Botox: Κίνδυνο τύφλωσης, βλεφαρόπτωσης και διπλωπίας εγκυμονούν οι ενέσεις από μη ειδικούς

  • Γιάννα Σουλάκη
botox
"Φρένο" στην αλόγιστη διενέργεια ενέσιμων επεμβατικών πράξεων αισθητικής από μη εξειδικευμένες ειδικότητες επιχειρεί να βάλει ο Νομοθέτης. 

Τυφλώσεις, νεκρώσεις του δέρματος, κοκκιώματα, διπλωπίες, βλεφαροπτώσεις, είναι μόνο κάποιες από τις πολύ σοβαρές επιπλοκές που μπορεί να προκληθούν σε ανθρώπους που απευθύνονται σε μη εξειδικευμένα άτομα για ενέσεις botox.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, σε σχετικό ΦΕΚ προγράμματος εκπαίδευσης της ειδικότητας που εκδόθηκε πρόσφατα, οι ενέσιμες θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικού οξέος στο πρόσωπο πρέπει να τελούνται από ειδικότητες, στις οποίες προβλέπεται η εκπαίδευση για αυτές τις πράξεις.

Αναλυτικά επισημαίνονται τα εξής σημαντικά:

1. Οι ενέσιμες θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης και υαλουρονικού οξέος για την αισθητική βελτίωση του δέρματος του προσώπου πρέπει να τελούνται από ειδικότητες, στις οποίες προβλέπεται η εκπαίδευση για αυτές τις πράξεις, όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ προγράμματος εκπαίδευσης της ειδικότητας.

2. Τα επαγγελματικά δικαιώματα κάθε ειδικότητας απορρέουν από το πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητας και ΟΧΙ από την παρακολούθηση μεταπτυχιακών ή εκπαιδευτικών σεμιναρίων.

3. Η παρακολούθηση μεταπτυχιακών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων γίνεται μόνο για τη βελτίωση και εξέλιξη της επιστημονικής γνώσης (CME, Continuing Medical Education), χωρίς να παρέχει επιπλέον επαγγελματικά δικαιώματα.

4. Πρέπει να γίνεται αυστηρός έλεγχος από τα αρμόδια Υπουργεία στους παρόχους εκπαιδευτικών σεμιναρίων ως προς την ποιότητα, τα προσόντα και, κυρίως, την ειδικότητα των εκπαιδευτών ιατρών. Δεν μπορεί οποιοσδήποτε ιατρός ή επαγγελματίας που δεν κατέχει πτυχίο ιατρικής να παρέχει εκπαίδευση για την εκτέλεση αυτών των ενέσιμων πράξεων.

5. Η ειδικότητα του Αισθητικού Ιατρού δεν υφίσταται μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα ούτε και στην UEMS (European Union of Medical Specialists).

6. Πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ της θεραπευτικής εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης και της εφαρμογής της στο πρόσωπο για αισθητικούς λόγους. Δεν μπορεί οποιαδήποτε ειδικότητα που την εφαρμόζει για θεραπευτικούς σκοπούς να νομιμοποιείται να την εφαρμόζει και για αισθητικούς λόγους.  Το ανατομικό πεδίο και η εκπαίδευση καθορίζει την ιατρική ειδικότητα που θα την τελέσει.

7. Παρακαλούμε τους αρμόδιους να λάβουν υπόψη τα ανωτέρω πριν αποφασίσουν, καθώς οι συγκεκριμένες θεραπείες, όσο ακίνδυνες και αν προβάλλονται, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές στους συμπολίτες μας, όπως τυφλώσεις, νεκρώσεις του δέρματος, κοκκιώματα, διπλωπίες, βλεφαροπτώσεις, ενώ μπορεί να επιφέρουν ακόμη και θάνατο σε περίπτωση εφαρμογής υαλουρονικού οξέος στα έξω γεννητικά όργανα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δερματοχειρουργικής, Laser και Αισθητικής Δερματολογίας, Σωτήρης Θεοχάρης, δήλωσε: «Οι αισθητικές αυτές πράξεις πρέπει να τελούνται από άρτια εκπαιδευμένους ειδικούς ιατρούς, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της ειδικότητας του ιατρού που τις εφαρμόζει, σε κατάλληλα εξοπλισμένους ιατρικούς χώρους που διαθέτουν τη σχετική άδεια για την ειδικότητα αυτή».

Ποιοι γιατροί μπορούν να κάνουν botox

Το Botox χρησιμοποιείται στην ιατρική με τη μέγιστη ασφάλεια για περισσότερα από 35 χρόνια, ενώ οι εφαρμογές του επεκτείνονται από την αισθητική έως την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) με εγκύκλιο την οποία υπογράφει ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους,   περιγράφει τις ειδικότητες που επιτρέπεται να διαχειρίζονται τις θεραπείες βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και του υαλουρονικού οξέος.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους/-ες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων (στα εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων εμπίπτει η εν λόγω τεχνική):

  • Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής.
  • Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας.
  • Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Επιπλέον, ιατροί των ειδικοτήτων Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογίας δύνανται να χρησιμοποιούν την ως άνω τεχνική αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, τοπικά στην πάσχουσα περιοχή και σε συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις.

Δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