Beauty Art στο Θεαγένειο: Ένα πρόγραμμα αισθητικής και περιποίησης δέρματος για ασθενείς με καρκίνο
Με ένα χαμόγελο, που μπορεί να το κρύβει η μάσκα αλλά φαίνεται στα μάτια, βγαίνουν ασθενείς με καρκίνο από την ειδικά εξοπλισμένη αίθουσα του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Θεαγενείου, στην οποία παρέχονται συμβουλές ομορφιάς αλλά και περιποίησης προσώπου. Η αίθουσα αυτή λειτουργεί στο πλαίσιο του προγράμματος Beauty Art: ΑρχίΖΩ,ΦροντίΖΩ, ΣυνεχίΖΩ, που τέθηκε σε εφαρμογή στον περασμένο Δεκέμβριο με πρωτοβουλία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) σε συνεργασία το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Θεαγενείου.
Από την έναρξη της λειτουργίας του Προγράμματος συνολικά 111 ογκολογικοί ασθενείς, κυρίως γυναίκες αλλά και άντρες, ενημερώθηκαν για την περιποίηση του δέρματος αλλά και δέχτηκαν περιποίηση και θεραπείες προσώπου από εθελόντριες αισθητικούς. Οι υπηρεσίες στο πλαίσιο του Προγράμματος παρέχονται κάθε Τετάρτη από τις 10:00 έως τις 14:00
Η υπεύθυνη Τέχνης και Πολιτισμού της ΕΛΛΟΚ, πρώην ασθενής με καρκίνο του μαστού, Ελένη Ντελιοπούλου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το Πρόγραμμα αυτό, σημειώνει ότι ξεκίνησε στοχεύοντας στη δωρεάν παροχή συμβουλών ομορφιάς και περιποίησης από αισθητικούς σε ασθενείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο των θεραπειών τους στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Θεαγενείου.
«Χρησιμοποιούμε τα ρήματα ΑρχίΖΩ ΦροντίΖΩ ΣυνεχίΖΩ κάτω από την ονομασία του προγράμματος Beauty Art δίνοντας έμφαση στην κατάληξη ΖΩ. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζω μια νέα ζωή ( πολλοί λένε ξαναγεννήθηκα), το φροντίζω σημαίνει ότι με αγαπώ περισσότερο και με προσέχω (για αυτό θελήσαμε να δώσουμε αυτή την αισθητική φροντίδα και ομορφιά) και αυτό το συνεχίζω. Αυτά τα τρία ρήματα έχουν μέσα και το “ζω”. Το πρόγραμμα είχε πολύ μεγάλη αποδοχή και υλοποιείται εθελοντικά από αισθητικούς κάθε Τετάρτη με τη συνεργασία της ΕΛΛΟΚ και του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του Θεαγενείου. Το προσωπικό του Τμήματος αγκάλιασε το Πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται για πέμπτη ή έκτη φορά και σήμερα περίμεναν πέντε ασθενείς. Κάθε φορά έρχονται γύρω στους 14-15 ασθενείς και η φροντίδα διαρκεί 30-45 λεπτά. Μέχρι σήμερα ήρθαν 111 ασθενείς. Στο Πρόγραμμα μετέχουν δύο μόνιμες αισθητικοί, αυτή τη στιγμή είναι τέσσερις οι αισθητικοί. Πραγματικά μπορούμε να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο το Πρόγραμμα με συμβουλές για τα μαλλιά που βγαίνουν μετά τη χημειοθεραπεία, συμβουλές για το πως βάφουμε τα φρύδια που έχουν πέσει από τη χημειοθεραπεία, συμβουλές περιποίησης των νυχιών που καταστρέφονται με τη χημειοθεραπεία. Αυτά τα ξεκινήσαμε και γίνονται μια φορά το μήνα. Ήδη δόθηκαν τέτοιες συμβουλές τον Δεκέμβρη και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξανά τέτοιες γενικές συμβουλές» σημειώνει η κ. Νελιοπούλου εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στη διοίκηση του Θεαγενείου που δέχτηκε να υλοποιηθεί η πρόταση της ΕΛΛΟΚ αλλά και σε όλο το προσωπικό, τη συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Μάρθα Χαραλαμπίδου και τη διευθύντρια ΕΣΥ του Τμήματος, Κωνσταντίνα Μπόνιου καθώς και τους χορηγούς που προσέφεραν κρεβάτι αισθητικής και τα προϊόντα περιποίησης.
