Astellas-ΕΟΕ: Ενημερωτική εκστρατεία για το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης

  • Ρούλα Τσουλέα
σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης
Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης προκαλεί ξαφνικά επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ανασταλεί και γι' αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ζωή των πασχόντων.

Πανελλαδική ενημερωτική εκστρατεία για το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης πραγματοποιεί η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) με την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Astellas Ελλάδος. Στόχος της εκστρατείας είναι να ενημερωθεί το κοινό για τη νόσο και να παροτρυνθεί να επισκεφθεί τον ουρολόγο ιατρό για να υποβληθεί στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης (ή σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης) χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων, εκ των οποίων κυρίαρχα είναι:

  • Η επιτακτικότητα (ξαφνική επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ανασταλεί)
  • Η συχνουρία (συχνή ούρηση).

Τα συμπτώματα αυτά ενδέχεται να συνοδεύονται από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία (ούρηση στη διάρκεια της νύκτας).

Σύμφωνα με την ΕΟΕ, μελέτη σε 16.776 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών έδειξε ότι η συχνότητα του συνδρόμου στην Ευρώπη είναι:

  • 15,6% στους άνδρες
  • 17,4% στις γυναίκες

Ιστοσελίδα denkratiemai.gr

Το κεντρικό μήνυμα της εκστρατείας είναι #denkratiemai: Μην κρατιέσαι άλλο. Μίλα με έναν ειδικό σήμερα! Στο πλαίσιό της δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική ιστοσελίδα denkratiemai.gr, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν:

  • Να ενημερωθούν για τα συμπτώματα του συνδρόμου
  • Να μάθουν για τους τρόπους αντιμετώπισής του
  • Να βρουν χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο ζωής
  • Να βρουν απαντήσεις σε απορίες που ενδεχομένως έχουν

Εκτός από την ιστοσελίδα denkratiemai.gr, η εκστρατεία συμπεριλαμβάνει ένα τηλεοπτικό σποτ διαρκείας 40 δευτερολέπτων. Πρωταγωνιστές είναι άνθρωποι που μιλούν για αγαπημένες τους δραστηριότητες (π.χ. ένα ταξίδι) τις οποίες συχνά αποφεύγουν εξαιτίας του συνδρόμου. Στη συνέχεια, η γνωστή ηθοποιός Κατερίνα Λέχου παροτρύνει τους πάσχοντες να μην αφήνουν την πάθηση να στέκεται εμπόδιο στη ζωή τους, αλλά να επισκεφθούν άμεσα τον ουρολόγο τους.

Σημαντικός αντίκτυπος στην ζωή

«Η υπερλειτουργική κύστη είναι μια κοινή πάθηση, αφού επηρεάζει πάνω από 49 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Ιωάννης Κ. Γκιάλας. «Μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις καθημερινές δραστηριότητες και ασχολίες του ατόμου, ενώ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσωπική και κοινωνική του ζωή. Με την κατάλληλη αγωγή όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Από την πλευρά του, ο κ. Χαράλαμπος Ναρδής, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος της Astellas τόνισε ότι η εκστρατεία #denkratiemai: Μην κρατιέσαι άλλο. Μίλα με έναν ειδικό σήμερα! αποτελεί σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού.

«Η εκστρατεία εντάσσεται στην εταιρική δέσμευση της Astellas για προώθηση της πρόσβασης στην υγεία», είπε. «Αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Με την εκστρατεία, θεωρώντας ότι η γνώση αποτελεί το πρώτο στάδιο αντιμετώπισης, θέλουμε να ενθαρρύνουμε το κοινό (ιδίως τους πάσχοντες) να ξεπεράσουν τις αναστολές τους και να επισκεφθούν τον ουρολόγο για να συζητήσουν μαζί του τα συμπτώματα, ώστε στη συνέχεια να τους συμβουλεύσει ως ειδικός επιστήμονας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του συνδρόμου».