Ασθενείς με διαβήτη: Σοβαρά προβλήματα με το νέο σύστημα OTP, για τη συνταγογράφηση αναλώσιμων

  • Γιάννα Σουλάκη
otp
Δυσκολίες στην συνταγογράφηση των αναλώσιμων υλικών αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς με διαβήτη, όπως αναφέρουν με επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ.

Το νέο σύστημα ταυτοποίησης του ΕΟΠΥΥ με αριθμό μιας χρήσης (OTP) για τη συνταγογράφηση των αναλώσιμων υλικών του Σακχαρώδους Διαβήτη δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από Διαβήτη, καθώς οι αλλαγές βρήκε πολλούς από αυτούς ανενημέρωτους και ανέτοιμους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσασμοστούν στις νέες αλλαγές.

Τα προβλήματα επισημαίνει με επιστολή της, που φέρει τον τίτλο: «Έντονη ανησυχία σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης αναλώσιμων υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη», η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ.) στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, κα. Θεανώ Καρποδίνη.

Στην επιστολή, η Ομοσπονδία εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με την εφαρμογή του νέου συστήματος ταυτοποίησης και συνταγογράφησης για την προμήθεια αναλώσιμων υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη, χωρίς την αναγκαία προηγηθείσα ενημέρωση πασχόντων και αρμόδιων φορέων.

Συγκεκριμένα, από τις αρχές Φεβρουαρίου 2025, ο ΕΟΠΥΥ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα νέο σύστημα που απαιτεί τη χρήση κωδικού, ο οποίος αποστέλλεται στο κινητό του ασφαλισμένου για την εκτέλεση γνωματεύσεων αναλώσιμων υλικών Σακχαρώδη Διαβήτη. Ωστόσο, η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλούς ασφαλισμένους, ιδίως, ηλικιωμένους και σε όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Ειδικότερα, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις ασφαλισμένων που είτε δεν έχουν κινητό τηλέφωνο είτε δεν έχουν δηλώσει τον αριθμό του κινητού τους στον ΕΟΠΥΥ ή ακόμα και περιπτώσεις που έχουν δηλώσει τον αριθμό κινητού των παιδιών τους, τα οποία όμως, δεν είναι πάντα διαθέσιμα.

Οι προαναφερθείσες περιπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία των ασφαλισμένων να προμηθευτούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για τη διαχείριση του Διαβήτη, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Τι προτείνει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ

Για τον λόγο αυτό, η Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ. προτείνει στον ΕΟΠΥΥ να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες (περιγράφονται αναλυτικά στην επιστολή), οι οποίες θα συμβάλουν αφενός στην καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση των ασφαλισμένων σχετικά με τη διαδικασία και αφετέρου θα δώσουν τον χρόνο, ιδίως στα άτομα που ανήκουν στην Τρίτη ηλικία, να προετοιμαστούν καταλλήλως.

  • Αποστολή ενημερωτικού μηνύματος: Ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να ενημερώσει τους ασφαλισμένους πολίτες ότι ξεκινά μια νέα διαδικασία για την εκτέλεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων, μέσω μηνυμάτων (sms) που ήδη στέλνετε στους ασφαλισμένους. Στο εν λόγω sms πρέπει να υπάρχουν και πληροφορίες σχετικά με όσους μπορούν να εξαιρεθούν ή να ακολουθήσουν άλλη διαδικασία. Το γεγονός ότι υφίσταται νομοθεσία, δεν σημαίνει πως οι ασφαλισμένοι γνωρίζουν για αυτήν.
  •  Περίοδος προσαρμογής τριάντα (30) ημερών : Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να θέσει ένα περιθώριο, τουλάχιστον τριάντα ημερών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους οι οποίοι, βάσει ΑΜΚΑ, ανήκουν στην Τρίτη ηλικία, να πληροφορηθούν επαρκώς, να προετοιμαστούν καταλλήλως και να εξοικειωθούν με τα νέα δεδομένα.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών, θα συμβάλει στην ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα και θα αποτρέψει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, η οποία μεταξύ άλλων, θα διαταράξει την σωστή αντιμετώπιση της πάθησης», αναφέρει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.