«Αργοσκοτώνουν τους θαλασσαιμικούς ασθενείς στο Νοσοκομείου του Ρίου» – Αγωνιώδης επιστολή στον υπουργό Υγείας

  • Γιάννα Σουλάκη
Ρϊου
Εδώ και επτά χρόνια 200 θαλασσαιμικοί ασθενείς που υποβάλλονται σε περιοδικές σε μεταγγίσεις αίματος για να καταφέρουν να κρατηθούν στη ζωή στο Νοσοκομείο του Ρίου, υφίστανται μια απερίγραπτη ταλαιπωρία και αγωνία εξαιτίας σοβαρών ελλείψεων αίματος.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας καταγγέλλει συνεχείς ελλείψεις αίματος που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια στο ΠΓΝ του Ρίου, οι οποίες δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις μεταγγίσεις σε 200 πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι εκπρόσωποι των ασθενών έστειλαν επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ζητώντας του να παρέμβει για να λυθεί αυτό το πολύ σοβαρό θέμα.

«Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε σε εσάς, για να σας μεταφέρουμε τα αισθήματα αγωνίας, ανησυχίας και ανασφάλειας που βιώνουν οι θαλασσαιμικοί ασθενείς που μεταγγίζονται συστηματικά στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών “Παναγιά η Βοήθεια”. Οι συνεχείς ελλείψεις αίματος, που παρουσιάζονται εδώ και χρόνια, δημιουργούν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο οποίο θα πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Αχαϊκού Συλλόγου Προστασίας Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου του Ρίου, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των πασχόντων σε ποσόστητα αίματος για μεταγγίσεις, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα με συχνότατες αναβολές και υποματαγγίσεις αίματος. Η κατάσταση αυτή που θεωρείται πλέον πάγια και αυτονόητη, επικρατεί τα τελευταία επτά τουλάχιστον χρόνια καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Οι πάσχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των αναβολών της μετάγγισής τους, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 10 ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας τους και την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή τους λόγω της νόσου.

Ασθενείς με θαλασσαιμία: «Επαναλαμβάνονται τα πέτρινα χρόνια της Θαλασσαιμίας»

Η Ομοσπονδία Θαλασσαιμικών υποστηρίζει ότι οι έχει επιχειρηθεί πολλές φορές να υπάρξει λύση, μετά από διαμαρτυρίες των ασθενών και του Συλλόγου τους. Οι  «συσκέψεις» με τους υπεύθυνους, δεν κατέληξαν πουθενά και κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης έπεφτε στο κενό, λένε οι ασθενείς:

«Είναι λυπηρό και συνάμα απαράδεκτο πάσχοντες με τόσο σοβαρή νόσο, να βιώνουν καταστάσεις οι οποίες επιφέρουν επιπτώσεις όχι μόνο στη σωματική τους υγεία, αλλά και στον ήδη ευάλωτο ψυχισμό τους. Το σκηνικό θυμίζει τα πέτρινα χρόνια της Θαλασσαιμίας, τότε που οι ασθενείς υπέφεραν από υπομετάγγιση, εκδήλωναν σοβαρή αδυναμία και κινδύνευαν από τις επιπλοκές που απειλούσαν τον εξασθενημένο οργανισμό τους. Δεν είναι επιτρεπτό σήμερα, που η επιστήμη έχει κάνει άλματα σε κάθε τομέα να παρουσιάζεται ξανά μια τέτοια εικόνα».

Οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς ζητούν την άμεση παρέμβαση του υπουργού υγείας ώστε «να αναζητηθούν ευθύνες και να δρομολογηθούν άμεσα οι κατάλληλες ενέργειες για να σταματήσουν τα φαινόμενα ελλείψεων αίματος και αναβολής των μεταγγίσεων των θαλασσαιμικών ασθενών».

Παράλληλα οι ασθενείς ζητούν να υπάρξει ο απαιτούμενος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αίματος όταν αυτές προκύπτουν.