Χάπι ή ένεση μία φορά τον μήνα; Το στοίχημα της «επόμενης μέρας» για τα φάρμακα αδυνατίσματος

  • Iatropedia newsroom
γυναίκα, χάπια, αδυνάτισμα
Μια μορφή σεμαγλουτίδης βραδείας αποδέσμευσης θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Wegovy ή το Ozempic να κάνουν ενέσεις μία φορά το μήνα, αντί για μία φορά την εβδομάδα

Με τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά και την επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο για «επανάσταση» στην φαρμακευτική και την ιατρική, το στοίχημα της «επόμενης μέρας» για τις εταιρείες είναι η αναζήτηση ευκολότερων στη χρήση και πιο ανεκτών για τον ασθενή φαρμάκων αδυνατίσματος. Κι αυτό γιατί οι ενέσιμες μορφές, είτε προορίζονται για την αντιμετώπιση του διαβήτη είτε για την παχυσαρκία, δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους ασθενείς.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, μια μορφή σεμαγλουτίδης βραδείας αποδέσμευσης θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το Wegovy ή το Ozempic να κάνουν ενέσεις μία φορά τον μήνα, αντί για μία φορά την εβδομάδα όπως κάνουν τώρα.

Μάλιστα, η γαλλική εταιρεία βιοτεχνολογίας ADOCIA παρουσίασε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη Μαδρίτη ένα νέο σκεύασμα που «εγκλωβίζει» τη σεμαγλουτίδη σε μια υδρογέλη που απελευθερώνει αργά το φάρμακο καθώς διαλύεται.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές στην παρουσίασή τους η υδρογέλη αποδέσμευσε με επιτυχία μια ομαλή, σταθερή ροή σεμαγλουτίδης σε αρουραίους και το στοίχημα τώρα είναι να δοκιμαστεί με επιτυχία και σε χοίρους, το δέρμα και το ενδοκρινικό σύστημα των οποίων μοιάζουν περισσότερο με εκείνα του ανθρώπου. Αν η εξέλιξη είναι θετική, τότε η εταιρεία αναμένει πως θα είναι σε θέση να προχωρήσει σε κλινικές δοκιμές μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η σεμαγλουτίδη είναι μία από τις ουσίες που προάγουν την απώλεια βάρους και βοηθούν στη ρύθμιση του διαβήτη μιμούμενη την ορμόνη GLP-1, η οποία απελευθερώνεται στο έντερο ως απάντηση στην κατανάλωση τροφής.

Το φάρμακο βοηθά στην καταστολή της όρεξης, επιβραδύνει την πέψη και προτρέπει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ινσουλίνη ως απάντηση στα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μέχρι στιγμής, ωστόσο, η σεμαγλουτίδη χορηγείται σε εβδομαδιαίες ενέσεις, κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δυσκολεύει πολλούς ασθενείς.

Μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 39% έως 67% των διαβητικών τύπου 2 συμβαδίζουν με τις εβδομαδιαίες ενέσεις σεμαγλουτίδης για ένα έτος, ανέφεραν οι ερευνητές. Μόνο το 40% των ασθενών που λαμβάνουν τις εβδομαδιαίες ενέσεις για την απώλεια βάρους συνεχίζουν τη φαρμακευτική αγωγή μετά από έναν χρόνο. Εκτιμάται, λοιπόν, πως μία και μόνο ένεση τον μήνα θα μπορούσε να διευκολύνει πολύ περισσότερο τους ανθρώπους που ζουν με διαβήτη ή παχυσαρκία να ακολουθούν με συνέπεια τη φαρμακευτική αγωγή τους, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής και μειώνοντας τις παρενέργειες και τις επιπλοκές του διαβήτη.

Αγώνας δρόμου για το χάπι κατά της παχυσαρκίας

Το «ιερό δισκοπότηρο», όμως, στον αγώνα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας είναι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού φαρμάκου σε μορφή χαπιού που θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την αποφυγή της υπερβολικής πρόσληψης βάρους, ακόμη και για να περιοριστεί περιστασιακά η πρόσληψη θερμίδων, π.χ. τον χειμώνα, όταν ο κόσμος τείνει να τρώει περισσότερο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Naveed Sattar, επικεφαλής της αποστολής Obesity Mission της βρετανικής κυβέρνησης, στόχος της οποίας είναι η προαγωγή της έρευνας για την απώλεια βάρους, μια τέτοια προοπτική δεν είναι μακριά και θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές, μεταξύ άλλων και για τα εθνικά συστήματα υγείας. Κι αυτό γιατί τα χάπια αποθηκεύονται ευκολότερα, παράγονται ευκολότερα και παραδίδονται ευκολότερα.

Aναλυτές και κλινικοί γιατροί θεωρούν ότι ο στόχος αυτός είναι πλέον εφικτός. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής εταιρείας αναλύσεων υγείας Airfinity, οκτώ φάρμακα κατά της παχυσαρκίας για λήψη από το στόμα βρίσκονται ήδη σε τελικό στάδιο δοκιμής «φάσης ΙΙΙ» και το 37% του συνόλου των φαρμάκων απώλειας βάρους που βρίσκονται υπό ανάπτυξη προορίζονται επίσης για χορήγηση από το στόμα.

Συνολικά, σύμφωνα με την Airfinity, η οποία παρακολουθεί την ανάπτυξη φαρμάκων για την απώλεια βάρους σε παγκόσμιο επίπεδο, σήμερα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης 150 από του στόματος φάρμακα κατά της παχυσαρκίας.

Ένα από χάπια που βρίσκονται στην τελική ευθεία για να «κόψουν το νήμα» είναι το orforglipron της Eli Lilly, της εταιρείας που παράγει και το Zepbound για την απώλεια βάρους, το οποίο υποβάλλεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ και αναμένεται να είναι έτοιμο για έγκριση από τις ρυθμιστικές Αρχές και να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ και εν συνεχεία και σε άλλα μέρη του κόσμου από το 2026.

Η Novo Nordisk, η εταιρεία πίσω από το Wegovy (που πωλείται επίσης ως Ozempic για τη ρύθμιση του διαβήτη) έχει επίσης ένα χάπι που βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών.

Στην ευρύτερη προσπάθεια για την ανάπτυξη μιας δεύτερης γενιάς φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας, με μεγαλύτερες δυνατότητες απώλειας βάρους και λιγότερες παρενέργειες, όπως ναυτία και απώλεια μυϊκού ιστού, συμμετέχουν μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων της βρετανικής AstraZeneca και του ελβετικού κολοσσού Roche.

Παχυσαρκία: Από την θεραπεία στην πρόληψη

Το μεγάλο στοίχημα είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα χάπι που θα έχει τη δυνατότητα να προλαμβάνει αποτελεσματικά την παχυσαρκία, χορηγούμενο ακόμη και πριν από την εμφάνιση της πάθησης, η οποία επηρεάζει σήμερα 1 στους 8 ανθρώπους παγκοσμίως και συνδέεται με 1,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως στην Ευρώπη, αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών άλλων παθήσεων, όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα ενδείξεις για ουσίες όπως η σεμαγλουτίδη και η τιρζεπατίδη. Εκτός από τον διαβήτη, για τον οποίο αναπτύχθηκαν αρχικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι η σεμαγλουτίδη και παρόμοιες ουσίες μπορούν να επιβραδύνουν την εξέλιξη του Αλτσχάιμερ και να βοηθήσουν με την αντιμετώπιση καταστάσεων, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η υπνική άπνοια ύπνου, οι νεφρικές παθήσεις και οι παθήσεις του ήπατος.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νυχτερινοί τύποι: Από τι κινδυνεύετε αν κοιμάστε αργά

Μπανάνες, βρώμη και γιαούρτι: Ποιους κινδύνους κρύβουν για τα παιδιά με προδιάθεση διαβήτη τύπου 1\

Έρευνα για τα τοξικά μέταλλα στα ταμπόν ξεκίνησε ο FDA