Σημαντική αύξηση παρουσίασαν το 2022 οι άνθρωποι που διαγνώστηκαν με χολέρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Μάλιστα τα κρούσματα ήταν τα περισσότερα από το 2011, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Σύμφωνα με νέα έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, το 2022 σε εννέα χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) αναφέρθηκαν συνολικώς 29 κρούσματα χολέρας. Η συντριπτική πλειονότητα (τα 22 από τα 29) ήταν ταξιδιώτες που επέστρεψαν από χώρες εκτός ΕΕ όπου ενδημεί η νόσος. Οι 15 από αυτούς τους ασθενείς είχαν επιστρέψει από το Ιράκ.
Άλλες χώρες απ’ όπου επέστρεψαν οι ταξιδιώτες ήταν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαγκλαντές, το Καμερούν, η Ινδία, οι Φιλιππίνες και το Πακιστάν.
Ωστόσο στη Γαλλία αναφέρθηκαν τρία κρούσματα στην ίδια οικογένεια, μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου που είχε εισαχθεί από χώρα όπου εκείνη την εποχή είχε επιδημία. Ανιχνεύθηκε επίσης χολέρα σε ένα άτομο χωρίς γνωστή πηγή μόλυνσης.
Τα περιστατικά αυτά υπογραμμίζουν την σημασία της λήψης όλων των απαιτούμενων μέτρων όταν κάποιος ταξιδεύει σε ενδημικές χώρες, τονίζει το ECDC. Υπογραμμίζουν επίσης τους κινδύνους που κρύβει η εισαγωγή τροφίμων από αυτές τις χώρες.
Από τους ασθενείς με χολέρα στην ΕΕ/ΕΟΧ, το 31% χρειάσθηκαν νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ένας από αυτούς δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.
Και στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες όπου ανιχνεύθηκε χολέρα το 2022 (ήταν 1 κρούσμα). Οι άλλες οκτώ ήταν:
- Αυστρία (1 κρούσμα)
- Δανία (2 κρούσματα)
- Φινλανδία (1 κρούσμα)
- Γαλλία (7 κρούσματα
- Γερμανία (6 κρούσματα)
- Ιταλία (1 κρούσμα)
- Νορβηγία (3 κρούσματα)
- Σουηδία (7 κρούσματα)
Το ECDC προσθέτει ότι τα κρούσματα του 2022 είναι σημαντικά αυξημένα έναντι των προηγούμενων ετών. Στην πραγματικότητα, είναι ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγράφει από το 2011 (τότε ήταν 36). Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2021 είχαν αναφερθεί μόλις 2 περιστατικά στα 30 κράτη/μέλη της ΕΕ/ΕΟΧ.
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), η χολέρα είναι οξεία διαρροϊκή νόσος. Οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholerae. Το βακτήριο μεταδίδεται στους ανθρώπους με την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή τροφής (ιδίως θαλασσινών που καταναλώνονται ωμά ή μισοβρασμένα).
Φωτογραφία: iStock