Τα κρούσματα της νόσου Covid -19 και της γρίπης σκαρφαλώνουν καθημερινά καταρρίπτοντας όλα τα ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εορταστική περίοδος ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
Στην Ελλάδα η κατάσταση έχει θορυβήσει τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές και ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ήδη συγκάλεσε σύσκεψη με την αρμόδια αναπλ. Υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη και τον Καθηγητή Επιδημιολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να ενημερωθεί από τον κ. Τσιόδρα για τις επιστημονικές ερμηνείες του φαινομένου της παράλληλης αύξησης της διασποράς κορονοϊού, γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων, ώστε να αποφασίσει εάν η κυβέρνηση θα πρέπει να παρέμβει λαμβάνοντας μέτρα.
Ανησυχία για την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία
Οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις (SARI) αυξάνονται σημαντικά με νοσηλείες σε νοσοκομεία κατά την τελευταία εβδομάδα και στα παιδιά.
Αυτό προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ και αφορούν καταγραφές που έγιναν στα Νοσοκομεία Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και από τις Παιδιατρικές Κλινικές των: «Ιπποκράτειο» ΘΣΝ, Πανεπιστημιακό Αλεξανδρούπολης και «ΑΧΕΠΑ».
Δείτε το σχετικό διάγραμμα του ΕΟΔΥ:
Προβληματισμός επικρατεί για τα χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά έναντι της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα -κυρίως σε ότι αφορά τους ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας- αλλά και για την επάνοδο των μαθητών στα θρανία από την ερχόμενη Δευτέρα.
Η σημαντική διασπορά όλων των ιών στον παιδικό πληθυσμό ανησυχεί τους ειδικούς, καθώς τα παιδιά “οδηγούν” και τις λοιμώξεις των ενηλίκων.
Για τον λόγο αυτό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εξέδωσε οδηγίες για την πρόληψη των αναπνευστικών λοιμώξεων στα σχολεία και ταυτόχρονα ανακοινώθηκε η δικαιολόγηση των απουσιών, ώστε τα παιδιά να παραμένουν στο σπίτι τους όταν παρουσιάζουν συμπτώματα.
Δείτε επίσης: Σχολεία: Τι θα γίνεται με τις απουσίες λόγω Covid
Πενταπλασιασμός των προσελεύσεων στα επείγοντα στη Θεσσαλία – Σαρώνει η γρίπη
Ο Καθηγητής Πνευμονολογίας – Παθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Γουργουλιάνης, ανέφερε πως στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας οι προσελεύσεις στα επείγοντα αυξήθηκαν συνολικά περίπου πέντε φορές και πιο συγκεκριμένα:
«Οι προσελεύσεις των ασθενών που διαγνώστηκαν με κορονοϊό αυξήθηκαν δύο φορές. Η προσέλευση των ασθενών που ήρθαν με γρίπη αυξήθηκαν είκοσι φορές» επισήμανε προσθέτοντας πως σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ της ευρύτερης περιοχής, οι πνευμονολογικές και παθολογικές κλινικές είναι πλήρεις με ασθενείς που έχουν σοβαρά συμπτώματα από το αναπνευστικό τους και που αν ελέγχονταν θα αποδεικνυόταν ότι έχουν γρίπη.
Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών ο Γουργουλιάνης σημείωσε πως έχουμε μείνει πίσω στον τομέα αυτό.
«Αυτή η αντιεμβολιαστική διάθεση που επικράτησε κακώς τα προηγούμενα χρόνια, έφτασε μερικές φορές και στους ασθενείς με γρίπη. Δεν έχω τα δεδομένα ακόμα, Θα τα έχουμε στο τέλος της χρονιάς, αλλά νομίζω ότι και εκεί υστερούν ακόμα οι εμβολιασμοί», πρόσθεσε.
Δείτε την εβδομαδιαία τάση της γρίπης να αυξήσει τη θετικότητά της έναντι της COVID-19 στις νέες διαγνώσεις:
Η γρίπη εντοπίζεται σε υψηλότερα επίπεδα στην ΕΕ σε σύγκριση με τον κορονοϊό
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, η εποχική γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό SARS-CoV-2 και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).
Από τις 13 χώρες που αναφέρουν δεδομένα, οι 10 ανέφεραν δραστηριότητα εποχικής γρίπης πάνω από το όριο θετικότητας 10% στην πρωτοβάθμια φροντίδα την εβδομάδα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Δείτε επίσης: ECDC: Σε υψηλότερα επίπεδα από τον κορονοϊό η γρίπη
Ταυτόχρονα, αυξανόμενος αριθμός χωρών ανέφερε τη γεωγραφική εξάπλωση ως ευρέως διαδεδομένη, γεγονός που δείχνει ότι η δραστηριότητα της γρίπης εντείνεται. Η δραστηριότητα της γρίπης ξεκίνησε αργότερα το 2023-2024 σε σχέση με το 2022-2023.
Σε ό,τι αφορά τον κορονοϊό, οι χώρες αναφέρουν μεικτές τάσεις (ανοδικές και πτωτικές) στη δραστηριότητα του ιού SARS-CoV-2 και τις νοσηλείες από COVID-19, τις εισαγωγές σε ΜΕΘ και τους θανάτους, με σοβαρά αποτελέσματα κυρίως σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.
Για τον RSV, οι χώρες συνεχίζουν να αναφέρουν επίσης μεικτές τάσεις τόσο σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα όσο και σε σχέση με τους δείκτες σοβαρότητας. Ο υψηλότερος αντίκτυπος του RSV συνεχίζει να είναι στα παιδιά ηλικίας 0-4 ετών.
20 παιδιά κατέληξαν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη στις ΗΠΑ
Την τελευταία εβδομάδα, 20 παιδιά πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με τη γρίπη, ενώ τα CDC εκτιμούν πως κατά τη διάρκεια της σεζόν 2023-2024, σημειώθηκαν περίπου 73.000 νοσηλείες και 4.500 θάνατοι από γρίπη. Ο πιο συχνά αναφερόμενος ιός γρίπης, είναι ο H1N1.
Τα CDC συνιστούν σε άτομα ηλικίας άνω των έξι μηνών να λαμβάνουν ετήσιο αντιγριπικό εμβόλιο, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται.
Συμπτώματα που ανησυχούν στη γρίπη
Ο συριγμός, ο πονόλαιμος και ο πυρετός μπορεί να αποτελούν ενδείξεις ότι ο πάσχων έχει προσβληθεί από την ασθένεια της γρίπης. Τα ίδια συμπτώματα μπορεί, ωστόσο, να είναι υποδηλώνουν λοίμωξη από άλλου τύπου ιού, όπως είναι ο συγκυτιακός αναπνευστικός ιός RSV ή ο στρεπτόκοκκος.
Άλλοι τύποι συμπτωμάτων που είναι κοινά με τον στρεπτοκοκκικό λαιμό (φαρυγγίτιδα ή κυνάγχη) περιλαμβάνουν επώδυνη κατάποση, κόκκινες και διογκωμένες αμυγδαλές, διογκωμένους λεμφαδένες και πονοκεφάλους.
Έτσι, οποιοσδήποτε παρουσιάζει ανάλογα συμπτώματα θα πρέπει να επισκεφθεί κάποιον γιατρό.
Για να αποφευχθεί η νόσηση από τον ιό της γρίπης, οι γιατροί συνιστούν τη χρήση μάσκας και την σωστή και σχολαστική υγιεινή των χεριών.