Χειρουργεία τέλος στο γενικό Νοσοκομείο Λαμίας
Το Γ.Ν. Λαμίας καθημερινά δέχεται χειρουργικά περιστατικά από την Φθιώτιδα, την Φωκίδα, την Ευρυτανία και την Βόρεια Εύβοια. Δέχεται επίσης παθολογικά περιστατικά από ακόμα ευρύτερη περιοχή. Διαθέτει ΜΕΘ και ΜΑΦ με 8 + 8 = 16 κλίνες στην οποία διακομίζονται βαρέως πάσχοντες από όλη την Κεντρική Ελλάδα.
Όπως αναφέρουν ως εκ τούτου από το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, «είναι αυτονόητο ανάγκη για χειρουργική επέμβαση μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή τόσο από τα παθολογικά περιστατικά όσο και από τα περιστατικά της ΜΕΘ, εκτός από τα περιστατικά των χειρουργικών τμημάτων. Στο νοσοκομείο Λαμίας διενεργούνται ετησίως 3500 χειρουργικές επεμβάσεις όλων σχεδόν των ιατρικών ειδικοτήτων».
Και συνεχίζουν: Στο νοσοκομείο υπηρετούν μόνο 2 (δύο) μόνιμοι αναισθησιολόγοι (με βαθμό Διευθυντή και Επιμελητή Α) ενώ οι οργανικές θέσεις Ειδικευμένων Αναισθησιολόγων είναι συνολικά οκτώ (8). Υπηρετεί επίσης μια γιατρός αποσπασμένη από άλλο νοσοκομείο για το χρονικό διάστημα 2014 – 2019, καθώς και ένας Επικουρικός Επιμελητής. Έτυχε τις μέρες αυτές να παρουσιαστούν προβλήματα υγείας στους 3 γιατρούς : η Διευθύντρια υπέστη κάταγμα μέσα στο νοσοκομείο σε ώρα εφημερίας εκτελώντας για πολλοστή φορά εντολή του διοικητή για αναγκαστική υπερεφημέρευση, ενώ οι δύο Επιμελητές Α είχαν υποβληθεί πριν λίγες μέρες σε σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις. Έχοντας απομείνει μόνο ο Επικουρικός Επιμελητής στο αναισθησιολογικό τμήμα, ο διοικητής αποφάσισε χθες 31/10 το επ αόριστον κλείσιμο των χειρουργείων, ενώ ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ απεύθυνε (επίσης χθες 31/10) «έκκληση» στον Επικουρικό Επιμελητή να εφημερεύσει μέσα στο νοσοκομείο για τέταρτο (4ο) 24ωρο στην σειρά ώστε να καλύπτονται οι επείγουσες διασωληνώσεις και οι διακομιδές βαρέως πασχόντων προς άλλα νοσοκομεία. Επίσης από χθες ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ έδωσε «εντολή» σε δύο αναισθησιολόγους του νοσοκομείου Άμφισσας να εκτελέσουν μέσα στον μήνα Νοέμβριο αριθμό εφημεριών στο νοσοκομείο Λαμίας για τους ίδιους λόγους.
Όλα τα παραπάνω ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΑ επιβεβαιώνουν ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ αυτά που φωνάζει τόσον καιρό το υγειονομικό κίνημα :
Χωρίς κάλυψη όλων των κενών με διορισμούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις δεν μπορεί να υπάρξει δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Βιώνουμε σε όλη την χώρα κατάσταση ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ως αποτέλεσμα της καταστροφικής μνημονιακής πολιτικής των τελευταίων ετών. Το παραμικρό (ανθρώπινο – αναμενόμενο – προβλέψιμο) συμβάν (συγκεκριμένα εδώ η ταυτόχρονη ασθένεια κάποιων γιατρών) είναι απολύτως λογικό να οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας ένα ολόκληρο νοσοκομείο κορμού, αφού σε ένα κρίσιμο τμήμα όπως το Αναισθησιολογικό επί χρόνια σε ανάγκες 8 οργανικών θέσεων (διαπιστωμένων με πρόσφατο ΦΕΚ του 2014 που κι αυτό είναι ΠΙΣΩ από τα πραγματικές υγειονομικές ανάγκες) υπηρετούν μόνο δύο (2) μόνιμοι και 1 (μία) αποσπασμένη.
Τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από το μαύρο μέτωπο κεφαλαίου – ΕΕ – ΔΝΤ – μνημονιακών κυβερνήσεων εναντίον της δημόσιας περίθαλψης τα τελευταία χρόνια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου υγειονομικού προσωπικού, είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ. Απλά.
Η εμμονή ως τώρα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για απόλυση των σήμερα υπηρετούντων Επικουρικών Επιμελητών που η θητεία τους λήγει μετά τις 30/9/2016, αποδεικνύεται και με το συγκεκριμένο παράδειγμα πόσο καταστροφική είναι.
Αυτή η εμμονή «πασαλείμματος» κάποιων κενών με προσωρινές ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και όχι με διορισμούς σε μόνιμες θέσεις δεν υπακούει σε ΚΑΜΙΑ απολύτως άλλη λογική, παρά στην μνημονιακή κατεύθυνση μεταβίβασης του κόστους μισθοδοσίας στις τσέπες των ίδιων των ασθενών, αφού το επικουρικό προσωπικό μισθοδοτείται από τα «ίδια έσοδα» των δημόσιων μονάδων Υγείας και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Η κυβερνητική προπαγάνδα (ακριβώς παρόμοια με την αντίστοιχη των προκατόχων της) πως δήθεν … «όλα πάνε καλά» είναι ανέκδοτο που δεν το πιστεύουν πλέον ούτε οι ίδιοι.
Επειδή λοιπόν τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ιδιαίτερα αν είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» όπως συνηθίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας :
Να καλυφθούν άμεσα και επειγόντως οι κενές οργανικές θέσεις του αναισθησιολογικού τμήματος του νοσοκομείου Λαμίας με διορισμό μόνιμων Επιμελητών. Το ίδιο να γίνει και με τις συνολικά 6600 τουλάχιστον (κατά πρόσφατη παραδοχή των ίδιων των Υπουργών) κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων γιατρών σε όλη την χώρα. Ιδού η ΘΑΥΜΑΣΙΑ ευκαιρία να κάνει επιτέλους πράξη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας αυτό που έχει πολλές φορές υποσχεθεί (όπως και οι προκάτοχοί της), δηλαδή την απλοποίηση – επιτάχυνση – αντικειμενικοποίηση της σχετικής διαδικασίας με άρση της γραφειοκρατίας και των αδικιών που την συνοδεύουν διαχρονικά.
Να μην απολυθεί κανένας Επικουρικός Επιμελητής και να απορροφηθούν άμεσα και όσοι έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση στους κυλιόμενους πίνακες των ΥΠΕ.
Ταυτόχρονα με την κάλυψη των κενών με μαζικούς διορισμούς σε μόνιμες οργανικές θέσεις, να καταργηθεί πλήρως και οριστικά κάθε «θεσμός» προσωρινότητας – ελαστικότητας – ομηρίας όπως αυτός του Επικουρικού Επιμελητή. Επίσης να καταργηθεί κάθε εξαναγκασμός γιατρού σε υπερεφημέρευση (εξοντωτικός για τους γιατρούς και επικίνδυνος για τους ασθενείς λόγω υπερκόπωσης των γιατρών) και οι αναγκαστικές αποσπάσεις, που στην πράξη έχει αποδειχτεί πως αποτελούν «πασάλειμμα για το θεαθήναι» χωρίς να λύνουν κανένα πραγματικό πρόβλημα.