Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους διαβητικούς που παίρνουν GLP-1 αντί ινσουλίνης

  • Iatropedia newsroom
Χαμηλότερος κίνδυνος καρκίνου για τους διαβητικούς που παίρνουν GLP-1 αντί ινσουλίνης
Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν θεραπείες με φάρμακα GLP-1, όπως το Ozempic, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν 10 τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία από εκείνους που παίρνουν ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη

Οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που κάνουν θεραπείες με φάρμακα GLP-1, όπως το Ozempic, έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν 10 τύπους καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία από εκείνους που παίρνουν ινσουλίνη και άλλα φάρμακα για τον διαβήτη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Ιουλίου.

Θεραπείες GLP-1 για τον διαβήτη τύπου 2 κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και σχεδόν 20 χρόνια. Οι θεραπείες νέας γενιάς, όμως, όπως το Ozempic της Novo Nordisk και το Mounjaro της Eli Lilly, είναι πολύ πιο αποτελεσματικές στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην απώλεια βάρους.

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, οι ερευνητές εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία 1,6 εκατομμυρίων ασθενών με διαβήτη τύπου 2 που δεν είχαν προηγούμενο ιστορικό 13 τύπων καρκίνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της χοληδόχου κύστης και του καρκίνου των νεφρών.

Η μελέτη δεν διευκρίνιζε ποια φάρμακα GLP-1 λάμβαναν οι ασθενείς, αλλά τα αρχεία αφορούσαν ασθενείς που λάμβαναν είτε τα φάρμακα αυτά είτε ινσουλίνη είτρε το φάρμακο για τον διαβήτη μετφορμίνη μεταξύ Μαρτίου 2005 και Νοεμβρίου 2018.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία με GLP-1 αντί ινσουλίνης «είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου» για 10 από αυτούς τους καρκίνους.

Τα ευρήματα είναι «προκαταρκτικές αποδείξεις του πιθανού οφέλους» των φαρμάκων GLP-1 για την πρόληψη του καρκίνου σε πληθυσμό υψηλού κινδύνου, κατέληξαν οι ερευνητές, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνουν κι άλλες μελέτες για τα προληπτικά αποτελέσματα που μπορεί να έχουν τα εν λόγω φάρμακα έναντι του καρκίνου.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

5+1 απρόσμενοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στους πνεύμονές μας

Φουσκάλες στα πόδια: Πώς μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις αντιμετωπίσουμε

Μόνιμο μακιγιάζ, τατουάζ: Μολυσμένα με βακτήρια ένα στα τρία μελάνια