Χ. Κέλλας: Υπάρχουν τελικά οικονομικά κίνητρα για την στελέχωση των άγονων αγροτικών ιατρείων;
Οι 13 ερωτώντες βουλευτές επισημαίνουν πως «παρά το θετικό της θέσπισης μηνιαίου επιδόματος 400 ευρώ για αγροτικούς γιατρούς, άγονων και απομακρυσμένων περιοχών, δεν ισχύει το ίδιο και για τους γενικούς γιατρούς στις ίδιες περιοχές».
Ζητούν, ακόμη ενημέρωση από τον υπουργό «για τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία καθορίστηκαν οι εν λόγω περιοχές ως άγονες και απομακρυσμένες», καθώς και «εάν θα υπάρξει αναδιαμόρφωση της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να εκλείψουν οι υπάρχουσες ανισότητες και αδικίες».
Διαβάστε αναλυτικά την Ερώτηση:
Οι θέσεις ιατρών υπαίθρου, ως γνωστόν, καταλαμβάνονται τόσο από ανειδίκευτους αγροτικούς ιατρούς – υπόχρεους και επί θητεία – όσο και από ειδικευμένους Γενικούς Ιατρούς.
Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Οικονομικών Α2/Οικ.43080/2016 – ΦΕΚ 1919/Β/28-6-2016, θεσπίστηκε μηνιαίο επίδομα 400 ευρώ για 311 αγροτικούς ιατρούς – όχι όμως και για τους Γενικούς Ιατρούς-, υπηρεσίας υπαίθρου, που υπηρετούν σε άγονες, δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές της χώρας, με στόχο την ενίσχυση της στελέχωσης των Δημόσιων Δομών Υγείας στις περιοχές αυτές.
Παρότι το οικονομικό κίνητρο αποτελεί θετικό βήμα για την κάλυψη των κενών θέσεων σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, αλλά και διόρθωσης αδικιών – ανισοτήτων στην επιλογή των άγονων περιοχών.
Κατόπιν τούτων Ερωτάσθε Κύριε Υπουργέ
1. Με ποια κριτήρια καθορίστηκαν αυτές οι περιοχές ως άγονες και εξαιρέθηκαν άλλες, εξίσου ή και περισσότερο απομακρυσμένες και απομονωμένες;
2. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν οι ειδικευμένοι Γενικοί Ιατροί από το αντίστοιχο επίδομα;
3. Θα προβείτε σε αναδιαμόρφωση της Υπουργικής Απόφασης, προκειμένου να εκλείψουν οι υπάρχουσες ανισότητες και αδικίες; Οι άγονες περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη, δεν θα προτιμηθούν από τους υποψηφίους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτηση μόνο για περιοχές, όπου χορηγείται επίδομα.