Χωρίς κανένα περιορισμό οι αιματολογικές εξετάσεις σε ογκολογικούς ασθενείς – Αίρονται οι «κόφτες»

Μέχρι πρότινος, οι ασθενείς αυτοί μπορούσαν να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις μόνο μία φορά κάθε 20 ημέρες, λόγω παλαιότερης διοικητικής οδηγίας. Ο περιορισμός αυτός δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην παρακολούθηση της υγείας τους, καθώς πολλοί χρειάζονταν συχνότερους ελέγχους.
«Επειδή αναγνώρισα αυτή την αδικία, με απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγη ώρα στο ΦΕΚ, οι ογκολογικοί και αιματολογικοί ασθενείς έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλονται σε αιματολογικές εξετάσεις όσο συχνά το κρίνει αναγκαίο ο θεράπων ιατρός τους, ακόμα και επί καθημερινής βάσεως» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον χώρο της Υγείας.
Και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο λύνουμε ένα πρόβλημα αρκετών ετών το οποίο ταλαιπωρούσε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι συμπολιτών μας, που ήταν βαριά ασθενείς. Το μόνο που έχω να τους πω, είναι ότι λυπούμαι που δεν μπορούσα να το λήξω αυτό γρηγορότερα» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, απευθυνόμενος στα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας στον χώρο της Υγείας.
Έτσι, η οδηγία αυτή καταργείται και πλέον οι εξετάσεις θα μπορούν να γίνονται όσο συχνά απαιτεί η κλινική εικόνα του ασθενούς, και το ζητά ο θεράπων ιατρός, ακόμη και σε καθημερινή βάση, εφόσον αυτό απαιτείται από την πορεία της νόσου και το θεραπευτικό τους σχήμα.
Αίτημα των ογκολογικών ασθενών
Η απόφαση ήρθε μετά από αίτημα των Ογκολογικών Ασθενών και κυρίως της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας (ΕΑΕ). Οι επιστήμονες με αφορμή το πρόσφατο ετήσιο συνέδριό τους είχαν καταγγείλει πως ο αριθμός των εξετάσεων δεν είναι επαρκής και δημιουργεί προβλήματα στους ασθενείς, κυρίως σε αυτούς με τους αιματολογικούς καρκίνους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα, λέμφωμα ή οξεία λευχαιμία απαιτείται να υποβάλλονται σε σωρεία αιματολογικών και βιοχημικών εξετάσεων, σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και καθημερινά, προκειμένου οι γιατροί να παρακολουθούν τους δείκτες τους.
Μάλιστα σημαντική ήταν και η οικονομική αιμορραγία που είχαν καθώς μέχρι σήμερα πλήρωναν τις εξετάσεις από την τσέπη τους.