Αστιγματισμός: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε
Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Το κύριο σύμπτωμα του αστιγματισμού είναι η θολή όραση. Αυτό συμβαίνει επειδή ο κερατοειδής στο μπροστινό μέρος του ματιού είναι άνισα καμπυλωμένος.
Προβλήματα όρασης, όπως ο αστιγματισμός, είναι επίσης γνωστά ως διαθλαστικά σφάλματα. Ο αστιγματισμός είναι μια συχνή πάθηση που μπορεί να διορθωθεί με γυαλιά ή φακούς επαφής, ή να θεραπευτεί με χειρουργική επέμβαση ματιών με λέιζερ.
Ο αστιγματισμός συνήθως υπάρχει με τη γέννηση, αλλά μπορεί να προκύψει από έναν τραυματισμό, ή από βλάβη του κερατοειδούς. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό είναι ένα ήπιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα.
Ωστόσο, σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υπάρχει μια ποικιλία συμπτωμάτων, όπως θολή όραση, ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία), καταπόνηση των ματιών και κούραση (ειδικά μετά από μεγάλες περιόδους της συγκέντρωσης, όπως όταν χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή) και δυνατοί πονοκέφαλοι.
Μπορεί επίσης, να έχετε δυσκολία να ξεχωρίσετε τα χρώματα ή μπορεί να βλέπετε παραμορφωμένες εικόνες. Ο σοβαρός αστιγματισμός μπορεί να προκαλέσει και διπλωπία.
Ο αστιγματισμός εμφανίζεται συνήθως μαζί με τη μυωπία, την υπερμετρωπία, ή την πρεσβυωπία.
Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα του αστιγματισμού είναι τόσο ήπια, ώστε δεν απαιτείται θεραπεία. Αν η όραση επηρεάζεται σημαντικά, και τα γυαλιά ή οι φακοί επαφής δεν βοηθούν τότε η χειρουργική επέμβαση μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr