Χιλιάδες πελάτες οδοντιατρείου στη Γαλλία ελέγχονται για ηπατίτιδα και AIDS

  • Ρούλα Τσουλέα
πελάτες
Τι ανακάλυψαν οι Αρχές στη διάρκεια προληπτικού ελέγχου. Τι μέτρα έλαβαν κατά του οδοντιάτρου.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι πελάτες ενός οδοντιατρείου στη δυτική Γαλλία, στο οποίο έλεγχοι έδειξαν ότι υπήρχαν «σοβαρές παραλείψεις» στους κανόνες υγιεινής.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Υγείας της Νορμανδίας (ARS), στη διάρκεια ελέγχου κατέγραψε «πολλές σοβαρές παραλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του προσωπικού και την ποιότητα και την ασφάλεια της περίθαλψης».

Η ARS έθεσε κατ’ αρχάς τον οδοντίατρο σε διαθεσιμότητα «για μέγιστη περίοδο 5 μηνών». Ωστόσο ζητά από όλους τους πελάτες του να υποβληθούν προληπτικά σε εξετάσεις αίματος για ηπατίτιδα και HIV/AIDS.

Το περιστατικό αφορά οδοντιατρείο στο Χερβούργο, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2023. Όπως ανέφερε η ARS «κατ’ εφαρμογή της αρχής της προφύλαξης και βάσει αξιολόγησης των μολυσματικών κινδύνων που προέκυψαν», πρέπει «να ενημερωθούν οι ασθενείς, λόγω χαμηλού κινδύνου μετάδοσης των ιών της ηπατίτιδας Β (HBV), της ηπατίτιδας C (HCV) και του HIV».

Οι πελάτες του οδοντιατρείου κατά τους 11 μήνες της λειτουργίας του υπολογίζονται σε 1.145. Αν και η ARS δεν διευκρίνισε την φύση των «παραλείψεων», η εφημερίδα Presse de la Manche έγραψε πως δεν γινόταν σωστή αποστείρωση του εξοπλισμού.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock