Χωρίς γιατρούς οι Ράχες Ικαρίας: «Ζητούν από έναν άνθρωπο να δουλεύει 365 ημέρες», λέει η μοναδική γιατρός

  • Γιάννα Σουλάκη
Ικαρία
Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι κάτοικοι της Ικαρίας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου στις Ράχες.

Χωρίς χειρουργό, αναισθησιολόγο και ακτινοδιαγνώστη θα μείνει τις επόμενες μέρες το νησί τις Ικαρίας. Ένα νησί που αριθμεί 2.500 κατοίκους, ενώ στην τουριστική σεζόν ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται.

Η μοναδική γιατρός του Περιφερειακού Πολυδύναμου Ιατρείου των Ραχών, γενική γιατρός, Σταματία Ζουμπουλέλη, μετακινείται για εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, με αποτέλεσμα μεγάλη περιοχή νησιού να μένει κυριολεκτικά ακάλυπτη, όπως εξηγεί η ίδια μιλώντας στην ΕΡΤ.

“Το Περιφερειακό Ιατρείο καλύπτει πολλούς υπερήλικες και πολλά μικρά παιδιά. Συνολικά παρέχεται ιατρική φροντίδα σε 2.500 ανθρώπους, που το καλοκαίρι ο αριθμός αυτός τριπλασιάζεται… τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο Ιατρείο, ως Πολυδύναμο θα έπρεπε να έχει έναν γενικό ιατρό, έναν παιδίατρο, έναν νοσηλευτή και έναν βοηθό εργαστηρίου. Αν’ αυτού έχει έναν γενικό γιατρό, που δεν έχει την θέση του μόνιμου ιατρού, αλλά του αγροτικού… Επομένως, όλες αυτές οι θέσεις είναι ακάλυπτες και έχει γίνει μόνο μία προκήρυξη το 2017” λέει η γιατρός.

Η Ένωση Γονέων Ικαρίας έχει προγραμματίσει κινητοποίηση αύριο, Τετάρτη 21 Ιουνίου στη 1 το μεσημέρι στο Πολυδύναμο Ιατρείο Ραχών για την μετακίνηση της μοναδικής ιατρού, που υπάρχει στις Ράχες Ικαρίας.

Η Σταματία Ζουμπουλέλη εξηγεί πως δεν μπορεί ένας άνθρωπος να εργάζεται 365 ημέρες τον χρόνο.

“Ζητάμε στελέχωση, στελέχωση του Κέντρου υγείας, που απέχει μισή ώρα, στελέχωση του Ιατρείου. Επισημαίνω, ότι το ασθενοφόρο από εδώ απέχει στην καλύτερη μισή ώρα, αν η βάρδια είναι στο Κέντρο Υγείας. Αν η βάρδια είναι στο Νοσοκομείο, το ασθενοφόρο απέχει μιάμιση ώρα. Καταλαβαίνετε, πως οι συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολες για μας. Με αυτές τις συνθήκες ζητούν από ‘μένα κάνω πέντε εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Ευδήλου, να λείπω από το χωριό τουλάχιστον πέντε ημέρες το μήνα και όλες αυτές τις υπόλοιπε ημέρες ζητούν από έναν άνθρωπο να δουλεύει 365 ημέρες”, εξηγεί.

ΠΟΕΔΗΝ: Παραιτείται ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης στο νοσοκομείο Ικαρίας

Οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είναι σε κινητοποιήσεις επειδή έχουν μείνει υγειονομικά ξεκρέμαστοι, σχολιάζουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία.

Το νοσοκομείο του νησιού έμεινε χωρίς κανέναν χειρουργό και έναν αναισθησιολόγο, ενώ σε λίγες ημέρες φεύγει και ο μοναδικός ακτινοδιαγνώστης γιατρός, λόγω παραίτησης.

«Δεν θα μπορούν να γίνονται αξονικές! Πως το νοσοκομείο αυτό θα προσφέρει δευτεροβάθμια περίθαλψη;», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος. 

Συγκεκριμένα αναφέρει πως το μεν Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο των Ραχών με 6.000 πληθυσμό το καλοκαίρι έχει μία γενική γιατρό η οποία με εντολή κάνει εφημερίες στο Κεντρο Υγείας Ευδήλου αφήνοντας χωρίς γιατρό τις ράχες.

Ενώ το Κέντρο Υγείας Ευδήλου με αντίστοιχο πληθυσμό έχει μόνο δύο γιατρούς έναν παθολόγο και έναν ακτινολόγο.

«Πως μπορεί να υπάρξει κάλυψη στις δύο αυτές περιοχές σε 24ωρη βάση με έναν ή δύο γιατρούς; Ασθενοφόρο ένα σε κάθε βάρδια και μερικές βάρδιες δύο. Οι καρότσες φορτηγών να είναι καλά; Όποιος αρρωστήσει πρώτος και σε αυτό το νησί θα πρέπει να αισθάνεται τυχερός», τονίζει με νόημα η πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

ΠΟΕΔΗΝ: «Κάθε μέρα και χειρότερα στα νησιά»

Η ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνει πως η κατάσταση στα νησιά ολοένα και χειροτερεύει από άποψη υγειονομικής κάλυψης.

«Κάθε ημέρα και χειρότερα με την υγειονομική κάλυψη των νησιών. Δυστυχώς στα νησιά του Αιγαίου η κατάσταση παραμένει στάσιμη και επικίνδυνη όπως την έχουμε περιγράψει σε κάλυψη από γιατρούς , νοσηλευτές και ασθενοφόρα. Να ελπίσουμε ότι δεν θα είναι μόνο λόγια και θα είναι προτεραιότητα της νέας Κυβέρνησης η ισχυρή δημόσια υγεία. Όχι η ιδιωτικοποίηση για να καλούνται οι πολίτες να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη», τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος. 

Σήμερα το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία είναι ιδιωτικές δαπάνες, λέει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει πως η υγειονομική θωράκιση της χώρας και ειδικότερα των νησιών δεν είναι εφικτή με τόσο χαμηλές δημόσιες δαπάνες Υγείας (5% του ΑΕΠ).

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κάλυψη με 45.000 οργανικές θέσεις κενές στα νοσοκομεία και 20.000 συμβασιούχους ξεκρέμαστους σε διαρκή ομηρία με συνεχείς παρατάσεις των συμβάσεων, με την παλινόρθωση του εργασιακού μεσαίωνα των εργολάβων και τη σταδιακή απόλυση 6.000 συμβασιούχων στη καθαριότητα, τη φύλαξη, την εστίαση», σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί προτιμούν να δουλέψουν στην Κύπρο ή σε άλλες χώρες της Ευρώπης με πολλαπλάσιους μισθούς:

«Δεν πρόκειται να υπάρξει υγειονομική θωράκιση με τέτοιους μισθούς ( 1.850 ευρώ το μήνα ο γιατρός, 800 ευρώ το μήνα ο νοσηλευτής και διασώστης, 650 ευρώ το μήνα ο τραυματιοφορέας). Η πολιτεία δεν είναι ειλικρινής απέναντι στους υγειονομικούς τους «ήρωες» όπως μας αποκαλούσαν του υγειονομικού πολέμου και μας χειροκροτούσαν.. Δεν μονιμοποίησε τους συμβασιούχους, δεν μας ενέταξε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δεν μας αύξησε τους μισθούς. Γιατί να την πιστέψουμε τώρα;», καταλήγει.