Χατζηχριστοδούλου για μετάλλαξη κορονοϊού: “Προσοχή στη μεταδοτικότητα τις γιορτές”
Η χθεσινή σύσκεψη οδήγησε τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους στην απόφαση να εισηγηθούν προς την κυβέρνηση αυστηροποίηση των μέτρων που ισχύουν, για την είσοδο στη χώρα επισκεπτών από τη Μεγάλη Βρετανία. Αποφάσισαν δηλαδή, επέκταση του κατ’ οίκον περιορισμού στις 10 ημέρες και εκτός από το rapid test κατά την άφιξη στο αεροδρόμιο, και μοριακό τεστ στη λήξη της καραντίνας.
Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι υπάρχει ανησυχία, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι και δεν πρέπει να κάνει πισωγύρισμα στην επιδημιολογική της κατάσταση.
Το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού -ακόμη κι αν βρίσκεται ήδη εδώ – δεν πρέπει να κάνει μεγάλη διασπορά κατά τη διάρκεια των εορτών που έρχονται, όπως λέει.
“Υπάρχει πάντα αυτή η ανησυχία και γι’ αυτό πήραμε τα μέτρα αυτά που πήραμε. Σε όλες τις χώρες υπάρχει ανησυχία. Γενικώς υπάρχει κίνδυνος. Αν όντως αυτό το μεταλλαγμένο στέλεχος μεταδίδεται περισσότερο δεν πρέπει να έχουμε αυξημένη μεταδοτικότητα. Εκεί που με τα μέτρα που παίρνουμε πάμε καλύτερα με τα κρούσματα γενικώς και το έχουμε ελέγξει, αν κυκλοφορήσει αυτό το στέλεχος και μεταδίδεται περισσότερο, μπορεί να έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα”, αναφέρει.
Δείτε επίσης: Ερευνητής Ινστιτούτου Παστέρ για μεταλλαγμένο στέλεχος: “Υπάρχει σίγουρα και στην Ελλάδα”
Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με τον επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Patrick Vallance, μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί 23 αλλαγές στο γενετικό υλικό του ιού, ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός, ο οποίος φαίνεται να τον βοηθά να εξαπλωθεί πιο γρήγορα.
Βρετανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το νέο στέλεχος είναι έως και 70% πιο μεταδοτικό – ένας αριθμός που βασίζεται στη μαθηματική μοντελοποίηση των δεδομένων, αλλά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί στο εργαστήριο.
Αν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το νέο στέλεχος προκαλεί πιο βαριά νόσο, ή οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας, η ταχύτερη μετάδοση αυτομάτως σημαίνει περισσότερα κρούσματα, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο ποσοστό νοσηλειών.
Δείτε επίσης: Θεοδωρίδου – Θεμιστοκλέους: 1.265.550 δόσεις του εμβολίου Pfizer μέχρι τον Μάρτιο στην Ελλάδα
Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή για το εμβόλιο
Η υπόθεση εργασίας όλων των επιστημόνων είναι ότι η απόκριση του εμβολίου θα καλύψει και τη συγκεκριμένη παραλλαγή του κορονοϊού. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξαν και οι έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι δηλώνουν ότι το στέλεχος που εντοπίστηκε στην νοτιοανατολική Αγγλία, δεν αναμένεται να ανακόψει την εμβολιαστική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη στη συγκεκριμένη χώρα.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν φαίνεται να αποτελεί απειλή ούτε και για τους εμβολιασμούς που ξεκινούν στην Ευρώπη αλλά και τη χώρα μας, με την χθεσινή έγκριση του εμβολίου από τις ρυθμιστικές υγειονομικές και διοικητικές αρχές της Κομισιόν.
Δείτε επίσης – Εμβόλιο Pfizer: Έγκριση και από την Κομισιόν – Άνοιξε ο δρόμος για τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη
«Είναι λογικό αυτή η μετάλλαξη να μην αποτελεί κάποιου είδους απειλή, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε με επιμέλεια τι ακριβώς συμβαίνει», δήλωσε στο CNN, o Δρ. Nelson Michael, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Λοιμωδών Νόσων στο Ινστιτούτο Έρευνας του Στρατού του Walter Reed των ΗΠΑ.
