Χάκερ χτύπησαν το Λαϊκό; Στον αέρα προσωπικά δεδομένα ασθενών και γιατρών;
Όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του www.secnews.gr επίθεση με παράλληλη διαρροή ιατρικών δεδομένων, φαίνεται πως πραγματοποιήθηκε εναντίον του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» από ομάδα χάκερς με την επωνυμία AnonXPAnyone (Anons Expose Anyone). Οι AnonXPAnyone, οι οποίοι ασπάζονται σαφέστατα την φιλοσοφία των Anonymous, ανάρτησαν μήνυμα σε γνωστό δικτυακό τόπο επικοινωνίας των Anonymous του εξωτερικού ανακοινώνοντας την επίθεση και τους λόγους αυτής.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν στο SecNews μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος από άγνωστο αποστολέα, οι υποστηρικτές των Anonymous πραγματοποίησαν διαδικτυακή επίθεση υψηλής πολυπλοκότητας στο γνωστό νοσοκομείο! Συγκεκριμένα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι hackers, για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί μέχρι αυτή την στιγμή, στοχοποίησαν και κατόρθωσαν να παρακάμψουν τα συστήματα ασφαλείας του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα.
Στο μήνυμα που ανάρτησαν οι ΑnonXPAnyone, στο σημείο απόθεσης ανακοινώσεων των Anonymous στο Anonpaste.me αναφέρουν επακριβώς τα παρακάτω:
“Greetings citizens of the world. We are anonymous. One of the largest Greek hospitals was our goal this week. We have evidence of doctors and patients. Phones, addresses, names, medical findings, prescriptions, access to the entire network of the hospital and much more material. We have access to government agencies around the world including Greece. There will be a time that we will post our targets to media, to remind to our brothers that we do not forget them. We stand by the side of Greek Anonymous and Greek people. Their corrupted governments since 1980, will fall like playing cards. Soon brothers and sisters, very soon».
Να σημειωθεί ότι στο πολύ πρόσφατο παρελθόν το δίκτυο του Λαικού Νοσοκομείου είχε «πέσει» αφήνοντας χωρίς ηλεκτρονική συνταγογράφηση τους γιατρούς και τους ασθενείς. Ειδικότερα
«Τυφλό» ήταν για δύο μέρες το Λαϊκό νοσοκομείο αλλά και άλλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία όπως το Αρεταίειο και το Αιγηνίτειο καθώς είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν μεταξύ τους οι κλινικές, οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν και οι γιατροί να μην μπορούν να χορηγήσουν ούτε φάρμακα καθώς βγήκε εκτός και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Τα συστήματα είχαν αποκατασταθεί με τη βοήθεια του δικτύου από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο μέσω του συστήματος «Σύζευξις».
Το πρόβλημα είχε προκύψει έπειτα αό δολιοφθορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έπαιρναν δίκτυο τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία.