Χωρίς οικονομικά κριτήρια 25 εκατ. ανασφάλιστοι αναζητούν ελπίδα…
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Αναλυτικότερα ο κ. Ξανθός είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι κρίσιμο το θέμα αυτό και θεωρήσαμε απαραίτητο να κάνουμε μια προσπάθεια δημόσιας διαβούλευσης του νέου σχεδίου για την περίθαλψη των ανασφάλιστων και τη νεα ΚΥΑ, επειδή είναι το δεύτερο σοβαρότερο πρόβλημα μετά την ανεργία και αποτελεί σημαντική πτυχη της ανθρωπιστικής κρίσης».
Και συνέχισε: «Πρόκειται γαι υγειονομικη φτώχεια και αποκλεισμό εκατομμυρίων ανθρώπων από την βασική υγειονομική φροντίδα. Το πρόβλημα ξεκίνησε με την 'απασφάλιση' του πληθυσμού από την μακροχρόνια ανεργία και την μαύρη εργασία, αλλά και από την αδυναμία αυτασφάλισης.
Κατά την άποψη μας το φαινόμενο υποτιμήθηκε. Χρειάστηκε να υπάρξει το τεράστιο κίνημα της κοινωνικής αλληληγγύης με εξαιρετική δουλειά χιλιάδων ανθρώπων στα κοινωνικά ιατρεία και στα φαρμακεία, αλλά και η διεθνης κατακραυγή από παντού. Χρειάστηκε, επίσης, ο Π.Ο.Υ. να παρέμβει και να θέσει ως προτεραιότητα την καθολική πρόσβαση αλλά και η ίδια η τρόϊκα να το βάλει ως προαπαιτούμενο για να υπάρξει ένα μετέωρο βήμα, 2 ΚΥΑ και ένα πλαίσιο που αναγνώρισε το πρόβλημα και δρομολόγησε κάποια βήατα για την αντιμετώπισή του. Ήταν όμως και ελειμματικά και υπήρξαν προβληματα στην πρόσβαση και θεσμικά εμπόδια και κυρίως ποτέ αυτό το πλαίσιο δεν έγινε ευρύτερα γνωστό, ούτε καν στους λειτουργούς της δημόσιας περίθαλψης, με αποτέλεσμα ακόμα και αυτές οι λίγες δυνατότητες που έδινε να μην αξιοποιούνται. Και χιλιάδες πολίτες απευθύνονται στα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία για να καλύψουν βασικές ανάγκες.
Θεωρούμε ότι με την ΚΥΑ κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τον τελικό στόχο για την τελική κάλυψη των αναγκών. Δεν είναι όσο πλήρες θα θέλαμε, θα υπάρξουν κενά και δυσκολίες, αλλά με αυτόν τον τρόπο σηματοδοτούμε την πολιτική αντιμετώπιση που πρέπει να έχει το θέμα.
Τα βήματα είναι: Δυνατότητα έκδοσης βιβλιαρίου ανασφάλιστου με πρώτο σταθμό τα ΚΕΠ και μετά οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δημων.
Η πρόθεση είναι να καλυφθεί όλος ο ανασφάλιστος πληθυσμός, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο με διασφαλισμένη την δωρεάν πρόσβαση στις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες δημόσιες δομές. Με διεύρυνση της εφαρμογής και στις διαγνωστικές και κάλυψη αναλωσίμων σε χρονίως πάσχοντες και μετά σε διεύρυνση δικαιούχων, όπως είναι τα παιδιά μεταναστών χωρίς έγγραφα, αντίστοιχα οι έγκυες, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο.
Πολιτικός μας στόχος είναι η καθολική κάλυψη του πληθυσμού από ένα αξιόπιστιο δημόσιο σύστημα υγείας. Σήμερα, δυστυχώς, αυτό δοκιμάζεται από τις παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και πολλές δομές του είναι σε λειτουργική κατάρρευση. Ακόμα κι οι ασφαλισμένοι μετατρέπονται σε λειτουργικά ανασφάλιστοι καθώς πληρώνουν δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις για βασικές ανάγκες.
