Ο χθεσινός χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, τόσο σε όλη τη χώρα με 170 νέα περιστατικά, αλλά και στην Αττική με 51, έδωσε μεν μια στιγμιαία ανάσα ανακούφισης στους Έλληνες, όμως, δεν αξιολογείται από τους επιστήμονες ως αντιπροσωπευτική εικόνα της πραγματικής εξάπλωσης του κορονοϊού. Αποδίδεται πιθανότατα στον χαμηλό αριθμό των τεστ λόγω του Σαββατοκύριακου.
Περισσότερο ενδεικτική είναι η εικόνα της Κυριακής, οπότε σημειώθηκε το αρνητικό ρεκόρ των 141 κρουσμάτων μόνο στην Αττική και των 285 σε όλη τη χώρα. Στόχος είναι τώρα να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί ο αριθμός -αν είναι δυνατόν- σε λιγότερα από 200 κρούσματα μέχρι το τέλος του μήνα, αναφέρουν οι ειδικοί.
Δείτε επίσης: Σύψας για έξαρση κορονοϊού στην Αττική: “Κρίσιμες εξελίξεις! Μπαίνουμε στο φθινόπωρο με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο”
Χατζηχριστοδούλου: “Η αύξηση στην Αττική οφείλεται στην επιστροφή των παραθεριστών”
Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, τονίζει ότι η έξαρση των περιστατικών των τελευταίων ημερών οφείλεται στην επιστροφή των παραθεριστών από τα νησιά και τους άλλους τουριστικούς προορισμούς.
“Αναμενόμενα ήταν αυτά τα 141 κρούσματα της Κυριακής. Στην Αττική είμαστε σε έξαρση αυτή τη στιγμή, θα δούμε πως θα πάει από δω και πέρα. Πολλά κρούσματα από αυτά είναι από πολίτες που επέστρεψαν από διακοπές. Μπορεί να εμφανίζεται μικρός ο αριθμός όσων συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας (σ.σ. 26 κρούσματα από τα 141 την Κυριακή), ενδέχεται, όμως, να υπάρχουν αρκετές δευτερογενείς λοιμώξεις, δηλαδή κάποιοι να έχουν μολυνθεί από κάποιον άλλο που γύρισε από διακοπές. Δηλαδή δεν είναι κρούσματα πρώτης γενιάς από ταξιδιώτες στο εσωτερικό της χώρας, αλλά δεύτερης γενιάς λοιμώξεις”, αναφέρει.
Η αύξηση των κρουσμάτων με την επιστροφή των παραθεριστών θεωρείται δεδομένη. Το μέγεθος της αύξησης αυτής είναι που θα καθορίσει –στις αρχές Σεπτεμβρίου- το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία στις 7 του μήνα, ή εάν θα δοθεί παράταση μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζήτησε από τους γονείς να επιστρέψουν από τις διακοπές τους, το αργότερο ως το τέλος του μήνα.
Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Τα παιδιά είναι πιο μεταδοτικά από τους ενήλικες – Μελέτη του Χάρβαρντ
Χατζηχριστοδούλου: “Κίτρινη” επιδημιολογικά η Αττική παρά τα αυξημένα περιστατικά
Παρά την έξαρση των περιστατικών, η Αττική παραμένει ακόμα χαμηλά στην επιδημιολογική κλίμακα, όπως αναφέρει ο καθηγητής Χρήστος Χατζηχριστοδούλου:
“Ας μην ξεχνάμε κι ότι η Αττική είναι η περιοχή με τον μεγαλύτερο πληθυσμό της χώρας, με 4,5 εκατομμύρια πληθυσμό. Αν δηλαδή βάλουμε τα 141 κρούσματα στα 4,5 εκατομμύρια και το αντιστοιχίσουμε με τις 100 χιλιάδες πληθυσμό, καταλαβαίνετε ότι έχουμε 2,8 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμό”, επισημαίνει.
Με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, ο καθηγητής συμπεραίνει ότι στην επιδημιολογική κλίμακα της εξάπλωσης των κρουσμάτων του κορονοϊού και με δεδομένο ότι, όταν έχουμε κάτω από 1 κρούσμα κάθε 100 χιλιάδες πληθυσμού η σήμανση είναι “πράσινη”, από 1 έως 10 κρούσματα “κίτρινη”, από 10 έως 20 “πορτοκαλί” και πάνω από 20 “κόκκινη”, η Αττική με 2,8 κρούσματα βρίσκεται προς το παρόν στην κλίμακα του “κίτρινου” χρώματος.
Κικίλιας: Έκκληση στους νέους που επιστρέφουν να μείνουν μακριά από γονείς, ηλικιωμένους και ασθενείς
Το εάν η επιδημία του κορονοϊού θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα εξαρτάται από το εάν και κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί στην Αττική και εάν θα υπάρξει συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά.
Γι’ αυτό και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, χαρακτήρισε “κρίσιμο επιδημιολογικά» για τη χώρα το επόμενο διάστημα της επιστροφής των εκδρομέων και ζήτησε από τους νεότερους, όταν βρεθούν και πάλι στα αστικά κέντρα να τηρήσουν τα μέτρα αποστασιοποίησης και να μην έρθουν σε επαφή με τους γονείς τους, τους ηλικιωμένους και τους ασθενείς.
Δείτε επίσης – Κικίλιας: «Οι νέοι που επιστρέφουν από διακοπές να μην έρθουν σε επαφή με ευπαθείς ομάδες!»
Αυτό που απομένει τώρα, είναι να αξιολογηθούν τα μέτρα που ελήφθησαν στο νομό Αττικής πριν από τον 15αύγουστο, με το κλείσιμο των καταστημάτων από τις 12 το βράδυ και μέχρι το πρωί, ώστε οι επιστήμονες να αποφανθούν εάν αυτά επαρκούν ή εάν θα πρέπει να ληφθούν και πιο δύσκολα μέτρα, όπως η υποχρεωτική και οριζόντια χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους, ανοιχτούς και κλειστούς.
“Δεν υπάρχει κανένα θέμα lockdown, θα δούμε πως θα πάμε. Άλλα είναι τα μέτρα που θα πάρουμε. Τα επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή», αναφέρει ο κ. Χατζηχριστοδούλου και συνεχίζει:
«Περιμένουμε να δούμε πως θα αποδώσουν τα μέτρα που πήραμε, δηλαδή το κλείσιμο των καταστημάτων μετά της 12 και εάν θα περιοριστεί η μετάδοση, αυτό έχει σημασία. Μετά τις 25 και προς τα τέλη του μήνα θα φανεί. Αν συνεχίσουμε και παραμένουμε σταθερά εκεί γύρω στα 200 ή και κάτω από 200 κρούσματα σημαίνει ότι, ναι μεν έχουμε αυξημένη μετάδοση, αλλά δεν έχουμε εκθετική αύξηση. Θα δούμε και αύριο, θα δούμε και τις επόμενες μέρες”, καταλήγει.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία επιδημιολογική μελέτη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας κατά την πρώτη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα τον Απρίλιο, ο συντελεστής των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε συνάρτηση με τα πραγματικά, ήταν περίπου 1 προς 10.