«Άστεγοι» οι υγειονομικοί στο ν. Θήρας, «διαμένουν σε κενούς θαλάμους του ίδιου του νοσοκομείου!»

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Θήρας
Με σημερινή τους ανκοίνωση τα μέλη του "Ενωτικού Κινήματος για την ανατροπή" βάλλουν (σχεδόν) κατά πάντων αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο της Θήρας και όχι μόνο.

Καταγγέλουν ότι «η πολιτεία αντιμετωπίζει τους γιατρούς και γενικά όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Θήρας ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού»», ενώ αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «υγειονομικοί του νοσοκομείου Θήρας είναι τώρα κυριολεκτικά ΑΣΤΕΓΟΙ και διαμένουν σε κενούς θαλάμους του ίδιου του νοσοκομείου!»

Διαβάστε την πύρρειο ανακοίνωση από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή:

12/4/2018

Από την πρώτη στιγμή και πριν «κοπούν οι κορδέλες» είχαμε τονίσει πως το μεγάλο σκάνδαλο με το νέο νοσοκομείο Θήρας είναι η ίδια η ίδρυση και λειτουργία του. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά ιδρύεται και λειτουργεί στα πλαίσια του ΕΣΥ ένα νοσοκομείο με αμιγώς ιδιωτικό καθεστώς που ανήκει σε μια ανώνυμη εταιρεία (ΑΕΜΥ Α.Ε.) και που όλοι οι εργαζόμενοί του έχουν προσωρινές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου διαφορετικές μεταξύ τους κατά τα γούστα της διοίκησης ανά περίπτωση. Η εκτίμησή μας αυτή είχε αμέσως επιβεβαιωθεί από την… ανάποδη, καθώς διαπρεπείς εκπρόσωποι του «βαθέως» αντιδραστικού μεγαλοκαθηγητικού πανεπιστημιακού ιατρικού κατεστημένου είχαν σπεύσει να συγχαρούν δημόσια τους κ.κ. Ξανθό και Πολάκη για το ιδιωτικό καθεστώς λειτουργίας του νέου νοσοκομείου Θήρας και να απαιτήσουν την επέκταση αυτού του καθεστώτος σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Συγκεκριμένα οι διαπρεπείς κ.κ. Καθηγηταί είχαν τονίσει πως όπως στην Σαντορίνη έτσι και παντού πρέπει οι διοικήσεις να μπορούν όποτε γουστάρουν να απολύουν και να προσλαμβάνουν όποιον/όποια γουστάρουν αν πρόκειται για «γιατρουδάκια» και λοιπό προσωπικό. Από την άλλη (πάντα σύμφωνα με τους διαπρεπείς κ.κ. Καθηγητάς που είχαν σπεύσει να υιοθετήσουν τις σχετικές επιλογές των υπουργών Υγείας) θα πρέπει να δίνεται το δικαίωμα σε «διαπρεπείς γιατρούς των Αθηνών» να … πετάγονται μέχρι την Σαντορίνη ή μέχρι οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο του ΕΣΥ για να κάνουν ένα δυο χειρουργειάκια «εκτός έδρας» και να πληρώνονται από τον ασθενή ιδιωτικά, έξτρα, τσουχτερά, νόμιμα και φορολογημένα. Και φυσικά μετά την … «επανάκαμψη στην έδρα» του όποιου κ. Καθηγητού ή άλλου «διαπρεπούς ιατρού» τα εκεί τοπικά «γιατρουδάκια» να αναλαμβάνουν την λάντζα της περαιτέρω ιατρικής διεκπεραίωσης της «πελατείας» των κ.κ. Καθηγητών.

Η μεγαλύτερη επιβεβαίωση όμως των εκτιμήσεων και των καταγγελιών μας είναι η ίδια η σημερινή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που λέει πως η πολιτεία αντιμετωπίζει τους γιατρούς και γενικά όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Θήρας ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού». Η απαξίωση αυτή ενάντια στους υγειονομικούς που με αυτοθυσία ήρθαν να υπηρετήσουν την περίθαλψη που τόσο είχαν ανάγκη οι κάτοικοι της Σαντορίνης, πηγάζει από αυτό καθ εαυτό το καθεστώς λειτουργίας του νοσοκομείου ανεξάρτητα από τις όποιες τυχόν φιλότιμες προσπάθειες της εκάστοτε διοίκησής του, όπως π.χ. της παρούσας. Συγκεκριμένα, όλες οι συμβάσεις εργασίας των γιατρών είναι συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου διάρκειας ενός (1) έτους. Σύμφωνα με τις συμβάσεις αυτές, ειδικευμένοι γιατροί με άνω των 20 ετών προϋπηρεσία και συμπεριλαμβανομένου του «επιδόματος παραμεθορίου» παίρνουν καθαρά 1270 ευρώ τον μήνα. Οι επιστημονικοί υπεύθυνοι τμημάτων και τομέων (που είναι ασαφές ποιοι/ποιές πρέπει να είναι γιατί δεν προβλέπεται κάποιο επίσημο ακριβές οργανόγραμμα) έχουν σύμβαση 3ετούς διάρκειας και λαμβάνουν επιπρόσθετα «επίδομα διευθυντή». Με δεδομένους αυτούς τους χαμηλούς μισθούς, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί του νοσοκομείου Θήρας είναι το ίδιο ακριβώς που αντιμετωπίζουν και οι εκπαιδευτικοί αλλά και άλλοι εργαζόμενοι του νησιού : αυτό της στέγης. Λόγω του συγκεκριμένου τουριστικού χαρακτήρα της Σαντορίνης, δεν υπάρχουν καθόλου διαμερίσματα ή ακόμα και δωμάτια που να είναι διαθέσιμα και προσιτά. Η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με τον δήμο είχαν υποσχεθεί πως θα κάλυπταν τα στεγαστικά έξοδα κάποιων γιατρών σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Η υπόσχεση αυτή ουδέποτε τηρήθηκε, συμβόλαια δεν υπεγράφησαν και τώρα οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αρχίζουν να κάνουν εξώσεις για να νοικιάσουν τα διαμερίσματα σε τουρίστες αφού η τουριστική περίοδος έχει ήδη αρχίσει. Μια άλλη υπόσχεση που ουδέποτε τηρήθηκε ήταν πως η διοίκηση και ο δήμος θα διέθεταν καταπίστευμα από κοινωφελές ίδρυμα («ίδρυμα Ι. Νομικού») για την στέγαση των υγειονομικών του νοσοκομείου Θήρας. Η υπόσχεση αυτή είχε δοθεί μόλις είχαν «κοπεί οι κορδέλες» όμως τα χρήματα αυτά ουδέποτε εκταμιεύτηκαν.