Το σίγουρο είναι ότι το εμβόλιο δεν αναμένεται να βγάλει “εκτός μάχης” το εμβόλιο που έχει ήδη κυκλοφορήσει και με το οποίο εμβολιάζονται, ήδη, πολίτες στην Αγγλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η μόνη αμφιβολία έγκειται στο εάν θα μειώσει τα -ούτως ή άλλως- μεγάλα ποσοστά της αποτελεσματικότητάς του.
Ο Καθηγητής κ. Χατζηχριστοδούλου, εξηγεί το γιατί: “Δεν έχουμε στοιχεία για το ότι μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα. Επειδή η μετάλλαξη, όμως, είναι πάνω στην πρωτεϊνη που στηρίζεται το εμβόλιο, αν αλλάξει αυτή η πρωτεϊνη το εμβόλιο θα “πιάνει” λιγότερο τον ιό. Αλλά φαίνεται ότι η μετάλλαξη δεν είναι τόσο μεγάλη, που να αλλάζει τη δομή της πρωτεϊνης και το αντίσωμα που παράγει το εμβόλιο, να μην την πιάνει. Δεν έχουμε τέτοια στοιχεία”, σημειώνει.
Ωστόσο, μικροβιολόγοι που μίλησαν στο NBC News δίνουν μια άλλη διάσταση, υποστηρίζοντας ότι ο μεταλλαγμένος ιός θα μπορούσε σύντομα να αποκτήσει ανθεκτικότητα στα εμβόλια:
«Ενώ σήμερα μπορεί να μην εμφανίζει αντοχή στο εμβόλιο, ίσως να μην χρειαστούν πάρα πολλές μεταλλάξεις ακόμα, για να φτάσει να γίνει ανθεκτικός», δήλωσε ο Ravindra Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.
Οι επιστήμονες καταλήγουν, ότι ενδέχεται τελικά το εμβόλιο Covid να εξελιχθεί σαν το εμβόλιο της γρίπης και να χρειάζεται κάθε χρόνο επικαιροποίηση. Το ευτύχημα είναι ότι η νέα τεχνολογία mRNA επιτρέπει την ευκολότερη τροποποίηση και προσαρμογή του εμβολίου σε όλες τις πιθανές μεταλλάξεις που θα εμφανιστούν στο μέλλον.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Τι απαντά το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας για το μεταλλαγμένο στέλεχος
Μεταλλαγμένο στέλεχος: Μεταδίδεται ευκολότερα στα παιδιά;
Μεγάλη ανησυχία, ωστόσο, προκάλεσε στην επιστημονική κοινότητα η δήλωση του παγκοσμίου φήμης επιδημιολόγου του Imperial College του Λονδίνου και μέλους της Ερευνητικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Νέες και Αναδυόμενες Απειλές από Αναπνευστικούς Ιούς (NERVTAG), Νιλ Φέργκιουσον, ότι υπάρχει ένδειξη ότι το νέο στέλεχος έχει υψηλότερη τάση να μολύνει παιδιά:
«Δεν έχουμε καθορίσει την αιτιότητα, αλλά το βλέπουμε στα δεδομένα. Θα χρειαστεί να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα για να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί στο εξής», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα οι επιστήμονες εικάζουν ότι με το νέο στέλεχος τα παιδιά ίσως είναι το ίδιο εκτεθειμένα στη μόλυνση με τους ενήλικες, σε αντίθεση με προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού, που πλήττουν μεγαλύτερες ηλικίες.
Ο Wendy Barclay, καθηγητής της NERVTAG και ειδικός στην ιολογία στο Imperial College, δήλωσε ότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο κορονοϊός εισέρχεται στα ανθρώπινα κύτταρα, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι «τα παιδιά ίσως είναι εξίσου ευαίσθητα στον ιό αυτό, όπως και οι ενήλικες. Ως εκ τούτου, θα περίμενε κανείς να δει περισσότερα παιδιά να μολυνθούν», κατέληξε ο καθηγητής.