Iatropedia

CDC: Ποιοι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τα κομμένα σε φέτες αλλαντικά

Pork ham slices on cutting board, Italian Prosciutto cotto. Black background. Top view. Copy space.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν διατρέχουμε κίνδυνο

Συστάσεις σε εγκύους, ηλικιωμένους και αδύναμο ανοσοποιητικό να αποφεύγουν τα κομμένα σε φέτες αλλαντικά των ντελικατέσεν απευθύνουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) μετά τα κρούσματα τροφικής δηλητηρίασης από λιστέρια (λιστερίωση) στις ΗΠΑ που είχαν ως αποτέλεσμα να πεθάνουν δύο άνθρωποι και να μπουν στο νοσοκομείο άλλοι 28, σε 12 πολιτείες, ενώ τα κρούσματα μπορεί να είναι πολύ περισσότερα, δεδομένου ότι κάποιοι αναρρώνουν στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με το CDC, ο κόσμος πρέπει να αποφεύγει τα κομμένα κρέατα και αλλαντικά, εκτός εάν τα μαγειρέψει κανονικά στο σπίτι.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί σαφές ποια προϊόντα έχουν μολυνθεί με τα βακτήρια. Αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα μπορεί να κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά και οι καταναλωτές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέχουν όταν καταναλώνουν αλλαντικά.

Τι γνωρίζουν οι ερευνητές

Από τα άτομα με τα οποία μπόρεσαν να μιλήσουν, οι ερευνητές είπαν πως το 89% ανέφερε ότι έτρωγε κοπές κρέατος από ντελικατέσεν, τις περισσότερες φορές γαλοπούλα και ζαμπόν σε φέτες, όπως κι ένα αλλαντικό που παρασκευάζεται από συκώτι. Τα αλλαντικά είχαν κοπεί σε διάφορα σούπερ μάρκετ και ντελικατέσεν, ανέφερε το CDC.

Και τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τα θύματα από τις 29 Μαΐου έως τις 5 Ιουλίου δείχνουν ότι τα βακτήρια συνδέονται στενά γενετικά μεταξύ τους.

«Αυτές οι πληροφορίες υποδηλώνουν ότι μια πιθανή πηγή αυτής της επιδημίας είναι τα κρέατα που κόβονται σε φέτες στα ντελικατέσεν. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το CDC δεν έχει αρκετές πληροφορίες για να πει ποια αλλαντικά ακριβώς είναι η πηγή αυτής της επιδημίας», ανέφερε ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ αρρωσταίνουν από προσυσκευασμένα αλλαντικά. Και το μαγείρεμα προστατεύει από τον κίνδυνο.

«Η ψύξη δεν σκοτώνει τη Λιστέρια, αλλά το ζέσταμα πριν από το φαγητό θα σκοτώσει τυχόν βακτήρια που μπορεί να υπάρχουν σε αυτά τα κρέατα», λέει το CDC.

Η συμβουλή αυτή δεν είναι καινούργια: Το CDC λέει ότι συνιστά πάντα στα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο για λιστερίωση να αποφεύγουν να τρώνε αλλαντικά σε φέτες από ντελικατέσεν ή να τα ζεσταίνουν μέχρι να φτάσουν σε θερμοκρασία πυρήνα τους 74 Κελσίου ή στον ατμό πριν τα καταναλώσουν.

Τι είναι η Λιστερίωση

Η Λιστερίωση είναι μια σοβαρή λοίμωξη (ζωονόσος), η οποία προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων από το βακτηρίδιο Listeria monocytogenes (Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος) και προκαλεί σοβαρή κλινική εικόνα στα νεογνά, στους ενήλικες με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα (οι έγκυες γυναίκες εκδηλώνουν ήπια νόσο).

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το περπάτημα μετά το φαγητό κάνει καλό σε καρδιά, μυαλό και σώμα

Κολύμβηση σε πισίνα ξενοδοχείου ή σπιτιού: Τι απαγορεύεται και τι επιβάλλεται να κάνετε