Η πρόσβαση που επιτυγχάνεται με την ΚΥΑ θα δημιουργήσει περισσότερη προσέλευση σε ΕΣΥ και ΠΕΔΥ και άρα η δυνατότητα εφαρμογής της και ανακούφισης των ανθρώπων θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο γρήγορα θα καταφέρουμε να ενισχύσουμε το σύστημα και την λειτουργικότητά του.»
Η Θεανώ Φωτίουαν. υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύηςανέφερε ''Κάνουμε μια προσπάθεια για να ανακουφιστούν οι οικονομικά αδύνατοι''.
Και συνέχισε: '' Επιταχύνουμε την απορρόφηση 45 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ του 2015, άλλα 45 του 2014 και άλλα 45 για το 2016 για απόρους. Παροχές σίτισης αλλά και βασικά αγαθά, είδη υγιεινής, πάνες, γάλα για βρεφη, ρουχισμός κ.λ.π.''
Ο Δημήτρης Στρατούλης αναπληρ. υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης δήλωσε χαρακτηριστικά: ''Εντάσσουμε στην ασφάλιση της Υγείας όλους όσους είναι ανασφάλιστοι στη χώρα για οποιοδήποτε λόγο. Τα μόνο κριτήρια είναι η μόνιμη διαμονή και έγγραφα για τους ενήλικους ενώ για τους ανήλικους ούτε καν τα νομιμοποιητικά έγγραφα. Και συνέχισε:
''Στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είχαμε βάλει ορισμένες κατηγορίες. που ήταν πρώτη ασπίδα μειώσαμε τα 2100 ένσημα σε 50 για ασφαλιστική ικανότητα. Οι χρόνια άνεργοι, Πέραμα, Σκαραμαγκά και λοιπά χωρίς προϋποθέσεις, για όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους μέχρι 12.000 εισόδημα. Τώρα τους βάζουμε όλους στην υγειονομικη κάλυψη''
Τα κάνουμε όλα αυτά επειδή είναι μνημονιακή ανάγκη και κοινωνική ανάγκη. Είναι επίσης στις προγραμματικές μας δηλώσεις και υπήρχαν και στις δεσμεύσεις της Θεσσαλονίκης.
Εμείς θα βοηθήσουμε και στις βελτιώσεις αλλά και να βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις για να βγαίνουν τα βιβλιάρια με το πολυεργαλείο της ΗΔΙΚΑ (ΑΤΛΑΣ αλλά και το μητρώου του ΑΜΚΑ). Όλο αυτό αποδεικνύει ότι η αριστερή αντιμνημονιακή κυβέρνηση επιμένει στο πρόγραμμα της χωρίς υπαναχωρήσεις και χωρίς να υποκείπτει σε εκβιασμούς. Και θα πάμε μέχρι τέλους και η όποια συμφωνία με τους δανειστές δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις''.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε:
''Ακόμα και ο ΟΗΕ έχει ασχοληθεί με την υποβάθμιση των υγειονομικών δικαιωμάτων και το έθεσε στην Γενεύη όπου η προηγούμενη κυβέρνηση δεν το υπέγραψε.
Ανασφάλιστοι είναι σήμερα άνεργοι που ήταν ακόμα και στα μεσαία στρώματα. Να αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις και να έχουμε ένα νέο μοντέλο. Αυτό επιχειρούμε ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Και ο διοικητικός μηχανισμός επιχειρούμε να γίνει κράτος για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο όπως και τα ΚΕΠ.
Δεν κάνουμε υπερ προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε μόνο την κραυγή της κοινωνίας αλλά μια συνολική προσπάθεια να κάνουμε ένα κράτος για τους πολλούς΄΄ κατέληξε.