Το αποτέλεσμα είναι πως υγειονομικοί του νοσοκομείου Θήρας είναι τώρα κυριολεκτικά ΑΣΤΕΓΟΙ και διαμένουν σε κενούς θαλάμους του ίδιου του νοσοκομείου. Τουλάχιστον είναι σε λίγο καλύτερη μοίρα από τους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονταν να κοιμούνται σε ξαπλώστρες στις παραλίες, καθώς ως γνωστόν τα σχολεία δεν διαθέτουν δωμάτια με κρεβάτια…

Εδώ λοιπόν υπάρχουν ταυτόχρονα δυο σοβαρότατα θέματα. Από την μία φαίνεται τι ακριβώς σημαίνει «τουριστική ανάπτυξη νέου τύπου» που διαφημίζεται από το σύνολο των καθεστωτικών δυνάμεων (αστικά κόμματα, ενώσεις επιχειρηματιών, ΜΜΕ) ως πανάκεια για όλα τα προβλήματα της χώρας. Απλούστατα σημαίνει υπερκέρδη για κάποιους λίγους και άθλιες συνθήκες εργασίας – διαβίωσης για τους πολλούς, στους οποίους πολλούς πλέον ανήκουν όχι μόνο οι καμαριέρες, οι σερβιτόροι και οι εργάτες αλλά κυριολεκτικά ΟΛΟΙ οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των γιατρών που παλιότερα θεωρούνταν «πιο προνομιούχοι». Από την άλλη επιβεβαιώνεται πανηγυρικά ποιο ακριβώς είναι το «νέο μοντέλο» για το ΕΣΥ που εφαρμόζουν «πιλοτικά» στην Σαντορίνη οι κ.κ. Ξανθός και Πολάκης εισπράττοντας τα συχαρίκια του μεγαλοκαθηγητικού κατεστημένου και του συνόλου σχεδόν των καθεστωτικών δυνάμεων. Είναι ένα μοντέλο που θέλει την μεγάλη πλειοψηφία των γιατρών και όλων των υγειονομικών να είναι χαμηλόμισθοι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα. Να έχουν προσωρινές και δουλοκτητικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Να είναι ανά πάσα στιγμή στο έλεος του διοικητή που θα μπορεί να τους απολύει αν διαμαρτυρηθούν ή γενικά αν φέρουν αντίρρηση σε οτιδήποτε που αφορά τα δικαιώματα των ασθενών ή τα δικαιώματα των ίδιων των υγειονομικών. Και που θέλει ταυτόχρονα μια προνομιούχα μειοψηφία «Καθηγητών», «διαπρεπών γιατρών» κλπ που θα μετακινούνται κατά βούληση «εκτός έδρας» για επιλεγμένες ιατρικές πράξεις για τις οποίες θα αμοίβονται αδρά από τους ίδιους τους ασθενείς.

Ο αγώνας για να μπει τέρμα στον εργασιακό και επιστημονικό μεσαίωνα που βιώνουν οι εργαζόμενοι γιατροί στο νοσοκομείο Θήρας δεν αφορά μόνο την Σαντορίνη. Αφορά όλους τους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Το απαράδεκτο αυτό «μοντέλο νοσοκομείου Θήρας» έχει διαφημιστεί από την πρώτη στιγμή ως το «μέλλον του ΕΣΥ» από ευρύτατη γκάμα αντιδραστικών κύκλων. Πρέπει να λάβουν ξεκάθαρα λοιπόν και στην πράξη το μήνυμα πως δεν θα τους περάσει. Το υγειονομικό κίνημα συνολικά θα αγωνιστεί ώστε το νοσοκομείο Θήρας να αποκτήσει καθεστώς δημόσιου νοσοκομείου και οι υγειονομικοί του να αποκτήσουν πλήρη και ισότιμα δικαιώματα υγειονομικών ΕΣΥ. Και άμεσα για να λυθεί το ντροπιαστικό και απαξιωτικό πρόβλημα της στέγασής τους με όρους αξιοπρέπειας.