Iatropedia

Big Bang Theory: Νεαρή πρωταγωνίστρια διαγνώστηκε με καρκίνο του πνεύμονα

Η Kate Micucci δεν υπήρξε ποτέ καπνίστρια. Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου στους μη καπνιστές.

Σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί ένας καρκινικός όγκος από τον πνεύμονά της υποβλήθηκε η αμερικανίδα ηθοποιός Kate Micucci (Κέιτ Μικούτσι), η οποία έγινε γνωστή από τον ρόλο της Λούσυ στην κωμική τηλεοπτική σειρά Big Bang Theory.

Όπως είπε σε βίντεο που ανήρτησε το περασμένο Σάββατο στο Tik Tok, ο καρκίνος της έγινε αντιληπτός σε πολύ αρχικό στάδιο. «Είναι πραγματικά παράξενο, γιατί ποτέ στη ζωή μου δεν κάπνισα, οπότε ήταν αληθινή έκπληξη», είπε. «Υποθέτω όμως ότι συμβαίνουν αυτά, οπότε τα καλά νέα είναι πως το πρόλαβαν νωρίς, το έβγαλαν και είμαι καλά».

Η 43χρονη Kate Micucci συμμετείχε στον έκτο και έβδομο κύκλο του Big Bang Theory. Υποδυόταν το πρώτο κορίτσι του «Ρατζές» (Kunal Nayyar).

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η συχνότερη κακοήθης νόσος στον κόσμο. Αν και το κάπνισμα αποτελεί την κύρια αιτία του, ποσοστό έως και 20% των κρουσμάτων καταγράφονται σε μη καπνιστές. Όπως αναφέρει η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου (ACS), στους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα στους μη-καπνιστές συμπεριλαμβάνονται:

Όταν ο καρκίνος του πνεύμονα διαγνωστεί σε πολύ αρχικό στάδιο, οι πιθανότητες ιάσεως μπορεί να ξεπεράσουν το 70%. Όταν όμως ανιχνεύεται σε προχωρημένο (μεταστατικό) μπορεί να είναι κάτω από 10%, σύμφωνα με την ACS.

Η Kate Micucci αποκάλυψε επίσης στο βίντεο ότι ο καρκίνος της δεν διαγνώστηκε επειδή είχε ύποπτα συμπτώματα. Είχε παθολογικά αυξημένη τιμή σε μία εξέταση αίματος που αφορά την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CPR).

Η ουσία αυτή είναι μία πρωτεΐνη που αυξάνεται όταν κάπου στο σώμα υπάρχει φλεγμονή. Ο γιατρός συνέστησε στην ηθοποιό διάφορες απεικονιστικές εξετάσεις για να βρεθεί η αιτία της φλεγμονής και σε αυτές εντοπίστηκε ο καρκίνος της.

Φωτογραφία: iStock