πλαίσιο του προαγωνιστικού ελέγχου-συμπλήρωση δελτίων υγείας, για την ασφαλή άθληση παιδιών.

Νευροανατομία: ο ανθρώπινος εγκέφαλος στον χώρο. Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ.  Α. Βάκης. Με βασικό άξονα τη Νευροανατομία, στόχος είναι μέσα από διαλέξεις, εργαστηριακές/φροντιστηριακές ασκήσεις και κλινική εκπαίδευση, να αναπτυχθεί ένας διαδραστικός εποικοδομητικός διάλογος γύρω από ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Φωτογραφία: iStock