Φως στην αδιανόητη υπόθεση με τον 47χρονο άνδρα που βρέθηκε νεκρός το μεσημέρι της Πέμπτης (16/6) στις τουαλέτες του Νοσοκομείου “Αττικόν”, αναμένεται να ρίξει το πόρισμα του ιατροδικαστή, αλλά και της ΕΔΕ του Νοσοκομείου.
Ο 47χρονος ήταν τοξικομανής και κατέληξε στον θάνατο -πιθανότατα από χρήση ναρκωτικών στις αρχές της εβδομάδας- ενώ η σορός του παρέμεινε για πάνω από τρεις ημέρες στις τουαλέτες του ισογείου, στις οποίες κατέφευγε συχνά για να πάρει τη δόση του.
Όπως αποκάλυψε το iatropedia.gr, η σορός εντοπίστηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (15/6) από το προσωπικό του νοσοκομείου, εξαιτίας της έντονης δυσοσμίας που ανέδυε εδώ και μέρες η αρχόμενη αποσύνθεσή της.
Οι γιατροί ζήτησαν τη συνδρομή της αστυνομίας και έσπασαν την πόρτα της τουαλέτας, όπου ανακάλυψαν το αποτρόπαιο θέαμα.
Η σύριγγα που εντοπίστηκε στο σημείο, οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι ο 47χρονος έχασε τη ζωή του από χρήση ουσιών.
Ο Διοικητής του “Αττικόν”, Σπύρος Αποστολόπουλος, ζητά μέσω ΕΔΕ να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 47χρονος είχε την «άνεση» της παραβατικής συμπεριφοράς εντός του Νοσοκομείου, ενώ δεν έγινε αντιληπτό το πτώμα του ακόμη και μέρες μετά τον θάνατό του.
“Ήδη έχω διατάξει ΕΔΕ από το μεσημέρι της Πέμπτης. Θα διερευνηθούν όλες οι ευθύνες από όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται. Είτε διοικητικό προσωπικό, είτε ιατρικό, είτε νοσηλευτικό, είτε η ασφάλεια εάν υπήρξε πλημμέλεια σε κάποιες αρμοδιότητές τους και θα βρεθεί αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα. Το έχω ζητήσει εγγράφως αυτό”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο κ. Αποστολόπουλος.
Να σημειωθεί ότι ο άτυχος άνδρας είχε μακρές νοσηλείες στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, καθώς παράλληλα με τη χρήση τοξικών ουσιών, αντιμετώπιζε και σοβαρά προβλήματα υγείας, ως φορέας HIV και νεφροπαθής.
Προκαλούσε επεισόδια και έπαιρνε συχνά “πειθαρχικό” εξιτήριο
Τους τελευταίους 4 μήνες, ο 47χρονος είχε κάνει δύο φορές εισαγωγή στο “Αττικόν” στην Παθολογική Κλινική, όμως φιλοξενούνταν στον όροφο, όπου στεγάζεται η Νευρολογική και Πνευμονολογική Κλινική.
Πολύ συχνά προκαλούσε σοβαρά επεισόδια με την παραβατική συμπεριφορά του, ενώ δεν πειθαρχούσε ως ασθενής στις υποδείξεις των γιατρών.
Το προσωπικό (ιατρικό και νοσηλευτικό), αλλά και οι συνασθενείς και οι συνοδοί τους δυσφορούσαν μαζί του, καθώς συχνά επαιτούσε και προκαλούσε φασαρίες.
Οι γιατροί αναγκάστηκαν από τον Ιανουάριο να του δώσουν δύο φορές “πειθαρχικό εξιτήριο” , δηλαδή υποχρεωτικό εξιτήριο, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του Νοσοκομείου για τους ασθενείς που προκαλούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του.
Η κοινωνική υπηρεσία, μάλιστα, είχε προχωρήσει σε ενέργειες για την τοποθέτησή του σε δομή απεξάρτησης, αλλά ο ίδιος δεν το δεχόταν και κάθε φορά εξαφανιζόταν.
Επανερχόταν δε στο Νοσοκομείο “Αττικόν” και κυκλοφορούσε ανενόχλητος στους διαδρόμους.
Το τελευταίο πειθαρχικό εξιτήριο εκδόθηκε στις 5 Ιουνίου και από τότε δεν τον είχε ξαναδεί κανείς, σύμφωνα με τον Διοικητή:
“Από 5/6 που του κάναμε πειθαρχικό εξιτήριο έως σήμερα, δεν ήταν ασθενής του νοσοκομείου μας και δεν ήξερε κανείς την τύχη του και που βρίσκεται. Και την Πέμπτη, λόγω μιας δυσοσμίας στο σημείο, μια καθαρίστρια προσπάθησε να βρει τι γίνεται και έδειχνε κλειστή η πόρτα. Ήρθαν οι σεκιούριτι και διαπίστωσαν ότι μάλλον είχε κλείσει την πόρτα, με το βάρος του σώματός του”, λέει.
Μετά την φρικτή αποκάλυψη, επιτόπου έσπευσαν η ασφάλεια και η σήμανση, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση της εγκληματικής ενέργειας.
Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται και το πόρισμα του ιατροδικαστή.
“Εμείς ακαριαία φωνάξαμε την ασφάλεια και την αστυνομία και όταν ήρθαν και έψαξαν και βρήκαν πάνω του τα στοιχεία, τα συγκρίναμε με τα αρχεία του Νοσοκομείου είδαμε ότι ήταν ο πρώην ασθενής μας”, καταλήγει ο κ. Σπύρος Αποστολόπουλος.
Οι τουαλέτες του ισογείου
Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, απαντώντας στην εύλογη ερώτηση του iatropedia.gr, “πώς είναι δυνατόν επί τρεις ημέρες το συνεργείο καθαριότητας να μην είχε καθαρίσει τις τουαλέτες στις οποίες είχε κλειστεί ο άτυχος 47χρονος”, εξηγεί πως οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν αποχαρακτηριστεί από τη συνήθη χρήση τους, λόγω έργων που γίνονται στο νοσοκομείο.
“Στον συγκεκριμένο χώρο -και σε ένα παρακείμενο που χρησιμοποιείται σαν αποδυτήριο των νοσηλευτών- γίνονταν κάποιες εργασίες. Αυτός ο χώρος πράγματι είναι τουαλέτα, αλλά είναι αποχαρακτηρισμένος χώρος. Έχει αφαιρεθεί η πινακίδα που προσδιόριζε τη χρήση του. Είναι ένα μικρό τουαλετάκι σε ένα “τυφλό” χώρο. Δεν είχε λόγο να πηγαίνει το συνεργείο καθαριότητας σε χώρους που γίνονται εργασίες. Πηγαίνει μόνο σε λειτουργικούς χώρους. Ο ασθενής τον είχε εντοπίσει αυτόν τον χώρο, ότι ήταν αδρανής και όχι λειτουργικός. Και τον θεωρούσε, φαίνεται, ως έναν ασφαλή χώρο στον οποίο -μάλλον πιθανολογούμε- κατέφευγε να κάνει χρήση”, σημειώνει ο Διοικητής.
Ωστόσο, ακόμη κι αν ισχύουν τα παραπάνω εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τα θέματα της ασφάλειας στο νοσοκομείο και είναι απορίας άξιον, πώς ένας ασθενής με ακραία παραβατική συμπεριφορά δύναται να περιφέρεται στο Νοσοκομείο ανεμπόδιστος, θέτοντας σε κίνδυνο άλλους ασθενείς, αλλά και το προσωπικό.
Είναι τα ζητήματα στα οποία θα κληθεί να απαντήσει η ΕΔΕ.