Iatropedia

Χωρίς φροντίδα 5000 ηλικιωμένοι με άνοια

Κόβουν τη χρηματοδότηση από τα κέντρα ημέρας λόγω κρίσης και ηλικιωμένοι με άνοια μένουν χωρίς σημείο αναφοράς.

Ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον της φροντίδας χιλιάδων ασθενών με άνοια έχουν προκαλέσει οι περικοπές στη χρηματοδότηση των κέντρων ημέρας που φροντίζουν ηλικιωμένους με προβλήματα μνήμης.

Όπως ανέφερε και η πρόεδρος της εταιρείας νόσου Alzheimer και συναφών διαταραχών Παρασκευή Σακκά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ στις 21 Σεπτεμβρίου, οι περικοπές θα αφήσουν τουλάχιστον 5.000 ηλικιωμένους χωρίς σημείο αναφοράς.

«Κατανοούμε πως οι συνθήκες είναι δύσκολες αλλά πρέπει να υπάρχουν προτεραιότητας και όχι να πλήττονται οι άνθρωποι της 3ης ηλικίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ οι περικοπές αυτές γίνονται την ώρα που οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι η νόσος Αλτσχάιμερ που είναι η πιο συχνή μορφή της άνοιας, τείνει να γίνει επιδημία και στη χώρα μας.

Στη χώρα μας 160.000 άνθρωποι πάσχουν από τη νόσο ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο 35 εκατομμύρια συνάνθρωποι μας πάσχουν από άνοια. Όσο για την Ευρώπη περίπου 7 εκατομμύρια 300 χιλιάδες είναι οι ασθενείς.

Το συνολικό ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση της νόσου αγγίζει τα 42 δις δολάρια παγκοσμίως, ενώ το έμμεσο κόστος ξεπερνά τα 142 δις δολάρια.

Μάλιστα, οι προβλέψεις θέλουν τον αριθμό των ανοϊκών ασθενών να εκτοξεύεται στα 100 εκατομμύρια έως το 2050.

Η τεχνολογία στον πόλεμο κατά του Αλτσχάιμερ

Την ίδια ώρα πολύτιμο εργαλείο στην ενίσχυση των νοητικών λειτουργιών αποτελούν οι νέες διαδραστικές τεχνολογίες, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το πρόγραμμα ICT της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αυτή την περίοδο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 4 χώρες της ΕΕ, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

Περίπου 348 ηλικιωμένοι από 7 κέντρα σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Νορβηγία συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το οποίο τους δίνει τη δυνατότητα να ενδυναμώσουν τις νοητικές τους λειτουργίες και να ενισχύσουν την κοινωνικότητα τους, μέσω της εφαρμογής νέων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας και ειδικότερα τεχνολογιών που αξιοποιούν υπολογιστές επιφάνειας. Ουσιαστικά, οι χρήστες συμμετέχουν σε εξατομικευμένα προγράμματα και ομαδικές δραστηριότητες νοητικής άσκησης, με εργαλείο ένα πρωτοποριακό τραπέζι-υπολογιστή με οθόνη αφής.

Στην Ελλάδα, το πιλοτικό πρόγραμμα αφορά σε 120 ασθενείς.