της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Η Ελλάδα και άλλες μεσογειακές χώρες όπως είναι η Ισπανία, είναι μεταξύ αυτών που έχουν τον χαμηλότερο μέσο όρο τιμών, ενώ οι χώρες του ευρωπαίκού βορά όπως είναι η Γερμανία, πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές. Ερευνητές, με επικεφαλής τη δρ Σαμπίνε Φόγκλερ του Κέντρου Τιμολόγησης Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Βιέννη, μελέτησαν το θέμα και δημοσίευσαν τααποτελέσματα στο περιοδικό ογκολογίας «The Lancet Oncology».
Η μεγαλύτερη τιμολογιακή διαφορά βρέθηκε ότι αφορά το φάρμακο εμσιταβίνη (gemcitabine), που χρησιμοποιείται σε πολλά είδη καρκίνου (μαστού, πνευμόνων, παγκρέατος, ωοθηκών) και το οποίο κοστίζει 209 ευρώ στη Νέα Ζηλανδία και μόλις 43 ευρώ στην Αυστραλία.
Η δρ Φόγκλερ δήλωσε ότι «οι Γερμανοί πληρώνουν 223% περισσότερο την ιντερφερόνη άλφα-2b για τη θεραπεία του μελανώματος και της λευχαιμίας από ό,τι την πληρώνουν οι Έλληνες».
Οι τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και στην ΕΕ το ένα τρίτο των φαρμακευτικών δαπανών αφορά τα αντικαρκινικά φάρμακα. Οι ερευνητές το9νίζουν ότι οι πραγματικές τιμές που καταβάλλονται, μπορεί να είναι διαφορετικές από τις επίσημες εργοστασιακές τιμές, λόγω εμπιστευτικών συμφωνιών για εκπτώσεις που γίνονται με κάποιες χώρες.
Παρά τις παραπάνω διαπιστώσεις για τις τιμές των φαρμάκων στον ευρωπαϊκό νότο και την χώρα μας, πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για το clawback της νοσοκομειακής δαπάνης θα εκδοθεί εντός του Δεκεμβρίου… Αν αυτό ισχύει ειδικά αυτήν την περίοδο που όλος ο κόσμος σπεύδει στα δημόσια νοσοκομεία,τότε να μπει «ταφόπλακα» στην δημόσια Υγεία καθω΄ς τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν από ένα σημείο και μετά να εξυπηρετήσουν άλλους ασθενείς…!
Οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών – μέλη του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου θα ενημερώσουν τους εκπροσώπους του τύπου την ερχόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Αλλά και 0 ΣΦΕΕ σε επιστολή προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΦ και τον ΙΦΕΤ, ζητά άμεσα συνάντηση προκειμένου να διευκρινισθούν βασικά ζητήματα αναφορικά με το clawback.
Στα ζητήματα που απαιτούνται διευκρινήσεις αναφορικά με το μέτρο, τα μέλη του ΣΦΕΕ θέτουν τα εξής:
-Ποιές κατηγορίες περιλαμβάνει το όριο δαπανών δημοσίων νοσοκομείων 570 εκ για το 2016.
-Διευκρίνιση για το πού συμπεριλαμβάνεται η δαπάνη για τους απόρους και για τους ανασφάλιστους.
-Προβλέπεται δαπάνη για πρόσφυγες και τι ύψους.
-Τα ΚΕΝ περιλαμβάνουν και το κόστος φαρμακευτικής δαπάνης. Με το μέτρο του ορίου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, θα έχουμε διπλό περιορισμό στον προϋπολογισμό των φαρμάκων;
-Αν έχουμε προϋπολογισμό για τα ΚΕΝ, που περιλαμβάνουν όλα τα κέντρα κόστους γιατί να έχουμε ξεχωριστό για το νοσοκομειακό φάρμακο;
-Πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση παραγγελιών των νοσοκομείων όταν υπερβούν τον προϋπολογισμό;
-Φάρμακα που προσφέρουν εθελοντικές εκπτώσεις ή φάρμακα που η συνταγογράφησή τους βασίζεται σε μητρώο ασθενών θα πρέπει να εξαιρεθούν από το clawback.
Πουθενά στον κόσμο, δεν έχει υιοθετηθεί clawback νοσοκομειακής δαπάνης.