CDC: Κίνδυνος από τα διαδικτυακά φαρμακεία – Ενδέχεται να πωλούν «ψευδοφάρμακα»

  • Γιάννα Σουλάκη
ιντερνετ
Πρόσφατη προειδοποίηση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναδεικνύει έναν σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές που αναζητούν φθηνότερα φάρμακα μέσω διαδικτυακών φαρμακείων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πολλά άτομα που απευθύνονται σε τέτοιου είδους μη επίσημες πηγές ενδέχεται να προμηθεύονται επικίνδυνα για την υγεία τους «ψευδοφάρμακα«, τα οποία συχνά περιέχουν επικίνδυνες ουσίες όπως η φαιντανύλη.

Τα «φάρμακα» αυτά όχι μόνο αποτυγχάνουν να θεραπεύσουν τα νοσήματα, αλλά ενδέχεται να επιδεινώσουν την υγεία του ασθενούς με σοβαρές παρενέργειες, κίνδυνο υπερβολικής δόσης και άλλα προβλήματα που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Το θέμα αναδείχθηκε από τα CDC, μετά από την ομοσπονδιακή καταδίκη 18 ατόμων που κατηγορούνταν για τη διαχείριση μιας τεράστιας παράνομης επιχείρησης διαδικτυακού φαρμακείου.

«Τα θύματα των απατεώνων ήταν άτομα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, άτομα όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων και από τις 50 πολιτείες, τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ, το Πουέρτο Ρίκο, τη Γερμανία και τη Σλοβενία», ανέφερε σε δήλωση το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ανακοινώνοντας το κατηγορητήριο.

«Τουλάχιστον εννέα θύματα που αγόρασαν πλαστά χάπια από τους κατηγορούμενους πέθαναν από φαρμακευτική δηλητηρίαση, συμπεριλαμβανομένης μιας 45χρονης βετεράνου του στρατού που νόμιζε ότι αγόραζε πραγματική οξυκωδόνη».

Στην προειδοποίησή του, το CDC σημείωσε ότι τα πλαστά χάπια περιείχαν συχνά φαιντανύλη, ένα συνθετικό οπιοειδές που είναι έως και 50 φορές ισχυρότερο από την ηρωίνη και 100 φορές ισχυρότερο από τη μορφίνη και μεθαμφεταμίνη.

Το 95% των ηλεκτρονικών φαρμακείων λειτουργεί παράνομα

Σύμφωνα με την National Association of Boards of Pharmacy, το 95% των διαδικτυακών φαρμακείων λειτουργεί παράνομα, προωθώντας ψευδή ή χαμηλής ποιότητας φάρμακα. Ένας στους τέσσερις Αμερικανούς που χρησιμοποιούν αυτά τα φαρμακεία έχει εκτεθεί σε επικίνδυνα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οπιοειδών όπως π.χ. της οξυκωδόνης.

Οι ψευδείς ισχυρισμοί που συνοδεύουν αυτά τα φάρμακα μπορούν να δημιουργήσουν μια αίσθηση ασφάλειας στον καταναλωτή, ο οποίος ενδέχεται να μη γνωρίζει ότι λαμβάνει επικίνδυνα υποκατάστατα.

Αυτές οι παραπλανητικές οδηγίες, έχουν ήδη οδηγήσει ανθρώπους στον θάνατου, όπως στην περίπτωση μιας 45χρονης που κατέληξε από δηλητηρίαση, αφού αγόρασε πλαστά χάπια από ένα τέτοιο φαρμακείο.

Πώς να προστατευτείτε

Το CDC συνιστά στους καταναλωτές να λαμβάνουν φάρμακα μόνο από φαρμακεία που διαθέτουν κρατική άδεια και να αποφεύγουν την αγορά από αμφισβητούμενες διαδικτυακές πηγές. Οι χρήστες πρέπει επίσης να είναι εξοπλισμένοι με ναλοξόνη, ένα αντίδοτο για υπερβολικές δόσεις οπιοειδών, και να ζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ελέγξτε πάντα την αξιοπιστία του φαρμακείου και της πηγής φαρμάκων μέσω κρατικών αρχών, και επικοινωνήστε με την αρμόδια υπηρεσία, όπως τον ΕΟΦ, εάν αμφιβάλλετε για τη σύνθεση του φαρμάκου.

Η αναζήτηση φθηνότερων φαρμάκων μέσω διαδικτύου μπορεί να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο. Οι παραπλανητικές πρακτικές και τα παράνομα διαδικτυακά φαρμακεία αποτελούν σημαντικό κίνδυνο, και είναι κρίσιμο να είστε προσεκτικοί στην πηγή των φαρμάκων που καταναλώνετε, καταλήγει το CDC.