CDC: Ο μη εμβολιασμός της μητέρας για τη Covid στην εγκυμοσύνη αφήνει εκτεθειμένο το νεογέννητο

  • Iatropedia newsroom
Έγκυος εμβολιάζεται έναντι της Covid
Σχεδόν το 90% των βρεφών που χρειάστηκε να νοσηλευτούν για COVID-19 είχαν μητέρες που δεν είχαν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με νέα στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει το CDC, τα βρέφη που είναι πολύ μικρά σε ηλικία για να εμβολιαστούν έχουν το υψηλότερο ποσοστό νοσηλείας λόγω COVID από κάθε άλλη ηλικιακή ομάδα, με εξαίρεση τα άτομα άνω των 75 ετών.

Τα βρέφη δεν μπορούν να εμβολιαστούν έναντι της COVID μέχρι να γίνουν τουλάχιστον έξι μηνών. Αυτό αφήνει τεράστιο περιθώριο να κολλήσουν την περίοδο μάλιστα που είναι πιο ευάλωτα από ποτέ, ανέφερε ο δρ Neil Silverman, διευθυντής του προγράμματος «Λοιμώδεις νόσοι στην εγκυμοσύνη» στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA.

Η μόνη αποτελεσματική προστασία για τα μωρά κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών προέρχεται από τον εμβολιασμό των εγκύων, ώστε να περάσουν τα αντισώματα στα νεογέννητά τους.

Ο εμβολιασμός, άλλωστε, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προστατεύει και τις εγκύους από σοβαρή νόσηση.

Η μελέτη υπογραμμίζει την κρίσιμη σημασία του εμβολιασμού των εγκύων. Επαναλαμβάνει επίσης αυτό που οι γιατροί αναφέρουν ανεπίσημα εδώ και περισσότερα από τρία χρόνια: ο κόσμος εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός απέναντι στα εμβόλια COVID λόγω της επίμονης παραπληροφόρησης.

Τι έδειξε η μελέτη για τον εμβολιασμό και την Covid στα βρέφη

Η μελέτη βασίστηκε σε ιατρικά δεδομένα από 12 πολιτείες, τα οποία συγκεντρώθηκαν από τον Οκτώβριο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο 2024. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην έκθεση Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR).

Στα 1.470 βρέφη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω COVID, η σοβαρότητα της κατάστασης ήταν συχνά μεγάλη, σύμφωνα με την έκθεση.

Εξαιρουμένων των νεογνών που νοσηλεύτηκαν κατά τη γέννηση, περίπου 1 στα 5 βρέφη που νοσηλεύτηκαν με COVID χρειάστηκε να μπει στην εντατική και σχεδόν 1 στα 20 σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής. Και, σύμφωνα με τον Silverman, «δεν επρόκειτο απαραίτητα για υψηλού κινδύνου, άρρωστα νεογέννητα», αλλά «για τελειόμηνα, υγιή νεογέννητα παιδιά που έτυχε να κολλήσουν Covid και να καταλήξουν σε μηχανική υποστήριξη αναπνοής στο νοσοκομείο».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κορονοϊός: Πώς κλείνουμε ραντεβού και πού κάνουμε το νέο εμβόλιο Pfizer Comirnaty, JN.1

Γιατί οι άνθρωποι γίνονται άπιστοι σε μία σχέση – Ο ρόλος της ανασφάλειας

Χωρίς συνταγή το εμβόλιο της γρίπης από τα φαρμακεία