Χολέρα: Τριπλάσια κρούσματα και νεκροί φέτος στη Νιγηρία σε σύγκριση με το 2023

  • Ρούλα Τσουλέα
χολέρα
Η νόσος μεταδίδεται από την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με το υπαίτιο βακτήριο.

Περισσότεροι από 350 ασθενείς έχουν χάσει από χολέρα τη ζωή τους στη Νιγηρία, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους. Ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος από τον αντίστοιχο της περυσινής χρονιάς, αναφέρει το Νιγηριανό  Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών (NCDC).

Όπως ανακοίνωσε, ο συνολικός αριθμός των νεκρών εφέτος ανέρχεται σε 359. Την αντίστοιχη περίοδο του 2023 είχαν χάσει τη ζωή τους 106 ασθενείς. Επομένως εφέτος ο αριθμός των θυμάτων της νόσου είναι υπερτριπλάσιος (339% υψηλότερος).

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι ασθενείς που εκδήλωσαν συμπτώματα συμβατά με τη χολέρα. Εφέτος ήταν 10.837, ενώ πέρυσι ήταν μόλις 3.387 κατά την ίδια χρονική περίοδο. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών είναι μικρά παιδιά (ηλικίες κάτω των 5 ετών). Ακολουθούν τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (το 43% του συνόλου) καταγράφεται στο Λάγος, την παλαιότερη πρωτεύουσα της χώρας.

H χολέρα είναι οξεία διαρροϊκή νόσος. Οφείλεται στην προσβολή του εντέρου από την εντεροτοξίνη που παράγει το βακτήριο Vibrio cholera (ή δονάκιο της χολέρας).

Μεταδίδεται από την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με το υπαίτιο βακτήριο. Χρειάζονται 12 ώρες έως 5 ημέρες από την κατανάλωση για να εκδηλωθούν τα συμπτώματα. Ωστόσο αυτά εκδηλώνονται σε λίγους ασθενείς: οι περισσότεροι είναι ασυμπτωματικοί, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Στις σοβαρές περιπτώσεις, η χολέρα μπορεί να κοστίσει τη ζωή εντός λίγων ωρών από την εκδήλωσή της, εάν δεν χορηγηθεί αμέσως θεραπεία.

Η νόσος δεν είναι ασυνήθιστη στη Νιγηρία όπου οι υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού σε αγροτικές περιοχές και αστικές φτωχογειτονιές.

Φωτογραφία: iStock