Οι διαλύτες, γνωστοί ως τριχλωροαιθυλένιο (TCE) και υπερχλωροαιθυλένιο (Perc), χρησιμοποιούνται σε καθαριστικά, προϊόντα αφαίρεσης λεκέδων, λιπαντικά, κόλλες και προϊόντα φροντίδας αυτοκινήτου.
«Είναι απλώς απαράδεκτο να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε να χρησιμοποιούνται χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο για πράγματα όπως η κόλλα, το στεγνό καθάρισμα ή τα καθαριστικά λεκέδων, όταν υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις», δήλωσε στους New York Times ο Michal Freedhoff, βοηθός διοικητής του Γραφείου Χημικής Ασφάλειας και Πρόληψης της Ρύπανσης της EPA. «Δεν υπάρχει απλά κανένας λόγος να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το υλικό για την παρασκευή κόλλας, ή ως βοήθημα για το στεγνό καθάρισμα ή την αφαίρεση λιπαρών λεκέδων. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος».
Το TCE είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο του ήπατος, καρκίνο των νεφρών και λέμφωμα non-Hodgkin, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, και μπορεί επίσης να βλάψει το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα. Η EPA απαγορεύει όλες τις χρήσεις της εν λόγω χημικής ουσίας στο πλαίσιο του νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
Ο οργανισμός απαγόρευσε επίσης όλες τις καταναλωτικές χρήσεις του Perc, το οποίο είναι λιγότερο επιβλαβές από το TCE, αλλά μπορεί παρ’ όλα αυτά να προκαλέσει καρκίνο του ήπατος, των νεφρών, του εγκεφάλου και των όρχεων. Μπορεί επίσης να βλάψει τα νεφρά, το ήπαρ και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η απαγόρευση του Perc εξακολουθεί να επιτρέπει ορισμένες βιομηχανικές χρήσεις του χημικού, με την επιφύλαξη ότι πρέπει να υπάρχουν αυστηροί κανόνες για την προστασία των εργαζομένων.
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γυναικεία εσώρουχα: Τι πρέπει να προσέχουμε όταν βγαίνουμε στα καταστήματα
Ποια τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς
Πως η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση μπορεί να μας κάνει πιο χαρούμενους