«Γιατί όχι;»
Η Ειρήνη, μια 40χρονη ασθενής με καρκίνο του μαστού που ολοκλήρωσε τις χημειοθεραπείες και συνεχίζει με ακτινοθεραπείες, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την εμπειρία της από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Beauty Art λέει: «Μετείχα στο Πρόγραμμα για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα , που ήταν και η πρώτη βδομάδα που ξεκίνησα τις ακτινοθεραπείες. Στην αρχή δεν ήθελα γιατί μέσα στην αγωνία που είχα για την υγεία μου και την καθημερινότητα των θεραπειών έλεγα “γιατί να το κάνω;” Αλλά μετά σκέφτηκα “ γιατί όχι;” και το δοκίμασα και νομίζω ότι είναι αρκετά βοηθητικό γιατί επαγγελματίες στο χώρο της αισθητικής σου λένε για το δέρμα σου, σε τι κατάσταση βρίσκεται, σου δίνουν συμβουλές και είναι μια ευκαιρία να ασχοληθείς με τον εαυτό σου και να κρατήσεις κάποια στοιχεία που θα σε βοηθήσουν. Η αλήθεια είναι ότι λόγω του καρκίνου όλο το σώμα και το δέρμα καταπονείται πολύ και ένας έμπειρος άνθρωπος πάνω σε θέματα καρκίνου και ένας επαγγελματίας που ειδικεύεται σε αυτόν τον τομέα μπορούν να σου πουν με τι πρέπει να ασχοληθείς. Εμένα μου έκαναν μια θεραπεία στο πρόσωπο, ενυδάτωση και συμβουλευτική πως να φροντίζω το πρόσωπο και το σώμα μου».
Η ακτινοθεραπεύτρια-ογκολόγος διευθύντρια ΕΣΥ, Κωνσταντίνα Μπόνιου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Θεαγενείου είναι από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και ότι εξυπηρετεί 1800-2000 ασθενείς ετησίως και προσθέτει: «Τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκινήσαμε ένα Πρόγραμμα περιποίησης ασθενών, γυναικών και ανδρών. Βασικά όλο αυτό ξεκίνησε από ένα φυλλάδιο με προτάσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας για τους ασθενείς στις γιορτές. Βάση αυτού η ιδέα που υπήρχε από πέρσι υλοποιήθηκε φέτος . Έτσι δίνεται στους ασθενείς η ευκαιρία να κάνουν μία θεραπεία περιποίησης προσώπου στο Νοσοκομείο κατά τις ημέρες των γιορτών αλλά και όλο το χρόνο για να νιώσουν ότι κάποιος τους φροντίζει, καθώς έχουν περάσει πολλά, είτε γιατί έχουν χειρουργηθεί, είτε γιατί κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες, οπότε είναι ταλαιπωρημένοι. Οι γυναίκες μετά τη χημειοθεραπεία έχουν χάσει τα μαλλιά και τη θηλυκότητα που υπήρχε πριν. Οπότε η κ. Ντελιοπούλου που είναι πολύ ευαισθητοποιημένη αποφάσισε με τη διευθύντρια και όλο το Τμήμα να κάνουμε αυτό το Πρόγραμμα και να βοηθήσουμε κυρίως τις γυναίκες αλλά και άντρες. Οι ασθενείς είναι πολύ ευχαριστημένοι, ένιωσαν ότι κάποιος ασχολήθηκε περισσότερο μαζί τους. Το πρόγραμμα έχει πραγματικά μεγάλη επιτυχία».
Εθελόντριες αισθητικοί συμμετέχουν στο Beauty Art
Μία από τις εθελόντριες αισθητικούς που μετέχουν μόνιμα στο πρόγραμμα είναι η Μαρία Λιάλη, η οποία νόσησε από καρκίνο του μαστού. Μετά την ολοκλήρωση των θεραπειών της σπούδασε αισθητική και στο πλαίσιο της πτυχιακής της έκανε έρευνα πάνω σε 250 γυναίκες με καρκίνο για τις επιπτώσεις των θεραπειών στο δέρμα τους και το πως μπορεί να βοηθήσει η αισθητική.
«Επειδή πέρασα αυτή την εμπειρία του καρκίνου ήθελα να προσφέρω, γιατί ξέρω πόσο σημαντική είναι και η εμφάνιση αλλά και η υγεία του δέρματος. Γιατί όταν υπάρχει υγεία στο δέρμα δεν υπάρχουν μολύνσεις, δεν υπάρχουν τραυματισμοί. Ένα υγιές δέρμα είναι ό,τι καλύτερο και στην ψυχολογία. Δίνει βοήθεια στο άτομα που νοσούν και τώρα είναι στην φάση της ακτινοθεραπείας. Είναι μία νότα αισιοδοξίας ότι υπάρχει ζωή και μετά και ότι η περιποίηση δεν είναι μόνο εμφάνιση αλλά είναι και υγεία» επισημαίνει η κ. Λιάλη μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Χρυσάνθη Τσιλιμίγκρα, συνταξιούχος αισθητικός με 40 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας, μόνιμη εθελόντρια στο πρόγραμμα Beauty Art, λέει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Με πήρε η κ. Ντελιοπούλου τηλέφωνο και μου ζήτησε να βοηθήσω και στις θεραπείες αλλά και στο να στήσουμε το χώρο, να βρούμε κρεβάτια και υλικά. Επικοινώνησα με αντιπροσώπους, βρήκαμε κρεβάτι και στήσαμε το χώρο. Ακόμη είναι αρχή, θα γίνει ακόμη καλύτερος. Κάθε Τετάρτη έρχομαι βοηθάω στις θεραπείες των γυναικών και των ανδρών. Δεν το περίμενα αλλά έρχονται και άντρες διαφόρων ηλικιών. Βέβαια οι άντρες είναι λιγότεροι , στους δέκα ασθενείς που έρχονται οι δύο είναι άντρες. Κάνουνε θεραπείες προσώπου γιατί τους ενδιαφέρει και γιατί νομίζω ότι είναι πιο ευχάριστο να περάσεις μία ώρα δεχόμενος περιποίηση από το να περιμένεις στην αίθουσα αναμονής. Βλέποντας τόσο κόσμο και τέτοια διάθεση των ασθενών να μπουν μέσα στο δωματιάκι μου κάνει εντύπωση πραγματικά και νομίζω ότι είναι καλό. Και ό,τι γίνεται για τους ανθρώπους αυτούς που θα τους βγάλει λίγο από την καθημερινότητά τους νομίζω ότι τους προσφέρει κάτι και περισσότερο στην ψυχολογία τους».
Η Σοφία Στυλιανίδη, μια αισθητικός που έρχεται από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας για να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της σε ασθενείς του Θεαγενείου, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ήρθαμε με την συνεργάτιδά μου την Έλενα τέσσερις φορές το προηγούμενο μήνα και είναι πρώτη φορά που ερχόμαστε αυτό το μήνα. Προσπαθούμε να καλύπτουμε τις περισσότερες φορές αυτό που γίνεται στο Πρόγραμμα. Το κάνουμε με πάρα πολύ αγάπη γιατί πρόκειται για ένα Πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τις γυναίκες να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι οι αυτοφροντίδα, γιατί πραγματικά την έχουν πάρα πολύ ανάγκη ειδικά αυτή τη στιγμή. Οι ασθενείς που βγαίνουν από την αίθουσα είναι ενθουσιασμένες ακόμα κι αν είναι διστακτικές στην αρχή. Βλέπουν ότι υπάρχει κάτι άλλο, ότι υπάρχει και η ζωή μετά τον καρκίνο και είναι πάρα πολύ όμορφο το συναίσθημα . Και αυτό είναι κάτι που με συγκινεί γιατί θεωρώ ότι οι γυναίκες κάνουν πάρα πολλά πράγματα, και οι άντρες επίσης, αλλά ειδικά η γυναίκες. Και με αυτό που γίνεται στο Πρόγραμμα θέλω να τους βοηθήσω να κάνουν ένα βήμα παραπάνω με τον εαυτό τους και να δουν ότι πραγματικά η ζωή είναι πολύ όμορφη ακόμη και μετά από τον καρκίνο».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Covid-19: Πώς ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάσει και πάλι – Τα σενάρια για το μέλλον
Προσοχή στα υπνωτικά: Μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ προειδοποιούν οι επιστήμονες