Iatropedia

Το ασφαλιστικό ενώνει τους φαρμακοποιούς με τους γιατρούς και την υπόλοιπη κοινωνία

"Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση προωθεί στη Βουλή νομοσχέδιο μετά από μια υποτιθέμενη και πολύ σύντομη «διαβούλευση»...ώστε οι αντιδράσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες", αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο συστρατευόμενοι με τους υπόλοιπους υγειονομικούς στην απεργία. Εν τω μεταξύ, την ταύτισή του με τις θέσεις του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός απαντώντας μεταξύ άλλων στην παρέμβαση της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Εύης Χριστοφιλοπούλου υπέρ των θέσεων των φαρμακοποιών για τις διημερεύσεις και το απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων....

Όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί από τον ΠΦΣ σχετικά με τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και το φορολογικό που ψηφίζονται αύριο, «φοβούμενη η κυβέρνηση προφανώς τις αντιρρήσεις των ασφαλισμένων και των Ελλήνων πολιτών αιφνιδιαστικά έτσι ώστε οι αντιδράσεις να είναι όσο το δυνατόν λιγότερες, προωθεί προς ψήφιση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αποτελεί ταφόπλακα για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος είχε εκφράσει την έντονη αντίθεση του με Υπόμνημα του προς την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για το σύνολο του νομοσχεδίου , καταγγέλλοντας ότι βρίθει «παθογενειών και ελλείψεων»…  Επίσης κατηγορηματικά ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τον ασφαλιστικό κλάδο των μονοσυνταξιούχων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου «επιλέγουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα του «ασθενούς», όχι με θεραπεία ούτε καν με ευθανασία, αλλά αντίθετα με άμεση εκτέλεση – θανάτωση».

«Ο φαρμακευτικός κλάδος στηρίζει την 48ωρη κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στηλιτεύει για μια ακόμη φορά τη νέα ξαφνική μεθόδευση της κυβέρνησης για την αιφνιδιαστική ψήφιση του νομοσχεδίου», καταλήγουν οι κ.κ. Κ. Λουράντος και Ι. Μακρυγιάννης.

Απελευθέρωση ωραρίου
Σε ό,τι αφορά τις φίλα προσκείμενες απόψεις του κ. Ξανθού με την θέση του ΠΦΣ ότι το απελευθερωμένο ωράριο οδήγησε στην κατάρρευση του συστήματος διημερεύσεων με αποτέλεσμα να επικρατεί χάος στον χώρο, οι φαρμακοποιοί εκτιμούν ότι «πρόκειται για μια εξ αρχής νίκη των φαρμακοποιών της Αττικής και λέμε της Αττικής γιατί η Θεσσαλονίκη δια του προέδρου της κ. Θεοδοσιάδη διαχώρισε τη θέση της και θεωρεί «λανθασμένη» την απόσυρση των διημερεύσεων, μια κίνηση όμως που – όπως φαίνεται -τελικά αφύπνισε συνειδήσεις και έτσι ξεκινούν επιτέλους οι διαδικασίες ρύθμισης ενός συγκεκριμένου ωραρίου που θα ορίζει ο κάθε σύλλογος χωριστά ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών».

Ο υπουργός Υγείας πάντως χαρακτήρισε πραγματικά επίκαιρη την ερώτηση της κυρίας Χριστοφιλοπούλου «λόγω της κινητοποίησης των φαρμακοποιών της Αττικής οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε άρση των διημερεύσεων, αντιδρώντας στην ασύδοτη και χαοτική κατάσταση στον χώρο λειτουργίας των φαρμακείων». Ο υπουργός μίλησε για «νομοθετική διολίσθηση προς την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργία της αγοράς» και τόνισε ότι «συμφωνεί με τις θέσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου» συμπληρώνοντας ότι «φέρνουμε ρύθμιση η οποία θα θέτει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας από το πρωί μέχρι αργά το απόγευμα και μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου».

Τέλος τόνισε πως το πλαίσιο αυτό του ωραρίου έχει υποβληθεί στους θεσμούς και μόλις έχουν την σύμφωνη γνώμη, θα τεθεί σε διαβούλευση και θα προωθηθεί με τροπολογία προς ψήφιση .