Χωρίς προσωπικό μέσα στο καλοκαίρι Κέντρο Υγείας στη Λέσβο που εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες

  • Iatropedia newsroom
άδειο κέντρο υγείας
Από τις 5 Αυγούστου, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο

Για σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στο Κέντρο Υγείας Άντισσας, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία, ουσιαστικά, λειτουργίας του, κάνουν λόγο το Σωματείο Εργαζομένων Κ.Υ. Β. Αιγαίου, ο Επιστημονικά Υπευθύνος του Κέντρου Υγείας Άντισσας και η ΠΟΕΔΗΝ, με την τελευταία να απευθύνει έκκληση στον Υπουργό Υγείας και τον Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί η κατάργηση της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας.

Όπως αναφέρουν, από τις 5 Αυγούστου ο Επιστημονικά Υπευθύνος στο Κέντρο Υγείας Άντισσας αδυνατεί να καταρτίσει ασφαλές πρόγραμμα εφημέρευσης του Κέντρου Υγείας λόγω των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και, ως εκ τούτου, το Κέντρο Υγείας θα λειτουργεί μόνο σε πρωινό ωράριο.

Επειδή βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή, 70 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη και εξυπηρετεί χιλιάδες κατοίκους στη Δυτική Λέσβο που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται λόγω των τουριστικών θέρετρων της περιοχής, θα πρέπει να αναληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες προκειμένου να αποφευχθεί η διακοπή της 24ωρης λειτουργίας του Κέντρου Υγείας, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, συμπληρώνοντας: «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι εφημερίες καλύπτονται από ένα γιατρό (Παθολόγο ή Γενικό) χωρίς Νοσηλεύτρια αφού στο Κέντρο Υγείας συνολικά υπηρετούν μόνο δύο Νοσηλεύτριες».

«Με την παρουσία ενός και μόνο γιατρού χωρίς νοσηλευτική υποστήριξη το Κέντρο Υγείας δεν μπορεί να εφημερεύει με ασφάλεια», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο Επιστημονικά Υπευθύνος του Κέντρου Υγείας Άντισσας , αναφέρει σε επιστολή του προς τον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς & Αιγαίου, πως οι δύο υπηρετούντες νοσηλευτές δίνουν συνολικά 42 βάρδιες, ενώ έχουν αιτηθεί συνολικά 15 ημέρες κανονικής άδειας για τον Αύγουστο. Αυτό σημαίνει πως θα καλύψουν 27 από τις συνολικά 93 βάρδιες, από τις οποίες οι 21 θα είναι στο πρωινό ωράριο. Θα μείνουν ακάλυπτες από νοσηλευτή σχεδόν όλες οι βάρδιες, που αφορούν στην κάλυψη των εφημεριών.

Παράλληλα, με ελλείψεις καταρτίζεται το πρόγραμμα εφημεριών των ιατρών, παρά τη συμμετοχή σε αυτό ιατρών από το Κ.Υ. Καλλονής. Καθημερινά εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και ένας Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, σχεδόν πάντα χωρίς νοσηλευτή. Τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες εφημερεύουν ένας Γενικός Ιατρός ή Παθολόγος και δύο Ιατροί Υπηρεσίας Υπαίθρου σε ενεργό εφημερία, χωρίς νοσηλευτή. Στις καθημερινές
εφημερίες, όταν ο Ιατρός Υπηρεσίας Υπαίθρου συνοδεύει περιστατικά στο Νοσοκομείο, ο ειδικευμένος Ιατρός μένει για περίπου 4 ώρες εντελώς μόνος του, να αντιμετωπίσει τα προσερχόμενα επείγοντα περιστατικά, χωρίς νοσηλευτή.

Συμπερασματικά, σημειώνει, οι εφημερεύοντες ιατροί καλούνται να εργαστούν σε επισφαλείς συνθήκες εργασίας, ενώ τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών. Δεν νοείται ασφαλής εφημερία χωρίς νοσηλευτή και ακόμα περισσότερο με έναν ιατρό εντελώς μόνο του, να αντιμετωπίζει τα επείγοντα περιστατικά.

Με τα δεδομένα αυτά, σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού της περιφέρειας του Κ.Υ. λόγω θερινής περιόδου, είναι αδύνατο να λειτουργήσει αυτό, επαρκώς καθημερινά, όλο το 24ωρο του κάθε μήνα, τονίζει.

Τι καταγγέλει το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Υγείας Βορείου Αιγαίου

Για υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας Άντισσας, το οποίο τα τελευταία έτη αποδυναμώνεται χρόνο με το χρόνο, κάνει λόγο το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως αναφέρει, ενώ στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας έχουν καλυφθεί πολλές από τις απαιτούμενες θέσεις από Επικουρικό Προσωπικό, στο Κέντρο Υγείας Άντισσας έχει να γίνει νέα πρόσληψη από το 2019!

Επιπλέον, όπως επισημαίνει, το μέτρο της μετακίνησης προσωπικού μέσα στον Αύγουστο από το ΚΥ Καλλονής στο ΚΥ Άντισσας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα. Το πρόγραμμα του ΚΥ Καλλονής διαταράσσεται και κατ’ επέκταση και ο οικογενειακός προγραμματισμός των υπαλλήλων.

Την ίδια στιγμή, «δεχόμαστε καταγγελίες από υγειονομικούς που επιθυμούν να μετακινηθούν στο ΚΥ Άντισσας ότι οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νοσηλεύτριες που επιθυμούν να μετακινηθούν», σημειώνει το Σωματείο, ζητώντας την άμεση στελέχωση του ΚΥ Άντισσας με ιατρικό και υγειονομικό επικουρικό προσωπικό όπως ακριβώς και στα υπόλοιπα ΚΥ του νησιού, καθώς και την επίσπευση κάθε ενέργειας προκειμένου να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις ούτως ώστε η παροχή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να αναβαθμιστεί και να παρέχεται απρόσκοπτα στην περιοχή ευθύνης του Κ.Υ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μαιευτήριο «Έλενα»: Τι απαντά στις καταγγελίες για το νερό και τον κλιματισμό η διοίκηση του νοσοκομείου

Θεσσαλονίκη: Με εφημερεύοντες οδοντιάτρους θα καλυφθούν οι ανάγκες του Αυγούστου

Πώς επηρεάζει το Ozempic τα μάτια και την όραση