«Αυλαία» στην καταμέτρηση κρουσμάτων γρίπης από τον ΕΟΔΥ – Στους 154 οι νεκροί
Οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ομολογούν ότι ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές. Οι θάνατοι και τα καταγεγραμμένα σοβαρά περιστατικά και οι νοσηλείες σε ΜΕΘ μετά από επιπλοκές της γρίπης ήταν σε σειρά κατάταξης τα δεύτερα πιο αυξημένα της τελευταίας 6 ετίας. Οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους φέτος από την γρίπη ήταν 154 νεκρούς, ενώ καταγράφηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα 374 εκ των οποίων χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Να σημειωθεί ότι την περσινή αντίστοιχη περίοδο της εποχικής γρίπης είχαν καταγραφεί 42 θανατηφόρα περιστατικά και 107 σοβαρά κρούσματα γρίπης, για τα οποία απαιτήθηκε νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Νοσηλείες σε ΜΕΘ – Υπότυποι του ιού που κυριάρχησαν φέτος
Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας νοσηλεύθηκαν 226 άνδρες και 148 γυναίκες, με ηλικίες από 0 έως 90 ετών και μέση ηλικία τα 58,9 έτη. Τα 370 (98,9%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α. Και τα 4 (1,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β.
Από τα 316 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 54 (17,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2). Τα 262 (82,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).
Από τα 374 κρούσματα -287 (76,7%) από τα οποία ήταν χρόνιοι πάσχοντες- εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης είχαν κάνει μόλις τα 56 περιστατικά (15%), γεγονός το οποίο καταγράφεται ως «χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» των χρονίως πασχόντων.
Νοσηλείες σε νοσοκομεία (εκτός ΜΕΘ)
Στα νοσοκομεία, αλλά εκτός ΜΕΘ κατέληξαν 7 άνδρες και 7 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη και μέση ηλικία 76,1 έτη. Και τα 14 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α, με την πλειονότητα να είναι Α (Η1Ν1).
Σ. Τσιόδρας: «Η γρίπη Η3Ν2 είναι η πιο θανατηφόρα, αλλά δεν την καταγράφουμε»
Μιλώντας στο iatropedia.gr o λοιμωξιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ κ. Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τα δύο στελέχη της γρίπης Α, ο Η1Ν1 και ο Η3Ν2, που καταγράφηκαν φέρος ο Η1Ν1 υπερτερεί σημαντικά σε εμφάνιση κρουσμάτων, όμως, ο υπότυπος Η3Ν2, – ιός ο οποίος πλήττει κυρίως ηλικιωμένα άτομα- είναι πιο επικίνδυνος από τον Η1Ν1. Ομως, δεν τον καταγράφουμε σωστά, είπε ο κ. Τσιόδρας.
“Προς το τέλος της γρίπης είχαμε και αρκετά Η3Ν2 σε όλη την Ευρώπη, αλλά στην Ελλάδα ο Η1Ν1 ήταν επικρατέστερος στα σοβαρά περιστατικά. Σε μαθηματικά μοντέλα που έχουμε μελετήσει στον ΕΟΔΥ, έχουμε δει ότι οι χρονιές Η3Ν2 έχουν εκτιμώμενη θνητότητα μεγαλύτερη, αλλά δεν την καταγράφουμε. Κι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Εμείς, όμως, ως λοιμωξιολόγοι ξέρουμε ο Η3Ν2 στις μεγάλες ηλικίες «θερίζει» απλά δεν καταγράφεται τόσο καλά. Διότι χειροτερεύει η καρδιακή ανεπάρκεια κάποιου, ή η ΧΑΠ κάποιου ή η πνευμονοπάθειακάποιου κι αυτό μπορεί να οφείλεται στη γρίπη, αλλά αυτό δεν ελέγχεται ποτέ. Λένε απλά ότι χειροτέρεψε και κατέληξε. Πολλές φορές στους ηλικιωμένους δεν ελέγχεται η πιθανότητα γρίπης συστηματικά, όπως στους νεότερους. Ας πούμε η Αμερική που τον καταγράφει καλά τον Η3Ν2 είχε δει περιστατικά πολλά. Καταλάβετε, ένας από τους λόγους μπορεί να είναι αυτός”, επισημαίνει ο κ. Τσιόδρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σ. Τσιόδρας: «Η γρίπη Η3Ν2 είναι η πιο θανατηφόρα, αλλά δεν την καταγράφουμε»