Iatropedia

Ατυχήματα στην κουζίνα: Τραυματισμοί στα χέρια που πρέπει να προσέχετε

Raw piece of meat, beef ribs. The hand of a male chef puts salt and spices on a dark background, close-up.

Πέρα από μικροκοψίματα και μικροεγκαύματα, ποιοι άλλοι κίνδυνοι υπάρχουν

Πλησιάζει εκείνη η εποχή του χρόνου που οικογένειες και φίλοι συγκεντρώνονται και γιορτάζουν όλοι μαζί Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Όμως, μεγάλα τραπέζια, απαιτητικές συνταγές και πιέση χρόνου έρχονται να δοκιμάσουν τις αντοχές του οικοδεσπότη, αυξάνοντας τα ατυχήματα στην κουζίνα (τις περισσότερες φορές τραυματισμούς στα χέρια), ειδικά όταν εμπλέκεται αλκοόλ.

Ο δρ Sanj Kakar, ορθοπεδικός χειρουργός της Mayo Clinic, λέει ότι έχει δει πολλούς ατυχείς τραυματισμούς χεριών και προτρέπει όλους να γιορτάζουν με ασφάλεια και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κουζίνα.

Οι γιορτές είναι η εποχή του χρόνου που ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τείνουν να βλέπουν τα περισσότερα επείγοντα περιστατικά λόγω ατυχημάτων στην κουζίνα.

«Φανταστείτε το πλυντήριο πιάτων και το άδειο πλυντήριο πιάτων, και έχετε το πλαστικό που κρατάει τα πιάτα, έχω δει ασθενή που έπεσε πάνω του», λέει, εξηγώντας πως έπεσε με τα χέρια πάνω στα μεταλλικά εξαρτήματα του πλυντηρίου, με αποτέλεσμα να διαπεράσει το χέρι του και να χρειαστεί χειρουργείο.

Από την εμπειρία του λέει ότι τα μπλέντερ μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα – τόσο όταν χρησιμοποιούνται όσο και, είτε το πιστεύετε είτε όχι, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Πώς συμβαίνουν τα ατυχήματα; Όταν, για παράδειγμα, κάποιος προσπαθεί να καθαρίσει το μπλέντερ, πιστεύοντας ότι επειδή έχει βγει από την πρίζα, δεν πρόκειται να γυρίσει η λεπίδα και βάζει μέσα το χέρι του, επειδή το πλυντήριο πιάτων δεν το καθαρίζει πολύ καλά. Έχει δει ασθενείς να κόβουν πραγματικά την άκρη του δακτύλου τους, ακόμη και με το μπλέντερ.

Και να είστε προσεκτικοί όταν καθαρίζετε τα ποτήρια του κρασιού, λέει. Τα κοψίματα από γυαλί μπορεί να είναι δύσκολα.

Η κουζίνα μπορεί να είναι ένα επικίνδυνο μέρος, εξηγεί και συμβουλεύει: «Να είστε λοιπόν προσεκτικοί, υπομονετικοί και να απολαμβάνετε τον χρόνο σας στην κουζίνα χωρίς τραυματισμούς».

Πηγή: Mayo Clinic News Network

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δημήτρης Κόκοτας: Κορυφώνεται η αγωνία – ​Κρίσιμο ορόσημο ο πρώτος χρόνος

Υγιεινή διατροφή στις γιορτές: Και οι ατασθαλίες είναι στο πρόγραμμα!

Καρδιοπάθεια: Πώς να νικήσετε την κληρονομική προδιάθεση – Συστάσεις από τους καρδιολόγους