Iatropedia

Χάπι για τον καρκίνο του μαστού δοκιμάζει η Roche

close up of asian doctor using ultrasound scanner performing examination of breast for her patient - cancer awareness feminine health medical concept

Το χάπι ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστά ως από του στόματος εκλεκτικοί αποικοδομητές των οιστρογονικών υποδοχέων (SERD) και στοχεύουν στην καταπολέμηση των όγκων που αναπτύσσονται ως απόκριση στα οιστρογόνα

Θέμα χρόνου θα μπορούσε να είναι η κυκλοφορία ενός νέου από του στόματος φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού από τη Roche.

Το giredestrant, όπως ονομάζεται η πειραματική θεραπεία, θα πρέπει ωστόσο να περάσει πρώτα με επιτυχία δύο βασικές κλινικές δοκιμές που θα αφορούν τη δυνατότητα καταπολέμησης του καρκίνου του μαστού σε αρχικό στάδιο.

Οι δύο δοκιμές αναμένεται να δώσουν αποτελέσματα μέσα στο επόμενο έτος και το 2026, η μία για περιπτώσεις νεοδιαγνωσθέντος καρκίνου του μαστού και η άλλη για περιπτώσεις που χρησιμοποιείται ως επικουρική θεραπεία μαζί με χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια αρχικού σταδίου της νόσου για να μειωθεί ο κίνδυνος μετάστασης σε άλλα μέρη του σώματος.

Το φάρμακο έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί όπως το καθιερωμένο ενέσιμο φάρμακο Faslodex της AstraZeneca για τον καρκίνο του μαστού.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καρκίνος του μαστού: Τι κίνδυνο κρύβει το κάπνισμα για τις ασθενείς που δεν το κόβουν

Ζευγάρι έχασε τον γιο του από λέμφωμα, αλλά θα χρησιμοποιήσει το σπέρμα του για να αποκτήσει εγγόνι

Ισχυρό φάρμακο το γέλιο: Τι αλλαγές μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό