Iatropedia

Νορβηγική ψώρα: Έκλεισε δημοτικό σχολείο στα Χανιά μετά από κρούσμα

hand itching scratching

Η δερματοπάθεια αυτή είναι επιθετική και με διαφορετικά συμπτώματα από την κλασική μορφή της.

Σε προσωρινό κλείσιμο οδηγήθηκε το 3ο Ειδικό Σχολείο Χανίων, καθώς ένας μαθητής παρουσίασε νορβηγική ψώρα – έναν αρκετό σοβαρό τύπο της δερματοπάθειας, που προκαλεί εκτεταμένες δερματικές βλάβες.

Η νορβηγική ψώρα είναι πάρα πολύ μεταδοτική, γι’ αυτό και ενεργοποιήθηκαν άμεσα τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα. Όπως αναφέρει το zarpanews.gr, το σχολείο έκλεισε και έγινε αμέσως σχολαστική καθαριότητα από τις καθαρίστριες του δήμου Χανίων.

Στη συνέχεια έγινε απολύμανση από συνεργείο εργολάβου, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Αντώνη Βαρδάκη. Ο δήμος τώρα βρίσκεται σε αναμονή περαιτέρω οδηγιών από τις αρμόδιες υγειονομικές Αρχές για το αν και για πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει κλειστό το σχολείο.

Έως στιγμής δεν έχει αναφερθεί δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα, ούτε για άλλο άτομο με συμπτώματα ύποπτα για ψώρα. Ωστόσο τόσο στο προσωπικό, όσο και στους μαθητές συνταγογραφήθηκε προληπτική φαρμακευτική αγωγή (χημειοπροφύλαξη). Πρόκειται για χάπι που πρέπει να λάβουν, ανεξάρτητα από την ύπαρξη συμπτωμάτων ή όχι. Το χάπι θα εμποδίσει την εγκατάσταση του υπαίτιου παρασίτου στο δέρμα τους.

Ο μαθητής που νόσησε λαμβάνει συστηματική αγωγή. Θα παραμείνει εκτός σχολείου έως την πλήρη ίασή του. Επειδή, δε, μερικοί εκπαιδευτικοί υπηρετούν και σε άλλα σχολεία, δόθηκε σύσταση για προληπτική αγωγή με λοσιόν και στο προσωπικό άλλων ειδικών σχολείων.

Τι είναι η νορβηγική ψώρα

Η ψώρα είναι μία παρασιτική δερματοπάθεια που προκαλείται από άκαρι. Μεταδίδεται με την παρατεταμένη επαφή με ασθενείς. Συνήθως εντοπίζεται σε κλειστές δομές (π.χ. προσφυγικές, ψυχιατρικές) και σε άλλους χώρους όπου οι άνθρωποι βρίσκονται σε στενή δερματική επαφή ή μοιράζονται κοινά κλινοσκεπάσματα, πετσέτες, καναπέδες, στρώματα κ.λπ. Τέτοιες δομές είναι ενδεικτικά κατασκηνώσεις, στρατόπεδα, μοναστήρια κ.λπ.

Η «νορβηγική» ψώρα θεωρείται η βαρύτερη και πιο μεταδοτική μορφή της. Εκδηλώνεται συνήθως σε ανοσοκατεσταλμένα, ηλικιωμένα άτομα, καθώς και σε ασθενείς με αναπηρίες που εμποδίζουν το ξύσιμο (π.χ. τραυματισμοί στο νωτιαίο μυελό, παράλυση κ.λπ.). Προκαλεί εκτεταμένες δερματικές βλάβες. Τυπικά εκδηλώνεται με υπερκερατωσικές πλάκες που μπορεί να δημιουργούν ερύθημα (κοκκίνισμα).

Ήπιος κνησμός

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), οι ασθενείς με νορβηγική ψώρα μπορεί να μην έχουν τα κλασικά συμπτώματα της δερματοπάθειας. Το εξάνθημά τους είναι διαφορετικό ενώ ο κνησμός τους ήπιος ή απών.

Μπορεί επίσης να έχουν μεγάλο αριθμό ακάρεων και των αυγών τους (έως και 2 εκατομμύρια, ανά ασθενή). Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται άμεση και επιθετική θεραπεία, διότι διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών. Υπάρχει επίσης μεγάλος κίνδυνος διασποράς στην κοινότητα, λόγω του μεγάλου αριθμού των ακάρεων στον ασθενή.

Φωτογραφία: istock