Iatropedia

Χορηγήθηκε πλάσμα σε δύο έλληνες ασθενείς με COVID-19 – Τι λένε οι επστήμονες για την πειραματική θεραπεία

Με συγκρατημένες ελπίδες ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας με πλάσμα αντισωμάτων ασθενών που έχουν αναρώσει από τον κορωνοϊό, σε δύο έλληνες ασθενείς, στα νοσοκομεία "Ευαγγελισμός" και "Αττικόν. Τι λέει ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Θάνος Δημόπουλος.

Σε δύο ασθενείς με covid 19 που πληρούσαν συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, ξεκίνησε η χορήγηση πλάσματος αίματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει, στο πλαίσιο κλινικής μελέτης που διεξάγεται στη χώρα μας. Οι ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ευαγγελισμός» και η έγχυση του πλάσματος θα ολοκληρωθεί σε τρεις δόσεις, ανά δύο ημέρες. Εικόνα για την πορεία της υγείας τους θα έχουμε σε 10 με 15 μέρες.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, o Πρύτανης του Εθνικου και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνος Δημόπουλος, μιλά για τις προκλήσεις της μελέτης. Δεν θα γνωρίζουμε με ασφάλεια τα αποτελέσματα σύντομα, καθώς δεν έχουμε ομάδα ελέγχου, δηλαδή μια ομάδα ασθενών η οποία δεν λαμβάνει τη θεραπεία, ώστε οι επιστήμνες να συγκρίνουν άμεσα τα αποτελέσματα:

«Μία μελέτη η οποία δεν έχει ομάδα ελέγχου δίνει μόνο κάποια ενδεικτικά στοιχεία και χρειάζεται και κάποιος αριθμός ασθενών για να έχει κάποιος κάποιες ενδείξεις. Και πάντα η βεβαιότητα της αποτελεσματικότητας κάποιας μελέτης είναι μόνο στο πλαίσιο της προοπτικής τυχαιοποιημένης μελέτης», αναφέρει ο Πρύτανης.

Η μελέτη ενεργοποιήθηκε στις 28 Απριλίου και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συλλογής πλάσματος από δότες, με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς. Από έναν δότη λαμβάνονται 600 ml πλάσματος, το οποίο χορηγείται στον ασθενή σε τρεις δόσεις (σσ των 200 ml) ανά δύο ημέρες.

«Είναι μια μελέτη σε αρχικό στάδιο περιμένουμε και δεδομένα από μελέτες που γίνονται στην Κίνα και σε άλλα κράτη και για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα. Θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αρχικά ένας σημαντικός αριθμός ασθενών, να γίνει ανάλυση των δεδομένων και σε κάθε περίπτωση, σιγουριά για την υπεροχή ή τη μεγάλη σημασία μιας θεραπευτικής προσέγγισης μπορεί να έχει μόνο από τις προοπτικές τυχαιοποιημένες μελέτες», καταλήγει ο Θάνος Δημόπουλος.