Χάπι «3 σε 1» για την αρτηριακή πίεση επιτυγχάνει καλύτερα αποτελέσματα από τα μεμονωμένα φάρμακα

  • Iatropedia newsroom
αρτηριακή πίεση, μέτρηση
Το χάπι GMRx2 περιέχει τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση τελμισαρτάνη, αμλοδιπίνη και ινδαπαμίδη και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα

Πειραματικό χάπι «3 σε 1» για την αρτηριακή πίεση έδειξε να λειτουργεί καλύτερα από τη συνδυαστική λήψη διαφορετικών φαρμάκων που λαμβάνονται καθένα μεμονωμένα, σύμφωνα με νέα κλινική δοκιμή.

Μετά από έναν μήνα λήψης του τριπλού χαπιού, το 81% των ασθενών που συμμετείχε στην κλινική δοκιμή είχε πλέον υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεσή του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους ασθενείς που έλαβαν την τυπική φροντίδα ήταν 55%, αναφέρουν οι ερευνητές.

«Το τριπλό χάπι προκάλεσε σημαντικές -κλινικά – μειώσεις της αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα, ακόμη και όταν η τυπική φροντίδα ακολουθούσε πιστά τις τρέχουσες οδηγίες και περιλάμβανε περισσότερες επισκέψεις σε κλινικές», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Dike Ojji, επικεφαλής της Μονάδας Καρδιαγγειακών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο της Αμπούτζα στη Νιγηρία.

«Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ανθρώπους που λαμβάνουν θεραπεία καταφέρνουν να ελέγξουν την αρτηριακή πίεσή τους και σε περιοχές υψηλού εισοδήματος αυτοί που το καταφέρνουν είναι μόλις το 50% με 70%, επομένως είναι εντυπωσιακό να βλέπεις ποσοστά άνω του 80% μέσα σ’ έναν μήνα», πρόσθεσε ο Ojji.

Το χάπι GMRx2, το οποίο αναπτύχθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία George Medicines, περιέχει τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση τελμισαρτάνη, αμλοδιπίνη και ινδαπαμίδη και λαμβάνεται μία φορά την ημέρα.

Στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής, οι ερευνητές συνέκριναν τα αποτελέσματα εκείνων που έπαιρναν το πειραματικό χάπι με εκείνων που λάμβαναν μια τυπική θεραπεία για την υπέρταση, η οποία περιλαμβάνει έναρξη της θεραπείας με ένα φάρμακο, στο οποίο προστίθενται στη συνέχεια και άλλα.

Μετά από έξι μήνες θεραπείας, η συστολική αρτηριακή πίεση είχε μειωθεί κατά 31 μονάδες μέτρησης στην ομάδα του πειραματικού φαρμάκου, σε σύγκριση με 26 μονάδες μέτρησης στην άλλη.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία ευθύνεται για σχεδόν 11 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις τους.

Η George Medicines κατέθεσε αίτημα για την έγκριση του φαρμάκου στον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής παρουσιάστηκαν το Σάββατο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Λονδίνο και δημοσιεύτηκαν ταυτόχρονα στο Journal of the American Medical Association. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν επίσης θετικά στοιχεία και από δύο άλλες κλινικές δοκιμές για το ίδιο χάπι.

Φωτογραφία: iStock