Χωρίς δωρεάν φάρμακα στην Αττική τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα!
Τη σκληρή στάση που τήρησαν από την αρχή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν να συνεχίσουν οι Φαρμακοποιοί της Αττικής, οι οποίοι αργά τη νύχτα αποφάσισαν να συνεχίσουν να μην εκτελούν συνταγές του ΕΟΠΥΥ.
Η συνέχιση του «εμπάργκο» στον ΕΟΠΥΥ ψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), με 872 ψήφους υπέρ και 566 κατά.
Έτσι η ταλαιπωρία θα συνεχισθεί σίγουρα έως το τέλος του μήνα ενώ αναμένεται λίγες ημέρες πριν τη λήξη, θα υπάρξει νέα Γενική Συνέλευση του κλάδου για να αποφασισθεί η περαιτέρω πορεία.
Το κλίμα είχε διαφανεί από την αρχή καθώς ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κώστας Λουράντος πρότεινε την απόρριψη του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής των οφειλών από το Υπουργείο Υγείας ως μη βιώσιμο, προειδοποιώντας πως η υιοθέτηση του σημαίνει κατάργηση της Συλλογικής Σύμβασης που έχει υπογραφεί μεταξύ Φαρμακοποιών και ΕΟΠΥΥ.
Ο κ.Λουράντος υπογράμμισε ότι τα τρέχοντα χρέη δεν είναι το μόνο πρόβλημα του κλάδου, αφού ανοικτή μένει η ρύθμιση των οφειλών των προηγούμενων ετών, αλλά και το ενδεχόμενο συμψηφισμού.
Στη συνεδρίαση του ΦΣΑ φάνηκε για άλλη μια φορά η κόντρα που έχει ξεσπάσει στον κλάδο καθώς ο κ. Λουράντος εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά βέλη εναντίον του Προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου καθώς και εναντίον του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, κατηγορώντας τους πως ήταν απόντες από τις κινητοποιήσεις, ενώ το βάρος σηκώνει ο ΦΣΑ.
Πάντως στον Πειραιά επικρατεί και πάλι το χάος με την αναμονή για την εξυπηρέτηση στα φαρμακεία να φθάνει ακόμη και τις δύο ώρες ενώ τα ράφια αρχίζουν σιγά σιγά να αδειάζουν.
Συνολικά, 17 Σύλλογοι σε όλη τη χώρα συνεχίζουν να μη χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους του φορέα, ενώ 10 εκτελούν κανονικά συνταγές.
Συγκεκριμένα, δεν εκτελούν οι Σύλλογοι σε Αττική, Εύβοια, Λακωνία, Κιλκίς, Θεσπρωτία, Έβρο, Ξάνθη, Μαγνησία, Ηλεία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Δωδεκάνησα, Λασίθι, Ρέθυμνο και στο Ηράκλειο.
Παύση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι Φαρμακοποιοί σε Πειραιά, Αιγιαλεία, Λέσβο, Φθιώτιδα, Κορινθία, Αρκαδία, Τρίκαλα, Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, η Αχαΐα, ενώ ανέστειλε τελικά και η Πέλλα.
Το συνεχιζόμενο μέτωπο των φαρμακοποιών πάντως έχει προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία επεξεργάζεται σενάρια για να σπάσει το μέτωπο του κλάδου.
Δήμητρα Ευθυμιάδου